Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δύσκολα θα αποφύγει τη «νότια» κίνηση

Αλλη... αγορά σε σχέση με τις 26 Ιουνίου το Χρηματιστήριο. Οι φόβοι για μπαράζ πωλήσεων από τους ξένους και τα σενάρια για αύξηση των πιέσεων λόγω margin calls. Πώς προσπαθεί να περιορίσει την αναμενόμενη μεταβλητότητα το ΧΑ. Τι ισχύει για τις συναλλαγές των εγχώριων επενδυτών. Το «παλιό» και το «νέο» χρήμα.

ΧΑ: Δύσκολα θα αποφύγει τη «νότια» κίνηση

Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου θα επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών έπειτα από έναν και πλέον μήνα αναγκαστικής αργίας.

Η επανεκκίνηση των συναλλαγών θα αφορά όλες τις μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και των Τραπεζικών, ενώ τα όρια ημερήσιας μεταβολής θα παραμείνουν στο +30% και -30%.

Το τελευταίο δεν το ήθελε ο ΣΜΕΧΑ, καθώς από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για "νηοπομπή" από "margin calls".

Το Χ.Α. θέλοντας να περιορίσει, όσο το δυνατόν, το ημερήσιο volatility αναπροσαρμόζει σε πιο "ευαίσθητα" επίπεδα τις παραμέτρους του Aυτόματου Mηχανισμού Eλέγχου Mεταβλητότητας (ΑΜΕΜ). Αυτό θα ισχύσει για τις τρεις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των συναλλαγών, αλλά φυσικά τίποτα δεν αποκλείει νέα ανανέωση, αν οι συνθήκες της Αγοράς το απαιτήσουν.

Μόνο με πιστωτικά υπόλοιπα στους χρηματιστηριακούς λογαριασμούς και "νέο χρήμα" στους Τραπεζικούς λογαριασμούς θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές οι εγχώριοι επενδυτές.

Η Υπουργική απόφαση επιτρέπει τη μεταφορά κεφαλαίων ανάμεσα στις Ελληνικές Τράπεζες τόσο για τις χρηματιστηριακές εταιρείες όσο και για τους θεσμικούς επενδυτές και τις Ασφαλιστικές εταιρείες. Οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν κανένα περιορισμό.

Ως "νέα κεφάλαια" νοούνται αυτά που προέρχονται α) από έμβασμα εξωτερικού, β) από το προϊόν πώλησης χρηματοπιστωτικών μέσων γ) από επιστροφή ασφαλειών (margin), δ) από χρηματικές διανομές στους δικαιούχους των χρηματοπιστωτικών μέσων (πληρωμές τοκομεριδίων, μερισμάτων και άλλες σχετικές μορφές εσόδων), ε) από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα, στ) από υφιστάμενα κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας ελεύθερα πιστωτικά υπόλοιπα δικαιούχων σε επενδυτικούς λογαριασμούς που τηρούνται στην Ελλάδα και ζ) από καταβολή σε μετρητά σε Πιστωτικά Ιδρύματα και Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.
Εάν πρόκειται για την αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων (μετοχές), ή το άνοιγμα θέσεων επί Παραγώγων, τα νέα κεφάλαια πρέπει να έχουν πιστωθεί μετά την έναρξη ισχύος της Υπουργικής απόφασης.

Με το άρθρο 4 επίσης επιτρέπονται οι μεταφορές κεφαλαίων στην Ελλάδα για την απόκτηση α) νεοεκδιδόμενων χρηματοπιστωτικών μέσων που εκδίδονται στο πλαίσιο αύξησης κεφαλαίου, ή έκδοσης ομολογιακού δανείου και β) κάθε είδους τίτλων που εκδίδονται από Πιστωτικά Ιδρύματα προς ανακεφαλαιοποίηση τους.

Επιπλέον, λόγω του παρατεταμένου διαστήματος αναστολής της διαπραγμάτευσης, το Χ.Α. αποφάσισε τη διαγραφή όλων των υφιστάμενων εντολών διαρκείας (life orders) σε όλες τις Αγορές του Χ.Α. και του Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) - Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ).

Το πάνω χέρι στους ξένους 

"Η Υπουργική απόφαση κινείται στο γνωστό μήκος κύματος των προηγουμένων ημερών και είναι προφανές ότι δεν συνάδει με τις θέσεις του ΣΜΕΧΑ", δήλωσε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του συνδέσμου, κ. Σπύρος Κυρίτσης.

Αυτό, κατά κοινή ομολογία, δίνει το "πάνω χέρι" στα ξένα funds, για να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις, με αποτέλεσμα τις ισχυρές ημερήσιες ή και ενδοσυνεδριακές μεταβολές, αλλά και την εντυπωσιακή επιστροφή του volatility, έστω και αν είναι κοινή πεποίθηση πως μέχρι να ξεκαθαριστεί το οικονομικό και πολιτικό τοπίο, η πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα είναι σταθερά πλαγιοκαθοδική.

Ακόμα και οι "σκληραγωγημένοι" ξένοι επενδυτές δικαιολογημένα θα παραμείνουν σε ρόλο θεατή, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί - υπογραφεί ακόμα το τρίτο πακέτο διάσωσης.

Ο μήνας που μεσολάβησε

Η τιμή κλεισίματος της Παρασκευής (26/6) για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα μοιάζει σαν δυσκολοκατάβλητο "ταβάνι" καθώς αυτά που ακολούθησαν από το βράδυ της 26/7 και μετά, αλλά και αυτά που έρχονται, δύσκολα αφήνουν περιθώρια έστω και για συγκρατημένη αισιοδοξία, που θα αποτρέψει την παρατεταμένη "νότια" κίνηση.

Με τους οικονομικούς και επιχειρηματικούς συσχετισμούς να έχουν παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση και την παρούσα Κυβέρνηση να καλείται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που ούτε θέλει, ούτε πιστεύει και αν στα παραπάνω προστεθούν και τα επιστρέφοντα σενάρια για πιθανές εκλογές το Φθινόπωρο, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το Χ.Α. καλείται να βαδίσει επί "γλιστερού εδάφους"!

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 797,52 μονάδες με άνοδο 2,03%, σε μία ανοδική κίνηση που είχε ανεβάσει στροφές κατά το τελευταίο 40λεπτο, από πονταρίσματα για πιθανή επίτευξη συμφωνίας (τότε).

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αλλά και ξένων αναλυτών, η βαρύτατα τραυματισμένη εγχώρια πραγματική Οικονομία και ιδιαίτερα ο Ιδιωτικός Τομέας βρίσκονται πλέον στην "εντατική" και η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα αναγκαστεί να προσαρμόσει τις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων εταιρειών στις νέες οικονομικές συνθήκες.

Η στάση ξένων και εγχώριων επενδυτών

Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς που θεωρούν ότι ακόμα και οι βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων εταιρειών δεν θα κάνουν "αισθητή την παρουσία τους" στο ταμπλό, όσον αφορά τη στήριξη των τιμών των μετοχών, ή την ενεργοποίηση της απόφασης αγοράς ιδίων μετοχών από τις εισηγμένες, αν δεν κατακάτσει ο "κουρνιαχτός" των αρχικά προγραμματισμένων πωλήσεων, ενώ αναμένεται μπαράζ αλλαγών έδρας, αλλά και δημόσιων προτάσεων, ασφαλώς, εις βάρος των μικρομετόχων.

Σημαντικά ερωτήματα προκύπτουν από τη στάση που θα τηρήσουν τα ξένα χαρτοφυλάκια και κυρίως αυτά που έχουν αποφασίσει να μηδενίσουν τις θέσεις τους στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, φοβούμενα τα χειρότερα, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι σε λίγους μήνες τα σενάρια του "Grexit" θα είναι και πάλι στο τραπέζι.

Άγνωστες παραμένουν οι επιπτώσεις από τους "κραδασμούς" που θα φέρουν οι προγραμματισμένες πωλήσεις, όταν την ίδια ώρα οι ελάχιστοι αγοραστές θα έχουν αποτραβηχτεί σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, για πολλά ξένα funds το Ελληνικό Χρηματιστήριο μοιάζει με "επενδυτικό ναρκοπέδιο" από το οποίο θέλουν να αποχωρήσουν με οποιοδήποτε κόστος.

Την ίδια ώρα η Χώρα δείχνει να επιστρέφει με "δρασκελιές" σε "καραμπινάτη" ύφεση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο και κυρίως για τις εταιρείες που έχουν την "ατυχία" να εξαρτώνται από τις διαθέσεις της εγχώριας Αγοράς (!).

Στα υπ' όψιν και η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ στις πωλήσεις εισηγμένων.

Τα margin calls

Από την άλλη, ο πιθανός περιορισμός των "margin" από τις ΑΧΕ θα δημιουργήσει "νηοπομπή" από "margin calls", με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε μία "ρηχή" Αγορά, όπως το Χ.Α., αν οι αγοραστές συνεχίσουν να αποτελούν "σπάνιο είδος".

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, αρκετές ιδιωτικές ΑΧΕ έχουν προχωρήσει σε καταγγελία της υφιστάμενης σύμβασης margin με τους πελάτες, καλώντας τους να βάλουν χρήματα, για να μην προχωρήσουν σε υποχρεωτικές πωλήσεις.

Οι τράπεζες

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί ο "πολυτραυματίας" Τραπεζικός κλάδος, όσον αφορά το που θα εκτονωθεί η "νότια" πορεία των Τραπεζικών τίτλων (σε αυτό, σε δεύτερη φάση, θα παίξουν ρόλο και οι όροι των πιθανολογούμενων αυξήσεων κεφαλαίου). Επίσης είναι κοινό μυστικό ότι τα όποια σενάρια για επιστροφή του Τραπεζικού κλάδου σε κερδοφορία έχουν καταρρεύσει παταγωδώς (!).

Όσο καλά και αν είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί οι Ελληνικές Τράπεζες τα προηγούμενα δύο χρόνια, κατά κοινή παραδοχή, είναι αδύνατον να αντέξουν ένα περιβάλλον όπου η Ελληνική Οικονομία έχει σχεδόν παγώσει και οι πρόσφατες προβλέψεις επαναφέρουν πλέον με βεβαιότητα το σενάριο ύφεσης για τη φετινή και την επόμενη χρονιά.

Στο απόλυτο μηδέν, πιθανότατα, θα καταλήξουν τα Τραπεζικά warrants, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους κατόχους των Τραπεζικών παραστατικών τίτλων.

Τι καλείται να αποτιμήσει η αγορά

Από την άλλη, οι τζίροι που θα αρχίσουν να σημειώνονται, με τη νέα πραγματικότητα, θα καθορίσουν και την πορεία της μετοχής της ΕΧΑΕ.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και οι εταιρείες Κοινής Ωφέλειας, καθώς η παρατεταμένη Τραπεζική αργία ασφαλώς και έχει εκτοξεύσει τις επισφάλειες, ενώ αντίθετα σχετικά λιγότερο θα έχουν επηρεαστεί Διυλιστήρια και Λιμάνια.

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, η Αγορά θα κληθεί να τιμολογήσει τη ματαίωση των VLTs.

Οι τάσεις φυγής των εισηγμένων 

Εξαιρετικά επιφυλακτική δηλώνει και η συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων επιχειρηματιών, καθώς κάθε μέρα που περνά αυτή η Χώρα γίνεται όλο και πιο "αφιλόξενη", με αποτέλεσμα αρκετές εισηγμένες και μη εταιρείες να συζητούν πολύ σοβαρά, πλέον, την αλλαγή έδρας.

Βασικοί λόγοι που διαμορφώνουν το "αφιλόξενο" περιβάλλον είναι η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 29% (στη γειτονική Βουλγαρία είναι στο 10%), οι αλλαγές στους επιμέρους συντελεστές ΦΠΑ, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς και η καθολική προκαταβολή του φόρου σε περιβάλλον έντονης ύφεσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγες εκείνες οι εταιρείες που έχουν ήδη έτοιμες εναλλακτικές προτάσεις για αλλαγή έδρας εάν επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, είτε λόγω νέας εκλογικής αναμέτρησης, είτε εκ νέου εμπλοκής στο οικονομικό και φορολογικό τοπίο, είτε νέων δυσκολιών που θα προκύψουν στην συμφωνία με τους Εταίρους.

Με την Τραπεζική χρηματοδότηση να έχει στερέψει και τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων να έχουν καταστεί αδύνατες, η στρόφιγγα της ρευστότητας έχει μηδενίσει.

Σύμφωνα με επιχειρηματίες, "όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας κατά τους τελευταίους μήνες του 2015 και τους πρώτους του 2016, ενώ αν επαληθευτούν οι δυσοίωνες προβλέψεις τότε πολύ σύντομα στην Αγορά θα υπάρξουν 'τρανταχτά' λουκέτα και οι εξελίξεις να είναι καταιγιστικές"!

Από την άλλη και σύμφωνα με την άποψη του κ. Βαγγέλη Χαρατσή, (διευθύνων σύμβουλος της Beta Sec.) δεν αποκλείεται οι τελευταίες μεγάλες εταιρείες του Χ.Α. να αναζητήσουν στο εξωτερικό "χρηματιστηριακή στέγη". Ο λόγος που αρκετές εταιρείες βλέπουν το εξωτερικό, είναι ότι οι κάνουλες χρηματοδότησης είναι ανοικτές και οι δυνατότητες να αναζητήσουν "φθηνά" κεφάλαια ασύγκριτα μεγαλύτερες. Ο κ. Χαρατσής επισημαίνει ότι υπάρχουν, έτσι κι αλλιώς, ισχυρές διεθνοποιημένες εισηγμένες που ουσιαστικά βρίσκονται ήδη στις ξένες Αγορές, σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Οικονομία και ιδιωτικοποιήσεις

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις παραγόντων της πραγματικής Οικονομίας, ακόμα και αν υπογραφεί η νέα συμφωνία με τους Δανειστές και αρχίσει να εφαρμόζεται (πράγμα δύσκολο με την παρούσα Κυβερνητική σύνθεση), η Οικονομία θα πάρει πολλούς μήνες μέχρις ότου αρχίσει να βρίσκει στοιχειωδώς τα πατήματά της.

Την ώρα που οι Τράπεζες θα χρειαστούν πολλούς μήνες μέχρις ότου επιστρέψουν στην "κανονικότητα", οι συζητήσεις των Τραπεζών με Επιχειρήσεις που έχουν ζητήματα ρευστότητας και ζητούν αναδιάρθρωση των δανείων τους, έχουν ουσιαστικά παγώσει και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ παραμένουν σε "θολό τοπίο", όλες οι τελευταίες προβλέψεις αναφέρουν ότι το Δημόσιο χρέος σύντομα θα έχει εκτιναχθεί στο 200% του ΑΕΠ, όταν μάλιστα αναμένεται ύφεση στην Οικονομία τόσο για φέτος, όσο και για το 2016.

Επικρατεί έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο μια Οικονομία στην "εντατική", θα μπορέσει να στηρίξει με επιτυχία ένα τόσο βαρύ και απαιτητικό δημοσιονομικό σταθεροποιητικό πρόγραμμα.

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι εγχώριοι παράγοντες της Αγοράς και για τις Ιδιωτικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους Δανειστές.

Τρανά παραδείγματα οι περιπτώσεις των ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ. "Η πώληση του Λιμανιού είναι λάθος. Δεν πρέπει να γίνει". Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά.

Από την άλλη, ο νέος Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τονίζοντας ότι θα διατηρηθεί ο έλεγχος του Δημοσίου στην εταιρεία, με διασφάλιση παράλληλα των όρων ισότιμης πρόσβασης όλων των Παραγωγών Ενέργειας στα δίκτυα.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης για τον ΑΔΜΗΕ και τον ΟΛΠ προβλέπει ιδιωτικοποίηση, ή εναλλακτικά μέτρα που οδηγούν σε ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον ανταγωνισμό (στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ).

"Και ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός παλεύει να κρατήσει την Κυβέρνηση ενωμένη, εν μέσω εσωκομματικής εξέγερσης λόγω της συμφωνίας για τρίτο πρόγραμμα, οι traders που αρέσκονται στο υψηλό volatility μπορεί να εύχονται να μην τα καταφέρει" αναφέρει μεταξύ άλλων το Bloomberg.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v