Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τι προεξοφλεί η εικόνα στο ταμπλό

Τα επίπεδα-κλειδιά για την πορεία του Γενικού Δείκτη και τα πιθανά ενδιάμεσα σημεία με σημασία. Πότε αλλάζει η κατεύθυνση της αγοράς και ποιο σενάριο κερδίζει... πόντους. Κρίσιμη η επάνοδος του premium στα παράγωγα για τον Large Cap.

Χρηματιστήριο: Τι προεξοφλεί η εικόνα στο ταμπλό

Διστακτική εμφανίζεται η αγορά, με τους traders να διαμορφώνουν την κυρίαρχη ενδοσυνεδριακή τάση, αφού η αξία των συναλλαγών κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα αυτές οι συνεδριάσεις να χρήζουν ανάγνωσης με «φίλτρα».

Η διάσπαση όλων των στηρίξεων τη Δευτέρα 3/8, εξαιτίας της απόφασης μερίδας των ξένων και των εγχώριων επενδυτών να απεμπλακούν όπως όπως από τις ελληνικές μετοχές, έφερε πρόσκαιρα τον Γενικό Δείκτη αντιμέτωπο με τη στήριξη στο επίπεδο των 620 μονάδων στο μηνιαίο του διάγραμμα.

Πλέον το νέο χαμηλό στις 615 μονάδες αποτελεί το σημείο αναφοράς στην αγορά και οποιαδήποτε κίνηση πλησίον της περιοχής ανοίγει τον δρόμο προς τα ιστορικά χαμηλά, στις 470 μονάδες περίπου.

Γενικός Δείκτης

Για τον βασικό δείκτη, ως προς το ανοδικό εύρος, εκτός από το τοπικό υψηλό στις 710 μονάδες, τα ενδιάμεσα επίπεδα με σημασία είναι οι 725 μονάδες, οι 750 μονάδες, οι 780 μονάδες και το υψηλό της 26ης Ιουνίου, στις 800 μονάδες περίπου.

Στον αντίποδα, αν η συμφωνία δεν εξαλείψει έστω και βραχυπρόθεσμα τον φόβο του Grexit, ή δεν επιφέρει έστω και μικρές ανοδικές αναθεωρήσεις από τα επενδυτικά σπίτια και τους οίκους αξιολόγησης, τότε οι στόχοι βάσει των ημερήσιων διαγραμμάτων τίθενται στις 650 και χαμηλότερα στις 615-620 μονάδες.

Επειδή ωστόσο η αγορά θα κινηθεί αποκλειστικά με γνώμονα τις πολιτικές εξελίξεις στο θέμα της συμφωνίας, των πρόωρων εκλογών και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τα παραπάνω επίπεδα τιμών μπορεί να μην έχουν ουσιαστική σημασία, αν οι εξελίξεις είναι ραγδαίες είτε προς το ένα, είτε προς το άλλο άκρο.

Αλλαγή στην πτωτική τάση θα έχουμε μόνο αν Γενικός Δείκτης διασπάσει το τοπικό υψηλό των 825 μονάδων, ή επιτάχυνση της πτώσης με κίνηση χαμηλότερα των 615 μονάδων.

Σημείο με ενδιαφέρον είναι το μικρό premium που επανεμφανίστηκε στην αγορά των παραγώγων στο συμβόλαιο της υψηλής κεφαλαιοποίησης εξαιτίας των premia στα συμβόλαια της ΕΤΕ, της Eurobank και της Πειραιώς.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που εμφάνισε ελαφρώς πιο «τραυματισμένη» εικόνα από τον Γενικό Δείκτη τις προηγούμενες μέρες, η επιστροφή στη ζώνη 245-248 μονάδων θα είναι κλειδί. Η στήριξη εξακολουθεί να τοποθετείται πέριξ των 200 μονάδων και, χαμηλότερα, το επίπεδο-κλειδί είναι 185 μονάδες (Τετάρτη 5/8), ενώ το χαμηλό του δείκτη είναι οι 168 μονάδες, που είχαν καταγραφεί στις 4 Ιουνίου του 2012.

FT 25 - Δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης

Για τον τραπεζικό δείκτη, τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης είναι πολύ ευάλωτα αφού η κίνηση έως -67% στο διάστημα 3/8-5/8 έχει φέρει τα πάνω-κάτω στις αποτιμήσεις τους. Στις συνεδριάσεις που ακολούθησαν φαίνεται ότι τα πρώτα επίπεδα αντίστασης είναι τα δεύτερα limit down τους. Τα επίπεδα αυτά τοποθετούνται στο 0,66 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στο 0,16 ευρώ για την Alpha Bank, για την Πειραιώς το 0,20 ευρώ και για τη Eurobank το 0,07 ευρώ.

Τραπεζικός Δείκτης

Βραχυπρόθεσμα, οι τιμές του δείκτη με τεχνική σημασία είναι: στο αρνητικό σκέλος, πριν από το χαμηλό στις 220 μονάδες βρίσκονται οι 290 μονάδες και έπειτα το χαμηλό των 273 μονάδων.

Στο ανοδικό σκέλος, μετά τις 350 μονάδες, το επόμενο σημείο είναι οι 400 μονάδες και έπειτα το χαμηλό του πρώτο «μαύρου κεριού» στις 3/8, στις 460 μονάδες περίπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v