Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών μετά το sell-off

Οι βαριές απώλειες στις ασιατικές αγορές και πώς σκιαγραφείται η επόμενη ημέρα. Γιατί προκλήθηκε το μαζικό ξεπούλημα. Ποιες ασιατικές αγορές εμφανίζονται ασφαλέστερες

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών μετά το sell-off

Καθώς εξαπλώνονται τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από τις παγκόσμιες αγορές, λόγω των φόβων για την κινεζική οικονομία και των επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία, οι αναλυτές ψάχνουν να βρουν σημεία αισιοδοξίας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Kit Juckes της Societe Generale εκτιμά πως το πρόβλημα στις αγορές προκαλείται από έναν συνδυασμό των αναταράξεων στην Κίνα και της αναγνώρισης ότι οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας και των ΗΠΑ μπορεί να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω κινήσεις τόνωσης της εμπιστοσύνης και της οικονομίας. Ο φόβος αυτός επηρεάζει τις τιμές των εμπορευμάτων ενώ εξαπλώνεται και σε άλλες αναδυόμενες αγορές.

Όπως επισημαίνει, οι αγορές φοβούνται την περαιτέρω οικονομική αδυναμία της Κίνας, τις περαιτέρω πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα για τις πολιτικές της Fed και της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, σε ό,τι αφορά το τι θα πράξουν και το ποια θα είναι η επίπτωση.

Κατά τον ίδιο, οι πιέσεις θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και στον ανεπτυγμένο κόσμο. Η απόκλιση μεταξύ των τιμών των εμπορευμάτων και των τιμών των μετοχών παγκοσμίως δεν είναι κάτι καινούριο, όμως ο κίνδυνος τώρα είναι ότι αρχίζουν να συσχετίζονται -όπως συνέβη και όταν «έσκασε» η «φούσκα» των dotcoms το 2000, όπου αυτό που μέχρι τότε θεωρούνταν κρίση των αναδυόμενων αγορών, μετατράπηκε σε αμερικανική ύφεση.

Οι αναλυτές της Barclays είναι λίγο πιο αισιόδοξοι, λέγοντας πως ίσως ήρθε η ώρα να εξεταστεί η αγορά μετοχών σε τομείς των ανεπτυγμένων αγορών που δεν έχουν έκθεση στην Κίνα. Όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν πτωτικά ρίσκα για την Κίνα και ενδεχομένως για την παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ συστήνουν επιλεκτικά «πτωτικές» (bearish) θέσεις μόνο σε τίτλους που έχουν άμεση έκθεση στην Κίνα.

«Τηρούμε εποικοδομητική στάση έναντι κυκλικών τίτλων που δεν σχετίζονται με την Κίνα, όπως μετοχές (ανεπτυγμένων αγορών) που προσανατολίζονται προς την εγχώρια ζήτηση».

Από την πλευρά τους, αναλυτές της Credit Suisse σημειώνουν πως οι μετοχές Ασίας-Ειρηνικού βρίσκονται λίγο πάνω από τα χαμηλά του 2008-2009 σε επίπεδο τιμής/λογιστικής αξίας. Κατά τους ίδιους, οι πιο ευάλωτες ασιατικές αγορές στο εξής μπορεί να είναι αυτές από τις οποίες δεν έχουν φύγει ακόμα οι επενδυτές: αν συνεχιστεί η διόρθωση, οι αγορές με τον μικρότερο βαθμό αποχώρησης ξένων επενδυτών θα μπορούσαν να γίνουν ευάλωτες. Σ' αυτή τη βάση, οι καθαρές αγορές από ξένους ως ποσοστό της κεφαλαιοποίησης της αγοράς είναι υψηότερες σε 12μηνη βάση στην Ιαπωνία (0,6%), στην Ταϊβάν (0,5%) και στην Ινδία (0,4%).

Οι αναλυτές της Credit Suisse επιλέγουν κάποιες (λίγες) ασιατικές αγορές που ίσως εμφανίσουν τις λιγότερο κακές επιδόσεις, λέγοντας πως ενώ η Ινδία κράτησε αμυντική στάση μέχρι τώρα σ' αυτήν τη διόρθωση, ίσως οι επόμενες αγορές που θα ακολουθήσουν την ίδια στάση να είναι η Κορέα και η Μαλαισία. Αν και η Κορέα έχει μεγάλη έκθεση στην Κίνα λόγω εξαγωγών, με το χαμηλό P/B της (μόλις 0,86x έναντι του χαμηλού του 0,97x το 2008-2009), το γεγονός ότι εισάγει εμπορεύματα σε συνδυασμό με την ενίσχυση του γεν θα μπορούσαν δυνητικά να κάνουν την Κορέα αμυντική σε αυτή τη διόρθωση, σημειώνουν οι αναλυτές. Η Μαλαισία, από την άλλη πλευρά, έχει βιώσει τη μεγαλύτερη «παράδοση» ξένων επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v