Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Μην τρομάζετε, δεν έρχεται παγκόσμια ύφεση

Γιατί οι αναλυτές της Goldman Sachs χαρακτηρίζουν "εξαιρετικά απίθανη" μια παγκόσμια ύφεση. Οι κίνδυνοι στις αναδυόμενες αγορές, οι ευκαιρίες για επενδύσεις και πώς θα επηρεάσει η πτώση του πετρελαίου τις προηγμένες οικονομίες.

Goldman Sachs: Μην τρομάζετε, δεν έρχεται παγκόσμια ύφεση

Η «αιματοχυσία» στα παγκόσμια χρηματιστήρια και στις αγορές εμπορευμάτων μπορεί να δημιουργεί μια εικόνα «συντέλειας του κόσμου» για την παγκόσμια οικονομία, όμως η απειλή παγκόσμια ύφεσης είναι χαμηλή, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία παραμένει «overweight» για τις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών για τους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες.

Παρά την πρόσφατη κλιμάκωση των ανησυχιών της αγοράς, η τράπεζα λέει πως η αδυναμία της Κίνας και η αδυναμία που προκαλεί στις αγορές των εμπορευμάτων δεν σηματοδοτούν κάτι «μεγάλο» για την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Παραμένουμε της άποψης ότι μια παγκόσμια ύφεση είναι εξαιρετικά απίθανη», σημειώνουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs, με επικεφαλής τον Peter Oppenheimer.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες αγορές παραμένει ανέπαφη και θα παραμείνει σχετικά προστατευμένη έναντι της αδυναμίας στην Κίνα και στις αναδυόμενες αγορές. Μάλιστα, η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες ίσως ενισχυθεί από την πτώση των τιμών ενέργειας.

«Τελικά, τα ρίσκα παραμένουν κυρίως στην ίδια την Κίνα και ο υπερτονισμένος φόβος του ρίσκου για την παγκόσμια ανάπτυξη που προέρχεται από την Κίνα και η έλλειψη εμπιστοσύνης για τα πιθανά μέτρα που θα λάβει το Πεκίνο θα είναι αυτά που θα δημιουργήσουν επενδυτικές ευκαιρίες και πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των αποτιμήσεων», σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Σε ό,τι αφορά την επενδυτική στρατηγική της τράπεζας, παραμένει overweight για τις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών έναντι των μετοχών των αναδυόμενων αγορών.

«Πολλές αναδυόμενες αγορές με μικρές ανοικτές οικονομίες και εξαγωγείς που πωλούν εμπορεύματα στην Κίνα πιθανότατα θα παραμείνουν υπό πίεση. Αρκετές μάλιστα έχουν και τις δικές τους εσωτερικές ανισορροπίες που θα πρέπει να διευθετήσουν και η υποτίμηση του γουάν το καθιστά αυτό ακόμα δυσκολότερο και απαιτεί περαιτέρω κινήσεις στα νομίσματα», σύμφωνα με την Goldman Sachs,

Στις ανεπτυγμένες αγορές παραμένει "long" για την Ιαπωνία και την Ευρώπη και "underweight" για τις ΗΠΑ σε ορίζοντα δωδεκαμήνου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v