Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων εξαμήνου

Βελτίωση σε καθαρά κέρδη και EBITDA αλλά και μικρή πτώση στο τζίρο δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των εισηγμένων. Οι εταιρίες που ξεχωρίζουν. Σε ποιες περιπτώσεις τα έκτακτα μεγέθη στρεβλώνουν τη σύγκριση. Αναλυτικός πίνακας.

Η πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων εξαμήνου

Βελτίωση λειτουργικών επιδόσεων και κερδοφορίας εμφανίζουν αθροιστικά οι 41 εισηγμένες εταιρείες που μέχρι χθες είχαν δημοσιεύσει τις εξαμηνιαίες λογιστικές τους καταστάσεις (με εξαίρεση τις τράπεζες, η σχετική προθεσμία λήγει την προσεχή Δευτέρα).

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες που εμφανίζονται στον παρατιθέμενο πίνακα, σημείωσαν μείωση κύκλου εργασιών κατά 1,5% (έκτακτη επίδραση από τη μεγάλη υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου σε Motor Oil και REVOIL), βελτίωση EBITDA κατά 14,4% και αύξηση στα προ φόρων κέρδη κατά 32%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι:

• Η συνολική εικόνα των εισηγμένων εταιρειών πιθανόν να διαφοροποιηθεί καθώς μέχρι χθες είχε δημοσιεύσει λογιστικές καταστάσεις μόλις η μία στις τέσσερις εισηγμένες, περίπου.

• Οι αδύναμες εταιρείες ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους συνήθως κατά τις τελευταίες ημέρες της καταληκτικής προθεσμίας.

• Σε αρκετές εταιρείες, η σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά δεν είναι απόλυτη λόγω της ύπαρξης έκτακτων αποτελεσμάτων, άλλοτε θετικών και άλλοτε αρνητικών. Έτσι, αρνητικά έχουν επηρεαστεί φέτος από τη λογιστική απομείωση των ακινήτων τους οι εταιρείες Lamda Development, Grivalia, MIG Real Estate και Trastor. Πέρυσι, επίσης τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ είχαν επηρεαστεί θετικά από τις μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών. Επίσης, έκτακτα αρνητικά αποτελέσματα έχουν υπάρξει φέτος -μεταξύ άλλων- και στις εταιρείες Κυριακίδης Μάρμαρα (ζημίες χαρτοφυλακίου) και Πετρόπουλος (φορολογικό πρόστιμο).

• Στις εισηγμένες που έχουν ξεχωρίσει για την βελτιωμένη τους πορεία συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων: Motor Oil (διεύρυνση περιθωρίου διύλισης), ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ (άνοδος σε ΗΠΑ-Αίγυπτο, θετικές συναλλαγματικές διαφορές), MLS, Autohellas και φυσικά οι περισσότερες θυγατρικές του Ομίλου Viohalco (κυρίως οι ΕΛΒΑΛ, Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου).

• Η μέχρι τώρα πορεία των αποτελεσμάτων εξαμήνου δεν διαφοροποιείται σημαντικά από την αντίστοιχη πορεία των ίδιων εταιρειών κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v