Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ποιες ξεχωρίζουν στο εξάμηνο

Βελτίωση λειτουργικών επιδόσεων και μεγαλύτερη αύξηση κερδών εμφανίζουν το πρώτο εξάμηνο οι εισηγμένες εταιρείες. Οι περιπτώσεις των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, των θετικών καθαρών ταμείων και των turn around stories. Οι κλάδοι που ξεχωρίζουν και η προσγείωση που αναμένεται στο Q3. Αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: Ποιες ξεχωρίζουν στο εξάμηνο

Παρά τη σταθερότητα του κύκλου εργασιών, σημαντική βελτίωση λειτουργικών επιδόσεων (+23,7% στο EBITDA) και ακόμη μεγαλύτερη άνοδο κερδοφορίας (+69,3% στα προ φόρων αποτελέσματα) εμφανίζουν αθροιστικά οι 76 εισηγμένες εταιρείες που μέχρι χθες είχαν δημοσιεύσει τις εξαμηνιαίες λογιστικές τους καταστάσεις (με εξαίρεση τράπεζες και ΑΕΕΧ).

Οι κυριότεροι παράγοντες που οδήγησαν στα προαναφερόμενα αποτελέσματα, είναι:

• Η μείωση της τιμών του πετρελαίου επηρέασε έντονα αρνητικά το ύψος των πωλήσεων των εταιρειών πετρελαίου (διυλιστηρίων και εμπορικών) με αποτέλεσμα ο συνολικός κύκλος εργασιών να μην ακολουθήσει ανοδική πορεία.

• Η σαφής βελτίωση των επιδόσεων αρκετών ομίλων που έχουν έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό, ή που ευνοούνται από τον αυξημένο εισερχόμενο τουρισμό του πρώτου εξαμήνου.

• Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης πολλών εταιρειών που ξεκίνησαν εδώ και χρόνια και αποδίδουν τώρα (2014-α' εξάμηνο 2015) που η οικονομία εμφάνισε τάσεις σταθεροποίησης.

• Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα αρκετών εταιρειών δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα περυσινά, λόγω μιας σειράς εκτάκτων κερδών ή ζημιών που σημειώθηκαν είτε φέτος, είτε στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Πάντως, η συνολική εικόνα των εταιρειών πιθανόν να διαφοροποιηθεί ως ένα βαθμό, καθώς μέχρι χθες είχαν δημοσιεύσει λογιστικές καταστάσεις λιγότερες από τις μισές εισηγμένες και μάλιστα συχνά οι αδύναμες εταιρείες ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους την τελευταία ημέρα της καταληκτικής προθεσμίας.

Ωστόσο, η μέχρι τώρα πορεία των αποτελεσμάτων εξαμήνου δεν διαφοροποιείται σημαντικά από την αντίστοιχη πορεία των ίδιων εταιρειών κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το 2015 είναι η πρώτη ίσως χρονιά που για πολλές εταιρείες η πορεία των πρώτων έξι μηνών δεν θα είναι ενδεικτική για τη συνολική εικόνα που θα επιδείξουν μέσα στη χρονιά. Και αυτό, όχι μόνο λόγω εποχικότητας, αλλά κυρίως λόγω της μεγάλης αλλαγής κλίματος που έχει επέλθει σε πολλούς κλάδους εξ' αιτίας της επιβολής των capital controls.

Κλάδοι που ξεχώρισαν

Στους κλάδους που πήγαν -σε γενικές γραμμές τουλάχιστον- καλύτερα από πέρυσι, συγκαταλέγονται:

Κλάδος πετρελαίου: Τα δύο διυλιστήρια (ΕΛΠΕ, Motor Oil) αντιμετώπισαν ευνοϊκότερο περιθώριο διύλισης στη διεθνή αγορά, ενώ δεν είχαν και τις μεγάλες περυσινές (λογιστικές) ζημίες αποθεμάτων. Από τη χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου ευνοήθηκαν και οι εμπορικές εταιρείες του κλάδου (ΕΛΙΝΟΙΛ, REVOIL).

Ιχθυοκαλλιέργειες: Μετά από αρκετά έτη μεγάλων προβλημάτων, η άνοδος των τιμών των ψαριών στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με τα προγράμματα αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται βελτίωσαν σημαντικά τα αποτελέσματα του κλάδου (πχ Ιχθυοτροφεία Σελόντα).

Ακτοπλοΐα: Μεγάλη βελτίωση αποτελεσμάτων παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο, λόγω της σαφούς υποχώρησης του κόστους των καυσίμων (Attica Group, Μινωικές Γραμμές, ΑΝΕΚ).

Ομιλος Viohalco: Λόγω του έντονου εξαγωγικού του προσανατολισμού και της μάλλον καλύτερης κατάστασης που επικράτησε στις αγορές του εξωτερικού, οι περισσότερες θυγατρικές του γνωστού μεταλλουργικού Ομίλου (κυρίως ΕΛΒΑΛ, Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια) ανέβασαν δραστικά τις επιδόσεις τους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Κλάδος μαρμάρου: Οι δύο εισηγμένες εταιρείες του κλάδου (Ικτίνος και Κυριακίδης) είναι έντονα εξαγωγικές, με το ελληνικό μάρμαρο να είναι περιζήτητο στις διεθνείς αγορές.

Εξωστρεφείς όμιλοι: Πολλοί εξωστρεφείς Όμιλοι που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους και συχνά εκμεταλλεύθηκαν (και γενικότερα ευνοήθηκαν) την πορεία της συναλλαγματικής σχέσης μεταξύ δολαρίου και ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε γνωστούς Ομίλους όπως η Coca-Cola HBC, η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, η FF Group, η Kleeman, ο Καρέλιας και τα Πλαστικά Θράκης.

Τέλος, σημαντική άνοδο επέδειξαν και εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στο εσωτερικό της χώρας, όπως ο ΟΠΑΠ, η Autohellas (επηρεάζεται από τον τουρισμό και την παρουσία της σε Βαλκάνια-Κύπρο) και η εταιρεία πληροφορικής MLS.

Αντίθετα, μεταξύ των κλάδων που επλήγησαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο ήταν αυτοί των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της κλωστοϋφαντουργίας, της ιδιωτικής υγείας, της εμπορίας σιδήρου-χάλυβα, και του προφίλ αλουμινίου.

Αρνητικά ίδια κεφάλαια

Αρνητικά ίδια κεφάλαια παρουσίασαν στις 30 Ιουνίου, οι εταιρείες: Forthnet, ΜΑΡΑΚ, Πήγασος, ΑΝΕΚ, Sato

Αρνητικό EBITDA

Lamda Development, Trastor, MIG Real Estate (οι τρεις αυτές εταιρείες λόγω των λογιστικών απομειώσεων στις εύλογες αξίες των ακινήτων τους), Optronics, Αστέρας Βουλιαγμένης (περίοδος αρνητικής εποχικότητας), Μουζάκης, Λεβεντέρης, Πήγασος, Sato, Κέκρωψ

Επιστροφή σε θετικό EBITDA

Θετικό EBITDA έναντι αρνητικής αντίστοιχης περυσινής επίδοση σημείωσαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο οι παρακάτω εταιρείες: Nexans Hellas, Attica Group, Ελληνικά Καλώδια, ΕΛΒΙΕΜΕΚ, Τζιρακιάν, ΑΝΕΚ, Audiovisual, Ιχθυοτροφεία Σελόντα

Turn Around stories

Οι εισηγμένες εταιρείες που επέστρεψαν σε κερδοφόρο αποτέλεσμα πριν τη φορολογία έναντι καταγραφής ζημιών κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είναι: Frigoglass, Nexan Hellas, Ελληνικά Καλώδια, Μοτοδυναμική, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελληνικά Πετρέλαια, Μινωικές Γραμμές, Μαθιός Πυρίμαχα, Fieratex, Ιχθυοτροφεία Σελόντα, Εβροφάρμα

Οι ζημιογόνες

Από τις 76 εισηγμένες (πλην τραπεζών και εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου) που δημοσίευσαν τις λογιστικές τους καταστάσεις έως και την 29η Αυγούστου, οι 27 εμφάνισαν αρνητικό προ φόρων αποτέλεσμα. Η σχετική αναλογία αναμένεται να επιδεινωθεί όταν συμπληρωθεί ο κατάλογος των εταιρειών (το πιθανότερο είναι πως οι ζημιογόνες θα υπερβούν το 50%), καθώς συνηθίζεται να δημοσιεύουν τις λογιστικές τους καταστάσεις κατά την τελευταία ημέρα της προθεσμίας.

Θετικό καθαρό ταμείο

Οι εισηγμένες εταιρείες που στις 30 Ιουνίου εμφάνιζαν διαθέσιμα υψηλότερα του συνόλου των τραπεζικών τους υποχρεώσεων (βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων) ήταν οι: Entersoft, Flexopack, Grivalia, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΛΘ, Κυριακίδης Μάρμαρα, ΜΕΤΚΑ, ΟΠΑΠ, MLS, Kleeman, Καρέλιας

Τα αποτελέσματα εξαμήνου 76 εισηγμένων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v