Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ερχεται άρση απαγόρευσης του short selling στα παράγωγα

Δεν ανανεώνεται η απαγόρευση που ισχύει από την επαναλειτουργία του ΧΑ στις 3 Αυγούστου. Πιθανές αποφάσεις και για τα αμοιβαία, ποιο σχέδιο εξετάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αρση όλων των περιορισμών ζητά η αγορά.

ΧΑ: Ερχεται άρση απαγόρευσης του short selling στα παράγωγα
Aρση απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων τουλάχιστον για τα παράγωγα – αν όχι συνολικά – αναμένεται να αποφασίσει στην σημερινή του συνεδρίαση το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η Διοίκηση της ΕΚ, που συνεδριάζει σήμερα, αναμένεται να μην ανανεώσει την απαγόρευση short selling η οποία ισχύει από την επαναλειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς (3 Αυγούστου) και είχε ημερομηνία ισχύος έως και σήμερα.

Αποφάσεις είναι πιθανό να ληφθούν και όσον αφορά στην αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων δεδομένου ότι ακόμα απαγορεύεται καθολικά η εξαγορά μεριδίων Α/Κ. Η αρχική σκέψη τόσο των εκπροσώπων της ΕΚ όσο και των αρμοδίων οργάνων της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών ήταν να ξεκινούσε ξανά τη λειτουργίας της η αγορά αξιών, να εξασφαλιζόταν μία ελάχιστη «ομαλότητα» στο χρηματιστηριακό περιβάλλον και εν συνεχεία να ξεκινούσε εκ νέου η αγορά α/κ.

Αυτό που υπήρχε αρχικώς ως σκέψη έκανε λόγο για σταδιακή επαναλειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς, ως εξής: Για το διάστημα που θα συνεχίσει να ισχύει η έννοια παλαιού και νέου χρήματος για τους Ελληνες επενδυτές, η εξαγορά μεριδίων Α/Κ να επιτρέπεται, εκτός από δύο περιπτώσεις: των ομολογιακών εσωτερικού και των διαχείρισης διαθεσίμων βραχυπρόθεσμης διάρκειας εσωτερικού.

Όσον αφορά στη διάθεση μεριδίων, ο αρχικός σχεδιασμός περιελάμβανε τη δυνατότητα διάθεσης μεριδίων εκτός από την κατηγορία Α/Κ Εξωτερικού.

Αυτό πάντως στο οποίο έχουν αρχίσει να συγκλίνουν οι απόψεις όλων των εκπροσώπων της ευρύτερης κεφαλαιαγοράς είναι πως πρέπει άμεσα να επανεξετασθεί η άρση όλων των περιορισμών που σήμερα ισχύουν για τους Έλληνες επενδυτές, δεδομένου ότι ο πρώτος μήνας – τεστ είναι υπεραρκετός για τη λήψη συμπερασμάτων και πλέον απλώς προκαλεί δυσλειτουργίες και διατήρηση ενός άνισου καθεστώτος.

Ωστόσο, για επαναφορά στο παλαιό περιβάλλον απαιτείται κοινή απόφαση ΤτΕ και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και μία σύμφωνη, έστω και ατύπως, γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το χρονικό διάστημα τουλάχιστον έως τη διενέργεια εκλογών είναι προφανές ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για έναρξη τέτοιων επαφών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v