Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ο «χάρτης» των αποτελεσμάτων εξαμήνου

Σαφής βελτίωση λειτουργικών επιδόσεων εμφανίζουν στο α' εξάμηνο οι εισηγμένες. Η θετική συνολική εικόνα και οι «αδύναμοι κρίκοι». Ποιες εμφάνισαν αρνητικά ίδια κεφάλαια, ποιες θετικό καθαρό ταμείο. Οι περιπτώσεις των turn around stories. Αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: Ο «χάρτης» των αποτελεσμάτων εξαμήνου

Παρά τη σταθερότητα του κύκλου εργασιών, σημαντική βελτίωση λειτουργικών επιδόσεων (+27,5% στο EBITDA) και ακόμη μεγαλύτερη άνοδο κερδοφορίας (+136% στα προ φόρων αποτελέσματα) εμφανίζουν αθροιστικά οι 182 εισηγμένες εταιρείες που μέχρι χθες είχαν δημοσιεύσει τις εξαμηνιαίες λογιστικές τους καταστάσεις (με εξαίρεση τράπεζες και ΑΕΕΧ).

Οι κυριότεροι παράγοντες που οδήγησαν στα προαναφερόμενα αποτελέσματα είναι:

• Η μείωση της τιμών του πετρελαίου επηρέασε έντονα αρνητικά το ύψος των πωλήσεων των εταιρειών πετρελαίου (διυλιστηρίων και εμπορικών), με αποτέλεσμα ο συνολικός κύκλος εργασιών να μην ακολουθήσει ανοδική πορεία.

• Η σαφής βελτίωση των επιδόσεων αρκετών ομίλων που έχουν έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό, ή που ευνοούνται από τον αυξημένο εισερχόμενο τουρισμό του πρώτου εξαμήνου.

• Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης πολλών εταιρειών που ξεκίνησαν εδώ και χρόνια και αποδίδουν τώρα (2014-α' εξάμηνο 2015) που η οικονομία εμφάνισε τάσεις σταθεροποίησης.

• Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα αρκετών εταιρειών δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα περυσινά, λόγω μιας σειράς εκτάκτων κερδών ή ζημιών που σημειώθηκαν είτε φέτος, είτε στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Γενικότερα χαρακτηριστικά

• Η πορεία των αποτελεσμάτων εξαμήνου δεν διαφοροποιήθηκε σημαντικά από την αντίστοιχη πορεία των ίδιων εταιρειών το πρώτο τρίμηνο του έτους.

• Παρά το γεγονός ότι η αθροιστική κερδοφορία των εταιρειών είναι πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή (σε σχέση δηλαδή με μια πολύ χαμηλή βάση σύγκρισης), το 50% των εισηγμένων ομίλων υποχρεώθηκε και πάλι σε ζημιογόνο αποτέλεσμα.

• Οι πλείστες αδύναμες επιχειρήσεις πριν την αρχή του 2015 συνέχισαν τη ζημιογόνο τους πορεία, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την κεφαλαιακή τους βάση. Χαρακτηριστικός είναι ο μεγάλος αριθμός εισηγμένων με αρνητικά ίδια κεφάλαια. Γενικότερα, επικρατεί έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο θα μπορέσουν να αποφύγουν τελικά το «λουκέτο» δεκάδες εισηγμένες, χωρίς τη γενναία στήριξη των μετόχων και των τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το 2015 είναι η πρώτη ίσως χρονιά που για πολλές εταιρείες η πορεία των πρώτων έξι μηνών δεν θα είναι ενδεικτική για τη συνολική εικόνα που θα επιδείξουν μέσα στη χρονιά. Και αυτό, όχι μόνο λόγω εποχικότητας, αλλά κυρίως λόγω της μεγάλης αλλαγής κλίματος που έχει επέλθει σε πολλούς κλάδους εξαιτίας της επιβολής των capital controls.

Κλάδοι που ξεχώρισαν

Στους κλάδους που πήγαν -σε γενικές γραμμές τουλάχιστον- καλύτερα από πέρυσι συγκαταλέγονται:

Κλάδος πετρελαίου: Τα δύο διυλιστήρια (ΕΛΠΕ, Motor Oil) αντιμετώπισαν ευνοϊκότερο περιθώριο διύλισης στη διεθνή αγορά, ενώ δεν είχαν και τις μεγάλες περυσινές (λογιστικές) ζημίες αποθεμάτων. Από τη χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου ευνοήθηκαν και οι εμπορικές εταιρείες του κλάδου (ΕΛΙΝΟΙΛ, REVOIL).

Ιχθυοκαλλιέργειες: Μετά από αρκετά έτη μεγάλων προβλημάτων, η άνοδος των τιμών των ψαριών στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με τα προγράμματα αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται, βελτίωσαν σημαντικά τα προβληματικά αποτελέσματα του κλάδου (π.χ. Ιχθυοτροφεία Σελόντα, Νηρέας).

Ακτοπλοΐα: Μεγάλη βελτίωση αποτελεσμάτων παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο, λόγω της σαφούς υποχώρησης του κόστους των καυσίμων (Attica Group, Μινωικές Γραμμές, ΑΝΕΚ).

Oμιλος Viohalco: Λόγω του έντονου εξαγωγικού του προσανατολισμού και της μάλλον καλύτερης κατάστασης που επικράτησε στις αγορές του εξωτερικού, οι περισσότερες θυγατρικές του γνωστού μεταλλουργικού oμίλου (κυρίως ΕΛΒΑΛ, Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια) ανέβασαν δραστικά τις επιδόσεις τους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Κλάδος μαρμάρου: Οι δύο εισηγμένες εταιρείες του κλάδου (Ικτίνος και Κυριακίδης) είναι έντονα εξαγωγικές, με το ελληνικό μάρμαρο να είναι περιζήτητο στις διεθνείς αγορές.

Εξωστρεφείς όμιλοι: Πολλοί εξωστρεφείς όμιλοι που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους και συχνά εκμεταλλεύθηκαν (και γενικότερα ευνοήθηκαν) την πορεία της συναλλαγματικής σχέσης μεταξύ δολαρίου και ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρουμε γνωστούς ομίλους όπως η Coca-Cola HBC, η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, η FF Group, η Kleeman, ο Καρέλιας, τα Πλαστικά Κρήτης, ο Καράτζης και τα Πλαστικά Θράκης.

Κλάδος οχημάτων: Η άνοδος των πωλήσεων που σημείωσαν τα οχήματα το πρώτο εξάμηνο του 2015 βελτίωσε και τα μεγέθη των εταιρειών (Πετρόπουλος, Μοτοδυναμική, Σφακιανάκης).

Τέλος, σημαντική άνοδο επέδειξαν και εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στο εσωτερικό της χώρας, όπως ο ΟΠΑΠ, η Autohellas (επηρεάζεται από τον τουρισμό και την παρουσία της σε Βαλκάνια-Κύπρο), η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Κανάκης και η εταιρεία πληροφορικής MLS.

Αντίθετα, μεταξύ των κλάδων που επλήγησαν το πρώτο φετινό εξάμηνο ήταν αυτοί των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της κλωστοϋφαντουργίας, της ιδιωτικής υγείας, της εμπορίας σιδήρου-χάλυβα, του προφίλ αλουμινίου, του ξύλου, του επίπλου, ενώ για ένα ακόμη εξάμηνο έντονες δυσκολίες αντιμετώπισε και ο κατασκευαστικός κλάδος.

Αρνητικά ίδια κεφάλαια

Αρνητικά ίδια κεφάλαια παρουσίασαν στις 30 Ιουνίου, οι εταιρείες: Forthnet, ΜΑΡΑΚ, Πήγασος, ΑΝΕΚ, Sato, ΓΕ Δημητρίου, Yalco, DIONIC, ΑΕΓΕΚ, Σφακιανάκης, Altec, Βαράγκης, Τρόπαια, ΣΑΟΣ, Euromedica, Axon Holdings, ΒΙΟΤΕΡ, Lavipharm, Compucon, Alpha Grissin, ΣΙΔΜΑ, Νίκας, PC Systems, Μπ. Βωβός, Μπουτάρης, Eurobrokers.

Αρνητικό EBITDA

Μεταξύ των εισηγμένων που υποχρεώθηκαν σε αρνητικό EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) συμπεριλαμβάνονται οι: Lamda Development, Trastor, MIG Real Estate (οι τρεις αυτές εταιρείες λόγω των λογιστικών απομειώσεων στις εύλογες αξίες των ακινήτων τους), Optronics, Αστέρας Βουλιαγμένης (περίοδος αρνητικής εποχικότητας), Μουζάκης, Λεβεντέρης, Πήγασος, Sato, Κέκρωψ, ΓΕ Δημητρίου, Δούρος, Χατζηκρανιώτης, Εριουργία Τρία Άλφα, Pasal Development, Intertech, ΑΕΓΕΚ, Altec, Βαράγκης, Ακρίτας, Εκδόσεις Λιβάνη, ΣΑΟΣ, Euromedica, ΒΙΟΤΕΡ, Βαρβαρέσος, Axon Holdings, Μινέρβα, Νίκας, PC Systems, Νηρέας, Performance, Προοδευτική, Αθηνά, Τεχνική Ολυμπιακή, Q&R.

Επιστροφή σε θετικό EBITDA

Θετικό EBITDA έναντι αρνητικής αντίστοιχης περυσινής επίδοσης σημείωσαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο οι εταιρείες: Nexans Hellas, Attica Group, Ελληνικά Καλώδια, ΕΛΒΙΕΜΕΚ, Τζιρακιάν, ΑΝΕΚ, Audiovisual, Ιχθυοτροφεία Σελόντα, Μπήτρος, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, Βογιατζόγλου, ΕΚΤΕΡ, Τρόπαια (έκτακτα αποτελέσματα), Lavipharm, Alpha Grissin, ΑΓΕΤ Ηρακλής, Βωβός (έκτακτα αποτελέσματα).

Turn Around stories

Οι εισηγμένες εταιρείες που επέστρεψαν σε κερδοφόρο αποτέλεσμα πριν τη φορολογία έναντι καταγραφής ζημιών κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είναι: Frigoglass, Nexans Hellas, Ελληνικά Καλώδια, Μοτοδυναμική, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελληνικά Πετρέλαια, Μινωικές Γραμμές, Μαθιός Πυρίμαχα, Fieratex, Ιχθυοτροφεία Σελόντα, Εβροφάρμα, DIONIC (έκτακτα αποτελέσματα), Βογιατζόγλου, Ιντρακάτ, Ιντρακόμ Συμμετοχών, ΕΛΙΝΟΙΛ, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Τρόπαια (έκτακτα αποτελέσματα), Compucon, Καθημερινή, Druckfarben, FG Europe, Κυριακούλης, Βωβός (έκτακτα αποτελέσματα).

Ζημιογόνες-Κερδοφόρες

Από τις 182 εισηγμένες (πλην τραπεζών και εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου) που δημοσίευσαν τις λογιστικές τους καταστάσεις, οι 91 (το 50%) εμφάνισαν αρνητικό προ φόρων αποτέλεσμα και οι υπόλοιπες 91 θετικό.

Θετικό καθαρό ταμείο

Οι εισηγμένες εταιρείες που στις 30 Ιουνίου εμφάνιζαν διαθέσιμα υψηλότερα του συνόλου των τραπεζικών τους υποχρεώσεων (βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων) ήταν οι: Entersoft, Flexopack, Grivalia, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΛΘ, Κυριακίδης Μάρμαρα, ΜΕΤΚΑ, ΟΠΑΠ, MLS, Kleeman, Καρέλιας, Κανάκης, ΓΕΚΕ, Πλαστικά Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, Alpha Αστικά Ακίνητα, Mediterra Hellas, VIDAVO, Ευρωπαϊκή Πίστη, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Αεροπορία Αιγαίου, Centric, PROFILE, Epsilon Net.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v