Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 2,3% της αγοράς συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη

Το συνολικό ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ στο τέλος του Ιουνίου ήταν €8.907 δισ., μειωμένο κατά 2,7%. Το συνολικό ενεργητικό των μη ΟΣΕΚΑ παρουσίασε μείωση 1,1% και κατήλθε στα €3.548 δισ. στο τέλος του μήνα, σύμφωνα με την ΕΘΕ.

Πτώση 2,3% της αγοράς συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη

Τον Ιούνιο το συνολικό ενεργητικό των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ) διαμορφώθηκε στα 12.454 δισ. ευρώ, μειωμένo κατά 2,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της EFAMA για την αγορά των συλλογικών επενδύσεων που ανακοίνωσε η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ειδικότερα, οι καθαρές πωλήσεις των ΟΣΕΚΑ παρουσίασαν εκροές ύψους €17 δισ. από τα €36 δισ. εισροών του Μαΐου. Η μείωση αυτή οφείλεται στις μεγάλες εκροές κεφαλαίων των ΑΚ Χρηματαγοράς κατά τη διάρκεια του μήνα.

Οι μακροπρόθεσμοι ΟΣΕΚΑ (δηλαδή ΟΣΕΚΑ εκτός ΑΚ Χρηματαγοράς) συνέχισαν να καταγράφουν εισροές κεφαλαίων (€18 δισ.), αν και μειωμένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (€51 δισ.). Τα Ομολογιακά ΑΚ κατέγραψαν εκροές κεφαλαίων €7 δισ., από €9 δισ. εισροές τον Μάιο. Οι καθαρές πωλήσεις των Μικτών ΑΚ μειώθηκαν κατά το ήμισυ στα €15 δισ., ενώ τα Μετοχικά ΑΚ κατέγραψαν αυξημένες εισροές κεφαλαίων ύψους €7 δισ., από τα €5 δισ. του προηγούμενου μήνα.

Τα ΑΚ Χρηματαγοράς παρουσίασαν αυξημένες εκροές κεφαλαίων ύψους €35 δισ., από τα €15 δισ. εκροών του Μαΐου. Οι υψηλές εκροές του Ιουνίου αντικατοπτρίζουν το κυκλικό μοτίβο ροών των κεφαλαίων της συγκεκριμένης κατηγορίας στο τέλος κάθε τριμήνου.

Οι καθαρές πωλήσεις των μη ΟΣΕΚΑ μειώθηκαν στα €19 δισ., από τα €21 δισ. του Μαΐου. Οι καθαρές πωλήσεις των special funds, τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε θεσμικούς επενδυτές (π.χ. Συνταξιοδοτικά ταμεία), αυξήθηκαν στα €17 δισ. από τα €16 δισ. του προηγούμενου μήνα.

Το συνολικό ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ στο τέλος του Ιουνίου ήταν €8.907 δισ., μειωμένο κατά 2,7%. Το συνολικό ενεργητικό των μη ΟΣΕΚΑ παρουσίασε μείωση 1,1% και κατήλθε στα €3.548 δισ. στο τέλος του μήνα. Συνολικά, η αγορά των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 2,3%, στα €12.454 δισ. στο τέλος του Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, τα Αμοιβαία Κεφάλαια σταθερού εισοδήματος επηρεάστηκαν αρνητικά λόγω των αυξημένων μακροπρόθεσμων επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν 27 Ενώσεις της Ε.Ε. και απεικονίζουν περισσότερο από το 99,6% της ευρωπαϊκής αγοράς των συλλογικών επενδύσεων.

*Δείτε το σχετικό αρχείο στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v