Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρώτα σημάδια αφύπνισης στο Χρηματιστήριο

Πώς «διαβάζει» η αγορά τις πρώτες δημοσκοπήσεις και γιατί αντιδρά θετικά. Τα όρια κίνησης για τον Γενικό Δείκτη, τον FTSE Large Cap και τον τραπεζικό δείκτη. Οι αντιστάσεις για τις τράπεζες και τα «μικτά» μηνύματα από την ΕΚΤ.

Τα πρώτα σημάδια αφύπνισης στο Χρηματιστήριο

Στον ρυθμό των δημοσκοπήσεων κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ το θετικό κλίμα στις ευρωαγορές και η ομιλία Ντράγκι ενδυνάμωσαν την ανοδική κίνηση.

Οι μετοχές, παρότι ο κεντρικός τραπεζίτης ήταν φειδωλός στα σχόλιά του τόσο για την επαναφορά του waiver των ελληνικών ομολόγων όσο και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE, έκλεισαν σχεδόν στα υψηλά ημέρας. Η αξία και ο όγκος των συναλλαγών ήταν αυξημένα σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ημερών, στοιχείο το οποίο δίνει μια επιπλέον βαρύτητα στο τελικό θετικό πρόσημο.

Μετά το αρχικό σοκ των πρόωρων εκλογών, η αγορά έχει αρχίσει να «χωνεύει» τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα. Σταδιακά φαίνεται να ενισχύεται η εκτίμηση ότι αυτή τη φορά οι εκλογές μπορεί να μην αποτελούν τόσο ισχυρό φόβητρο στις τιμές των μη τραπεζικών μετοχών.

Αν και νωρίς, από τη χθεσινή συνεδρίαση ήδη διαπιστώνεται ότι αν στις εναπομείνασες ημέρες το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δείχνει να αποκτά έστω και βραχεία κεφαλή στις δημοσκοπήσεις, η αγορά θα ποντάρει σε θετικότερες εξελίξεις.

Στο θετικό σενάριο και σε τεχνικό επίπεδο, τόσο στο εβδομαδιαίο όσο και σε ημερήσιο διάγραμμα, η περιοχή των 693 μονάδων και 708 μονάδων θα αποτελέσει το επόμενο δύσβατο επίπεδο, το οποίο θα αλλάξει και τη βραχυπρόθεσμη εικόνα.

Για τον βασικό δείκτη, ως προς το ανοδικό εύρος, οποιαδήποτε μεσοπρόθεσμη ανάλυση θα πρέπει να εξεταστεί μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας αλλά και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Από την άλλη πλευρά, η ανοδική κίνηση εμφανίζεται τόσο καθαρή τεχνικά και αντανακλαστική στην πτώση, όπου η προσέγγιση και πάλι των 650 μονάδων μπορεί να ολοκληρώνει την αγοραστική κίνηση.

H τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Σε κάθε περίπτωση, το χαμηλό στις 615 μονάδες θα αποτελεί για το επόμενο διάστημα το σημείο αναφοράς στο Χ.Α. Οποιαδήποτε κίνηση χαμηλότερα της περιοχής ανοίγει τον δρόμο για τις 560 μονάδες και πάλι έπειτα προς τα ιστορικά χαμηλά στις 470 μονάδες περίπου. Το αρνητικό σενάριο πλέον μπορεί να προκληθεί και από εξωγενείς παράγοντες και συνθήκες, όπως συνέβη και στις 24/8 από την αναταραχή στις διεθνείς αγορές μετοχών.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που εμφανίζει μεγαλύτερη πτώση από τον Γενικό Δείκτη τις προηγούμενες μέρες, η επιστροφή πάνω από τις 200 μονάδες θα είναι άκρως θετική. «Κλειδί» είναι οι 185 μονάδες (Τετάρτη 5/8), ενώ το χαμηλό του δείκτη είναι οι 162 μονάδες, που είχαν καταγραφεί στις 24 Αυγούστου.

H εικόνα του FT 25

Στον τραπεζικό δείκτη, η αντίδραση που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 160 μονάδων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το πρώτο δύσκολο επίπεδο που εμφανίζει ο δείκτης στο ημερήσιο διάγραμμα είναι οι 250 μονάδες και στη συνέχεια οι 323/330 μονάδες.

Για τις μετοχές των τραπεζών, το πρώτο επίπεδο αντίστασης για την ΕΤΕ είναι το 0,562 ευρώ και έπειτα το 0,663 ευρώ. Για την Alpha Bank το 0,12 ευρώ, για την Πειραιώς το 0,112 ευρώ και για την Eurobank το 0,047 ευρώ. Τα επίπεδα αντίστασης στα δεύτερα limit down είναι για την ώρα πολύ ευδιάκριτα στα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και με την τρέχουσα ειδησεογραφία, απροσπέλαστα.

H εικόνα του τραπεζικού δείκτη

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v