Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πόσες... μονάδες θα βγάλει η κάλπη

Το σκηνικό μεταρρυθμιστικής Βουλής, που «υπόσχονται» οι δημοσκοπήσεις και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θολώνουν το μήνυμα για ξένους. Τα τρία σενάρια κυβερνητικών συνασπισμών και τι σηματοδοτούν για τη δίκαιη αποτίμηση του Χρηματιστηρίου.

ΧΑ: Πόσες... μονάδες θα βγάλει η κάλπη

Ένα πρωτόγνωρο σκηνικό διαμορφώνεται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μερικές μόλις ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Την ώρα που διαφαίνεται ότι οι κάλπες θα αναδείξουν την πλέον μνημονιακή Βουλή των τελευταίων έξι ετών, οι – ξένοι- επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, με το Χ.Α να παραμένει καθηλωμένο στις 646 μονάδες.

Τα δεδομένα των μέχρι τώρα δημοσκοπήσεων θα αποτελούσαν σε άλλες εποχές... βούτυρο στο ψωμί των επενδυτικών προσδοκιών. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ, τα κόμματα, δηλαδή, που υπερψήφισαν το τρίτο Μνημόνιο, δείχνουν ότι θα συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 60% των έγκυρων ψηφοδελτίων, ενώ οι λίστες μειώνουν το κίνδυνο σοβαρών διαρροών. Το ποσοστό, δε, των ψηφοφόρων που τάσσονται υπέρ του ευρώ παραμένει σταθερά στις δημοσκοπήσεις στο 70%.

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα που αντιτίθενται στην ευρωπαική πορεία της χώρας και στην υλοποίηση του Μνημονίου δεν δείχνουν ικανά να προσελκύσουν μεγάλο μέρος των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορούν να κινητοποιήσουν ισχυρή κοινωνική αντίδραση, με αφορμή τα «σκληρά» προαπαιτούμενα του Μνημονίου.

Τα νέα πολιτικά δεδομένα, που προαναγγέλλουν οι δημοσκοπήσεις, δεν έχουν ενσωματωθεί, σύμφωνα με εγχώριες χρηματιστηριακές, στις τιμές. «Μόνο η προσδοκία αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας και η εδραίωση της αποφυγής του Grexit δικαιολογεί την άνοδο του Γενικού Δείκτη ως και 40%» εκτιμά διευθύνων σύμβουλος ιδιωτικής ΑΧΕΠΕΥ.

Αιτία της αδυναμίας προεξόφλησης είναι οι αμφιβολίες των ξένων επενδυτών που συνεχίζουν να τηρούν στάση αναμονής. «Το κλίμα που περνάει προς τα έξω συντηρεί μια εικόνα αναξιόπιστου πολιτικού συστήματος» σημειώνει παράγοντας της Κεφαλαιαγοράς που εκ της θέσεως έχει συχνές επαφές με ξένους επενδυτές.

Τα ισοδύναμα ή αντισταθμιστικά μέτρα που προτάσσουν στην προεκλογική τους καμπάνια τα κόμματα τροφοδοτούν την ανησυχία των ξένων για νέες αντιμνημονιακές μεταλλάξεις πριν ή μετά τις κάλπες.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή κυκλοφόρησε η πρώτη έκθεση ξένης επενδυτικής τράπεζας (Deutsche Bank) που διαπιστώνει το αυτονόητο για τους εγχώριους αναλυτές και χρηματιστές: ότι δηλαδή διανοίγεται για την Ελλάδα ένα μονοπάτι σταθεροποίησης.

Το ήπιο σενάριο της αποκατάστασης της σταθερότητας

Σύμφωνα με τις εγχώριες χρηματιστηριακές το πιθανότερο σενάριο είναι να προκύψει μετά τις εκλογές κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ (εφόσον μπουν στη Βουλή), Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ. Θα πρόκειται για συγκυβέρνηση στη βάση προγραμματικής συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει μεν την εφαρμογή του Μνημονίου με μέτρα ανακούφισης όμως για τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται.

Το πιθανό κυβερνητικό σχήμα δεν θα πυροδοτήσει προσδοκίες μεταρρυθμιστικής δυναμικής, θα έχει, όμως, τη δυνατότητα να περάσει δύσκολα μέτρα, χάρη στο κεντροαριστερό του προφίλ και τη συναινετική στάση της Ν. Δ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Σε αυτό το σενάριο η δίκαιη αποτίμηση της αγοράς είναι, σύμφωνα με χρηματιστές, ως και 40% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, εφόσον βέβαια η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υλοποιηθεί εντός του χρονοδιαγράμματος και δεν υπάρξουν σοβαροί κλυδωνισμοί στην παγκόσμια οικονομία από τις εξελίξεις στην Κίνα.

Μεταρρυθμιστική δυναμική και κοινωνική σταθερότητα

Το καλύτερο σενάριο για την αγορά θα ήταν να προκύψει από τις κάλπες συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων με την στήριξη ή την ανοχή από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ και χωρίς να εκχωρηθεί η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Χρυσή Αυγή.

Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανή η κυβερνητική αξιοποίηση πολιτικών προσώπων ευρείας απήχησης, που θα αναλάβουν να τρέξουν ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με στοχευμένα μέτρα στήριξης ή ανακούφισης ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Παρότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με την ΝΔ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πρόκειται για πιθανό σενάριο (σ.σ εφόσον κανένα από τα δύο κόμματα δεν ξεπεράσει το 30% και η μεταξύ τους διαφορά είναι μικρή) καθώς δύσκολα κάποιο από τα κόμματα θα αναλάβει την ευθύνη εκ νέου προσφυγής στις κάλπες, όπως συνέβη τον Μάιο του 2012.

Σε αυτό το σενάριο η αγορά θα προεξοφλήσει πιθανώς μια ταχύτερη επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο εξασέλιδο που απέστειλαν στην ΕΚΤ με τις κοινές μακροοικονομικές παραδοχές τους για το βασικό σενάριο της τριετίας 2015-17 προβλέπουν ηπιότερη ύφεση φέτος και το 2016 σε σχέση με τις εκτιμήσεις των Θεσμών που υιοθετούν και οι ξένες επενδυτικές τράπεζες.

Η αγορά θα προεξοφλήσει την κερδοφορία επιχειρήσεων και τραπεζών για τη διετία 2016-17 και θα κινηθεί υψηλότερα των 900 μονάδων, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές.

Αγκάθι η στάση ΣΥΡΙΖΑ σε συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- Ποτάμι

Η πιθανότητα να σχηματισθεί κυβέρνηση από τον «σκληρό» πυρήνα των ευρωπαικών κομμάτων (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) παραμένει το λιγότερο πιθανό σενάριο, κυρίως λόγω της ευρύτερης αντίληψης που υπάρχει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να «δραπετεύσει» από τις κυβερνητικές του ευθύνες, μετά την αποτυχία της διαπραγμάτευσης που οδήγησε στα capital controls και στην άρον άρον υπογραφή ενός σκληρού τρίτου Μνημονίου.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος σε αυτό το σενάριο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση να διολισθήσει στην πρότερη ρητορική του, εγκαταλείποντας την προσπάθεια μετεξέλιξής του σε κεντροαριστερό μεταρρυθμιστικό κόμμα.

Πρόκειται για το χειρότερο δυνατό σενάριο καθώς θα ενταθεί η επιφυλακτική στάση των ξένων επενδυτών περιμένοντας να δουν πως θα λειτουργήσουν κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση στο νέο σκηνικό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v