Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τo εννεάμηνο

Τι περιμένουν παράγοντες της αγοράς από δέκα επιχειρηματικούς κλάδους. Ποιες δραστηριότητες άντεξαν στην αβεβαιότητα και στους κεφαλαιακούς ελέγχους, ποιες κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες στο τρίτο τρίμηνο. Τι βλέπουν για τη συνέχεια.

Εισηγμένες: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τo εννεάμηνο

Ολοκληρώθηκε προχθές το τρίτο τρίμηνο του έτους, ωστόσο σχετικά περιορισμένο είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών κατά την περίοδο αυτή, γιατί:

α) Θεωρούν ότι η περίοδος Ιουλίου-Σεπτεμβρίου χαρακτηρίστηκε από πολλές και σημαντικές έκτακτες εξελίξεις (π.χ. κλείσιμο τραπεζών, επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, έντονη αβεβαιότητα, πρόωρες εκλογές), άρα πολλές από τις επιδράσεις που θα υπάρξουν δεν θα έχουν διατηρήσιμο χαρακτήρα.

β) Πιστεύουν πως το μέλλον του ελληνικού χρηματιστηρίου και των τιμών των μετοχών γενικότερα θα επηρεαστεί λιγότερο από τις επιχειρηματικές εξελίξεις και πολύ περισσότερο από άλλους παράγοντες, όπως οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ή το πόσο γρήγορα η κυβέρνηση θα καταφέρει να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην οικονομία και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που φαίνεται ότι θα επηρεάσουν τις οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών κατά το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου (όπως τα μετέφεραν στο Euro2day.gr παράγοντες της αγοράς) είναι τα παρακάτω:

Οι τράπεζες έχουν καταφέρει να διευρύνουν το άνοιγμα (spread) μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, κυρίως μέσα από τη μείωση των αποδόσεων στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις. Αντίθετα, η αναστάτωση των κεφαλαιακών ελέγχων εκτίναξε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσα στον Ιούλιο, εικόνα ωστόσο που άρχισε να αναστρέφεται ως ένα βαθμό κατά την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες είδαν το ύψος της παραγωγής τους να μειώνεται σημαντικά. Πάντως, όσες εταιρείες είναι τοποθετημένες σε ελληνικά κρατικά ομόλογα θα ευνοηθούν συγκυριακά, λόγω της υποχώρησης των αποδόσεών τους κατά το τρίτο τρίμηνο.

Στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων, οι συναλλαγές «πάγωσαν» και οι τιμές φαίνεται να ακολούθησαν πλαγιοκαθοδική τάση. Ωστόσο, στις λογιστικές καταστάσεις του εννεαμήνου δεν θα υπάρξει επανεκτίμηση των εύλογων αξιών των ακινήτων στις εταιρείες του κλάδου, οπότε δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

• Ακόμη χειρότερη εικόνα από αυτή του πρώτου εξαμήνου -και παρά τις συνεχείς περικοπές δαπανών- προβλέπεται να παρουσιάσουν οι εταιρείες μέσων μαζικής επικοινωνίας (media).

• Σημαντική υποχώρηση αναμένεται να εμφανίσουν οι επιδόσεις των περισσότερων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών και σε εργασίες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα (π.χ. τσιμεντοβιομηχανίες, χαλυβουργίες, ξυλεία).

Στην ιδιωτική υγεία, η ήδη κακή κατάσταση επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο.

Οι εξαγωγικές εταιρείες σε μεγάλο βαθμό ξεπέρασαν τα εμπόδια των κεφαλαιακών ελέγχων και περιόρισαν δραστικά τις παρενέργειες, μέσα από προληπτικές κινήσεις και σχέδια έκτακτης ανάγκης που είχαν σχεδιάσει πριν την 28η Ιουνίου.

• Η άνοδος που είχε σημειώσει ο εισερχόμενος τουρισμός κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα όσων εισηγμένων επηρεάζονται από την πορεία του συγκεκριμένου κλάδου, επηρεάστηκαν θετικά.

Στον τομέα της πληροφορικής, η ζήτηση του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται ότι κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα κατά το επίμαχο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα, όσες εταιρείες είχαν αναλάβει έργα του δημοσίου μπορεί μεν να συνέχισαν την εκτέλεσή τους καταγράφοντας τζίρο, πλην όμως δεν είδαν το... χρώμα του χρήματος λόγω της πολιτικής «δεν πληρώνω» που ακολούθησε το ελληνικό δημόσιο.

Στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, οι επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων δεν ήταν τελικά πολύ μεγάλες, κρίνοντας τουλάχιστον σε συνολικό επίπεδο. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο όγκος των πωλήσεων υποχώρησε κατά 7,3% τον Ιούλιο, ενώ σύμφωνα με έγκυρους παράγοντες της αγοράς, ο Αύγουστος σημείωσε άνοδο γύρω στο 8%-10%, για να ακολουθήσει ο Σεπτέμβριος με περιορισμένη πτώση, κυρίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι πως υπήρξαν στο λιανικό εμπόριο υποκλάδοι τριών ταχυτήτων και επίσης πως αρκετές εταιρείες, προκειμένου να διατηρήσουν το ύψος των πωλήσεών τους, προχώρησαν σε μεγάλες εκπτώσεις. Στους κλάδους που σημείωσαν πτώση φαίνεται να συγκαταλέγεται η ένδυση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v