Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Saxo Bank: Η «τέλεια καταιγίδα» αποτελεί και τη μεγαλύτερη ευκαιρία

Οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν τις σφοδρές συνέπειες μιας «τέλειας καταιγίδας». Υπάρχει όμως ελπίδα και επενδυτικές ευκαιρίες. Τι προβλέπει ο οίκος για μετοχές, ομόλογα, ισοτιμίες, εμπορεύματα.

Saxo Bank: Η «τέλεια καταιγίδα» αποτελεί και τη μεγαλύτερη ευκαιρία

Η έκθεση της Saxo Bank για το δ' τρίμηνο καταθέτει μια αμυντική και παράλληλα αισιόδοξη άποψη για τις αναδυόμενες αγορές, θεωρώντας τες το πεδίο με τις καλύτερες αποδόσεις όχι μόνο για το ερχόμενο τρίμηνο, αλλά και για όλο το 2016, τονίζει ο οικονομολόγος του οίκου, Steen Jakobsen.

Οπως αναφέρει, η χαμηλή απόδοσή τους στο πρόσφατο παρελθόν προδιαθέτει θετικά για τις μελλοντικές αποδόσεις, καθώς βρίσκεται περίπου δύο τυπικές αποκλίσεις χαμηλότερα σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη τάση. Για τους ειδήμονες, πολλές αγορές είναι εξωφρενικά φθηνές ακόμη και σύμφωνα με βασικά μεγέθη, όπως την τιμή μετοχής προς κέρδη (P/E).

Στις αγορές αυτές συγκαταλέγεται η Σιγκαπούρη και η Νότιος Κορέα, όπου ο δείκτης τιμής προς εκτιμώμενα κέρδη (forward P/E) διαπραγματεύεται σήμερα στο 12,1x και 10,9x αντίστοιχα, έναντι του 15x με 17x των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να κινούμαστε πάντα σε ένα τέτοιο πλαίσιο είναι να πραγματοποιούμε συναλλαγές σε Forex (αγορά συναλλάγματος), αρχικά για λόγους ρευστότητας και πρόσβασης. Πολλές αναδυόμενες αγορές δεν έχουν αρκετό βάθος ώστε να στηρίξουν ισχυρές αγορές μετοχών. Επιπλέον, ακαδημαϊκές μελέτες δείχνουν ότι πάνω από το 80% όλων των αποδόσεων των αναδυόμενων αγορών προέρχεται από την αγορά συναλλάγματος και όχι από την κατοχή ομολόγων και μετοχών.

Προχωρώντας παρακάτω, πιστεύουμε ότι οι αναδυόμενες αγορές γενικά προσφέρονται για άνοιγμα θέσεων αγοράς (buy) -σε μετοχές ή χρεόγραφα, καθώς και σε συνάλλαγμα. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας «τέλειας καταιγίδας» δεν θα πρέπει να μας παρασύρει και να πιστέψουμε ότι ο ήλιος δεν θα ξαναβγεί.

Η διστακτικότητα της Fed να αυξήσει τα επιτόκια πιθανότατα θα αποτρέψει μια αύξηση μέσα στο 2015, καθώς το παράθυρο των ευκαιριών κλείνει. Η αγορά προεξοφλεί όλο και περισσότερο στις τιμές την πιθανότητα μιας μείωσης των επιτοκίων, ανάλογα με την πιθανότητα μιας αύξησης.

Αυτό σημαίνει ότι το άνοιγμα θέσεων αγοράς στο USD (κάτι που λατρεύει η κοινή γνώμη της αγοράς) θα τεθεί υπό δοκιμασία. Ο πιο εύκολος δρόμος για υψηλότερη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η αποδυνάμωση του δολαρίου (καθώς μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, στηρίζει τις τιμές των εμπορευμάτων και συμβάλλει στην επανεκκίνηση της ανακύκλωσης του κεφαλαίου από τους παραγωγούς πετρελαίου και την Κίνα) -και αυτό είναι που περιμένουμε ότι θα συμβεί. Η μόνη ανησυχία είναι ότι η ανάπτυξη θα είναι τόσο αδύναμη που φλερτάρουμε και πάλι με την ύφεση, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ.

Στην έκθεσή μας για το γ' τρίμηνο δώσαμε τον τίτλο «Μια κι έξω», καθώς αναμέναμε, με αφελή βεβαιότητα, ότι η Fed θα προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά εδώ και εννέα χρόνια, όπως είχε εξαγγείλει και υποσχεθεί. Και ήμασταν βέβαιοι ότι θα το κάνει ,υπό την πίεση ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν λειτουργεί με όλη της τη δυναμικότητα.

Πλέον, εκτιμούμε ότι κατά την περίοδο δ' τριμήνου 2015-α' τριμήνου 2016, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Fed θα εφαρμόσουν μια τελευταία σειρά μέτρων παγκόσμιας χαλάρωσης, καθώς ο οικονομικός κύκλος φτάνει στα χαμηλότερα σημεία του. Ευτυχώς, μέχρι τότε η αγορά θα έχει αποδυναμώσει το δολάριο, θα έχει αυξήσει τις τιμές των εμπορευμάτων και θα έχει ξαναρχίσει την ανάπτυξη από χαμηλό επίπεδο. Η οικονομική επιστήμη και οι αγορές αρχίζουν επιτέλους να αλληλοσυνδέονται και πάλι στα βασικά θέματα, και αυτό είναι η καλύτερη είδηση μέχρι στιγμής.

Υποδεχθείτε τη μεταβλητότητα των επόμενων μηνών ως ένδειξη ότι η αγορά και οι οικονομίες θεραπεύονται, δεν καταστρέφονται. Η πραγματικότητα έχει επιστρέψει -και το ίδιο θα κάνουν και οι αναδυόμενες αγορές.

Οι βασικές επενδυτικές προτάσεις της Saxo Bank για το επόμενο τρίμηνο είναι οι εξής:

Εμπορεύματα

Τα εμπορεύματα κατέβαλαν προσπάθεια να σταθεροποιηθούν στο μεγαλύτερο μέρος του Σεπτεμβρίου, αφού πολλές πρώτες ύλες, όπως τα βιομηχανικά μέταλλα, έφτασαν σε επίπεδα που δεν είχαμε ξαναδεί από τις αρχές της νέας χιλιετίας. Η αύξηση προσφοράς σε βασικά εμπορεύματα, από τα μέταλλα, την ενέργεια και τα γεωργικά προϊόντα, συνέχισε να πλήττει έντονα τις χώρες των αναδυόμενων αγορών, των οποίων η ευημερία εξαρτάται από τις εξαγωγές πρώτων υλών.

Ο Ole Hansen, επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της Saxo Bank, προειδοποιεί ότι, μπαίνοντας στο τελευταίο τρίμηνο του 2015, το φως στην άκρη του τούνελ για τα εμπορεύματα θα φανεί υπό την προϋπόθεση ότι η προσφορά θα μειωθεί. Αλλά αν η ζήτηση δεν καταφέρει να ανταποκριθεί, το τούνελ θα μπορούσε να επιμηκυνθεί ακόμα περισσότερο, αφήνοντας περιθώρια μόνο για μια αμυδρή αχτίδα ελπίδας.

Μακροοικονομικά

Ο Mads Koefoed, επικεφαλής Μακροοικονομικής Στρατηγικής της Saxo Bank, αναφέρει ότι η πολυαναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αποτελέσει το τέταρτο μακροοικονομικό γεγονός-ορόσημο. Οι αναδυόμενες αγορές, ωστόσο, παραμένουν ένας σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση, καθώς η υπερβολική αδυναμία που παρατηρείται μετά την απροθυμία για ανάληψη κινδύνου από τα τέλη του καλοκαιριού μπορεί να αποδειχθεί υπερβολική.

Συνάλλαγμα

Ο επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος της Saxo Bank, John Hardy, εκτιμά ότι η απόφαση της Fed τον Σεπτέμβριο κατέστησε σαφές ότι η πολιτική της συγκεκριμένης κεντρικής τράπεζας είναι παγκόσμια, ιδιαίτερα όσον αφορά στις αναδυόμενες οικονομίες. Παρά το γεγονός ότι το δ' τρίμηνο η προοπτική ανάκαμψης σε νομίσματα όπως το RUB (ρούβλι Ρωσίας), το BRL (ρεάλ Βραζιλίας), το TRY (λίρα Τουρκίας) και το ZAR (ραντ Νοτίου Αφρικής) διαφαίνεται καθαρά λόγω διάθεσης για ανάληψη κινδύνου, μια πιο συντηρητική προσέγγιση θα στρεφόταν σε άλλα νομίσματα και αγορές, όπως για παράδειγμα στο Μεξικό και στην Πολωνία.

Ομόλογα

Ο επικεφαλής Προϊόντων Σταθερού Εισοδήματος της Saxo Bank, Simon Fasdal, σχολιάζει ότι κατά τη διάρκεια του γ' τριμήνου το αίσθημα φόβου επικράτησε στις αγορές και στις αρχές του δ' τριμήνου παραμένει υπολογίσιμη δύναμη.

Ωστόσο, ο ίδιος πιστεύει ότι το νήμα των ευκαιριών ξεκινά από τις αναδυόμενες αγορές. Πρώτον, η συνολική απομάκρυνση από τα στοιχεία ενεργητικού των αναδυόμενων αγορών έχει αυξήσει σημαντικά τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναδυόμενων αγορών. Και δεύτερον, η έλλειψη ανάπτυξης αποτελεί, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα.

Ασία

Ο αναλυτής Μακροοικονομικής Στρατηγικής της Saxo Bank για την Ασία, Kay Van-Petersen, σε αντίθεση με όσους πιστεύουν ότι οι μαζικές ρευστοποιήσεις στις αναδυόμενες αγορές έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω και ότι τα χαμηλά του κύκλου έχουν πλέον ολοκληρωθεί, προτιμά να διαφοροποιήσει τη θέση του. Το φθηνό χρήμα που προήλθε από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed και τα εκτεταμένα μέτρα τόνωσης στην Κίνα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης έχουν διογκώσει σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία ενεργητικού. Η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται, τα εμπορεύματα δεν έχουν βρει ακόμη κάποιο επίπεδο στήριξης, ενώ τα στοιχεία ενεργητικού από τις αναδυόμενες αγορές δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των θεμελιωδών μακροοικονομικών μεγεθών.

Μετοχές

Ο επικεφαλής Στρατηγικής Μετοχών της Saxo Bank, Peter Garnry, υποστηρίζει ότι το γ' τρίμηνο του 2015 θα μείνει στην ιστορία ως το μεγάλο κάλεσμα αφύπνισης, καθώς οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο παρασύρθηκαν στην πιο βίαιη, γι' αυτές, περίοδο από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, σύμφωνα με τη μέτρηση του πρώτου και του δεύτερου παραγώγου μεταβλητότητας. Στο γ' τρίμηνο, οι μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών κατέγραψαν πτώση 6,2%, ενώ μετοχές των αναδυόμενων αγορών κατακρημνίστηκαν στο -16,2%.

Ο Peter Garnry πιστεύει ότι υπάρχουν ισχυρές υποβόσκουσες δυνάμεις σε πολλές αναδυόμενες αγορές, οι οποίες μετατοπίζουν τον προσανατολισμό τους από καθαρά εξαγωγικό και μετατρέπουν τον χαρακτήρα τους από παραγωγό εμπορευμάτων προς την κατεύθυνση μιας πιο ισορροπημένης οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης θα προέρχεται από την εγχώρια κατανάλωση καθώς η μεσαία τάξη αναπτύσσεται. Η μετάβαση έχει ήδη ξεκινήσει και τα κεφάλαια θα επιστρέψουν στις αναδυόμενες αγορές μόλις υπάρξει σαφήνεια σχετικά με την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v