Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές ΑΜΚ: Ελληνες μικροεπενδυτές στα κάγκελα!

Πού βρίσκεται και πού σκαλώνει η δυνατότητα συμμετοχής των Ελλήνων μικροεπενδυτών στις τραπεζικές ΑΜΚ. Τι ισχύει για Πειραιώς και Eurobank. Κύμα αντιδράσεων απέναντι στην άνιση μεταχείριση. «Θα βρεθεί λύση, αν υπάρχει βούληση», λένε οι χρηματιστές.

Τραπεζικές ΑΜΚ: Ελληνες μικροεπενδυτές στα κάγκελα!

Βρισκόμαστε λίγες μόνο ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της επανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και όλα δείχνουν πως οι Έλληνες μικροεπενδυτές δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις επικείμενες ΑΜΚ.

Όχι γιατί δεν δύνανται οικονομικά, αλλά γιατί δεν τους επιτρέπεται, ακόμη και αν διαθέτουν «νέο χρήμα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απαγόρευση αυτή δεν οφείλεται στα capital controls, καθώς το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει (από το καλοκαίρι κιόλας) τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Αντίθετα, η απαγόρευση είναι αποτέλεσμα της επιλογής των τραπεζών -έστω και κάτω από χρονικούς και λοιπούς υπάρχοντες περιορισμούς- να απευθυνθούν μόνο σε funds του εξωτερικού και σε μεγάλους Έλληνες επενδυτές (ελάχιστη συμμετοχή άνω των 120.000 στην Πειραιώς και σύμφωνα με πληροφορίες άνω των 500.000 ευρώ στη Eurobank).

Από την πλευρά τους, οι Έλληνες μικροεπενδυτές εκφράζουν έντονα παράπονα για τα όσα συμβαίνουν:

Πρώτον, γιατί εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες τυγχάνουν άνισης αντιμετώπισης έναντι των ξένων, λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων.

Και δεύτερον, γιατί στην περίπτωση των τραπεζικών ΑΜΚ τυγχάνουν άνισης αντιμετώπισης έναντι τόσο των ξένων funds, όσο και έναντι των εγχώριων μεγαλοεπενδυτών. Και αυτό χωρίς καν να ερωτηθούν και χωρίς καν να υπάρχει σχετική απόφαση γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Τι θα γίνει άραγε, αν μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου, οι τραπεζικές μετοχές αρχίσουν να ανεβαίνουν; Οι Έλληνες επενδυτές, όταν αρθούν τα capital controls, θα πρέπει να αγοράζουν σε ψηλότερα επίπεδα τις μετοχές που θα τους «ξεφορτώνουν» με κέρδη οι ξένοι;

Πέρα από το άδικο της όλης υπόθεσης, το θέμα αποκτά και παράλογες διαστάσεις για τους εξής λόγους:

• Τα όποια κεφάλαια καταβάλουν οι Έλληνες μικροεπενδυτές δεν θα βγουν στο εξωτερικό, αλλά θα παραμείνουν στο ταμείο των τραπεζών. Μάλιστα, είναι και μια ευκαιρία για τις τράπεζες να μαζέψουν και τμήμα των χρημάτων που βρίσκονται σήμερα σε θυρίδες και στρώματα.

• Τα όποια κεφάλαια αντληθούν από τους Έλληνες μικροεπενδυτές θα μειώσουν ισόποσα το δημόσιο χρέος της χώρας, άρα στην πράξη θα λειτουργήσουν ως μια έμμεση ταμειακή εισροή στα δημόσια οικονομικά, σε μια περίοδο που το κράτος φορολογεί τα πάντα προκειμένου να μαζέψει χρήματα.

• Η ουσιαστική περιθωριοποίηση των μικροεπενδυτών (βλέπε capital controls και αδυναμία συμμετοχής τους στις τραπεζικές ΑΜΚ) πλήττει τον χρηματιστηριακό θεσμό, που κρίνεται απαραίτητος για τη μελλοντική ανάκαμψη της οικονομίας και ειδικότερα για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πού όμως σκαλώνει το θέμα; Πιθανότατα στο μεγάλο χρονικό διάστημα που θα απαιτούσε η διάθεση μετοχών στο ευρύ επενδυτικό κοινό (γενικές συνελεύσεις, ενημερωτικά δελτία και άλλες αντίστοιχες διαδικασίες).

Μιλώντας ωστόσο με γνωστούς χρηματιστηριακούς παράγοντες, μας δηλώθηκε πως «αν υπάρχει η σχετική βούληση, μπορεί να βρεθεί λύση».

Μια πρόταση για παράδειγμα που κατατέθηκε, είναι πέρα από το ποσό του book building που θα καλυφθεί με τον υπάρχοντα τρόπο, να υπάρξει ένα μικρότερο πρόσθετο ποσό (π.χ. λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια), προκειμένου οι νέες αυτές μετοχές να διατεθούν με τους ίδιους όρους στους Έλληνες μικροεπενδυτές.

Οψόμεθα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v