Goldman Sachs: Φθηνές οι τράπεζες μετά τις ΑΜΚ

Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα ενισχύσει τα κεφάλαια των τραπεζών κατά περίπου 12 δισ. ευρώ καθιστώντας τες φθηνότερες, υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος. Οι pro forma κεφαλαιοποιήσεις μετά τις ΑΜΚ. Η επίπτωση στον δείκτη P/TBV.

Goldman Sachs: Φθηνές οι τράπεζες μετά τις ΑΜΚ

Η ανακεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να αυξήσει τα ενσώματα κεφάλαια των τραπεζών κατά 12 δισ. ευρώ, στοιχείο που συνεπάγεται ότι οι τιμές των μετοχών σε όρους αξίας προς ενσώματη λογιστική αξία είναι από 0,3-0,6 φορές (P/TBV 0,3-0,6 φορές), εκτιμά η Goldman Sachs σε report της για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Η ενσώματη λογιστική αξία στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες ανήλθε σε 20,5 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2015 και με βάση τις διάφορες πρωτοβουλίες κεφαλαιακής ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν, pro-forma, η συνολική αξία θα αυξηθεί περίπου 12,2 δισ. ευρώ, υπολογίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Το σύνολο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να ανέλθει στα 9,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. ευρώ από τις ασκήσεις διαχείρισης παθητικού και τα υπόλοιπα 6,2 δισ. ευρώ από την αγορά, τονίζει ο οίκος.

Οι ΑΜΚ αναμένεται να εκτελούνται μέσω επιταχυνόμενων βιβλίων προσφορών (accelerated book buildings) για 1,7 δισ. ευρώ από την Alpha Bank, 1,6 δισ. ευρώ για τις Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς και 1,3 δισ. ευρώ από τη Eurobank.

Πιο αναλυτικά, pro-forma, η ενσώματη λογιστική αξία ανά τράπεζα θα διαμορφωθεί στα 9,3 δισ. ευρώ για την Αlpha Bank, στα 9,2 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, στα 5,6 δισ. ευρώ για τη Eurobank και στα 8,6 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.

Οι pro-forma κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση που εκτιμάει η Goldman Sachs είναι:

• Αlpha Bank 3,8 δισ. ευρώ.
• Τράπεζα Πειραιώς 3,1 δισ. ευρώ.
• Eurobank 2,4 δισ. ευρώ.
• Εθνική Τράπεζα 5,1 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v