Maijoor (ESMA): Πιθανή νέα παράταση απαγόρευσης short selling

Ο επικεφαλής της ESMA δήλωσε πως η παράταση της απαγόρευσης του short selling στις ελληνικές τράπεζες έχει λάβει το "πράσινο φως" από την Αρχή, προκειμένου να δοθεί "περιθώριο ανάσας" ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση. Δεν αποκλείει και νέα παράταση τον Δεκέμβριο.

Maijoor (ESMA): Πιθανή νέα παράταση απαγόρευσης short selling

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αρχής κεφαλαιαγορών (ESMA) υπερασπίστηκε την παράταση της απαγόρευσης του short selling σε πέντε ελληνικές τράπεζες, υποστηρίζοντας πως η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για τις χρηματαγορές.

Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο Steven Maijoor δήλωσε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι έκτακτη και πως η απαγόρευση του short selling έχει λάβει το «πράσινο φως» από την ESMA καθώς η απειλή βαθύτερης αστάθειας στις αγορές εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα για την Ελλάδα.

«Το γενικό κριτήριο (για την απαγόρευση) είναι αν υπάρχει απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το γεγονός ότι μιλάμε μόνο για την Ελλάδα δείχνει πόσο έκτακτο είναι το μέτρο», σημείωσε, προειδοποιώντας για συνεχιζόμενα ρίσκα αστάθειας για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η απαγόρευση του short selling στις τράπεζες παρατάθηκε την Τρίτη μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να δοθεί «περιθώριο ανάσας» στην Ελλάδα για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η ESMA ανέφερε πως η ανακεφαλαιοποίηση ενδέχεται να είναι πιο δύσκολη και πιο κοστοβόρα λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας στην αγορά, η οποία θα αυξανόταν ακόμα περισσότερο από το short selling.

Η απαγόρευση καλύπτει τις μετοχές των Alpha Bank, Attica Bank, Eurobank,Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με τον Maijoor, δεν αποκλείεται να υπάρξει και περαιτέρω παράταση της απαγόρευσης και πέραν του Δεκεμβρίου.

«Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα πολύ στοχευμένο μέτρο, πολύ συγκεκριμένο, και σε αυτή την περίπτωση σχετίζεται με τις τράπεζες λόγω του ζητήματος της ανακεφαλαιοποίησης στην Ελλάδα. Το παίρνουμε σε μηνιαία βάση και η τρέχουσα απαγόρευση θα συνεχιστεί μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα επανεκτιμηθεί το αν θα χρειαστεί και επιπλέον παράταση».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v