Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τελικά το μέγεθος... δεν μετράει

Κόντρα στην έντονα αρνητική οικονομική συγκυρία, τα εξαγωγικά και τα μικρομεσαία «χαρτιά» του ΧΑ άντεξαν και συχνά επιβράβευσαν με κέρδη όσους τα εμπιστεύθηκαν. Αναλυτικός πίνακας με τις αποδόσεις του ταμπλό από την αρχή του έτους.

ΧΑ: Τελικά το μέγεθος... δεν μετράει

«Η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν είναι τόσο κακή όσο λέγεται, ούτε όσο φαίνεται από την εξέταση κάποιων δεικτών», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας, συμπληρώνοντας πως «με εξαίρεση τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, οι όποιες απώλειες του τελευταίου έτους είναι από περιορισμένες έως και μηδενικές. Και αυτό παρά την έντονη πολιτική αβεβαιότητα που επικρατούσε έως πριν λίγους μήνες, παρά την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο και παρότι ακόμη και σήμερα οι Έλληνες επενδυτές δεν μπορούν να αγοράσουν μετοχές χρησιμοποιώντας τα υπόλοιπα των τραπεζικών τους λογαριασμών».

Γενικότερα, οι άνθρωποι της χρηματιστηριακής αγοράς αντιλαμβάνονται πλήρως τις πολύ μεγάλες απώλειες που έχουν υποστεί οι κάτοχοι των τραπεζικών μετοχών, καθώς τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της ασήμαντης εμπορευσιμότητας των περισσότερων μετοχών, αλλά και εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν δεκάδες εισηγμένες ως παρενέργεια της οικονομικής κρίσης.

«Τα capital controls επηρέασαν αρνητικά την εικόνα του Χ.Α. Αν η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στο Χ.Α. αποδείχτηκε ότι ήταν λανθασμένη απόφαση όταν αρχικά υιοθετήθηκε στα τέλη Ιουλίου, η συνέχισή της είναι αδιανόητη», υποστηρίζει γνωστός χρηματιστής, επικαλούμενος άλλωστε και τις θέσεις του μέχρι χθες προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Κων/νου Μποτόπουλου, πως τυχόν απελευθέρωση των περιορισμών στο Χ.Α. θα είχε ως αποτέλεσμα την εισροή και όχι την εκροή κεφαλαίων από τη χώρα.

Ειδικότερα, κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 34,5% και ο FTSE Large Cap της υψηλής κεφαλαιοποίησης (επηρεασμένος από τις τράπεζες) κατά 39,9%, αντίθετα ο FTSE Διεθνούς Δραστηριοποίησης έπεσε μόνο κατά 6,98%, ενώ ο FTSE Midcaps & Smallcaps ανέβηκε κατά 7,7%.

Μια άλλη επιβεβαίωση ότι η πορεία του Χ.Α. είναι πολύ καλύτερη από την «εικόνα κατάρρευσης» που συχνά περιγράφεται, είναι τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, στον οποίο απεικονίζονται οι μεταβολές των τιμών των εισηγμένων μετοχών από την αρχή του έτους έως και την 24η Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα: Από τις 186 μετοχές του πίνακα, οι 73 (δηλαδή οι 4 στις 10) σημείωσαν άνοδο, οι 2 παρέμειναν σταθερές, άλλες 53 υποχώρησαν λιγότερο από το -22,24% του Γενικού Δείκτη και μόνο 58 (οι 3 στις 10) υποχρεώθηκαν σε πτώση μεγαλύτερη από αυτή του Γενικού Δείκτη.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι πως ο παράγοντας του μεγέθους -για ακόμη μια φορά, καθώς αυτό επιβεβαιώνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια- δεν φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο για το αν μια μετοχή κινήθηκε ανοδικά ή πτωτικά κατά το πρώτο εννεάμηνο.

Έτσι, στις 30 μετοχές που σημείωσαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από την αρχή του 2015 περιλαμβάνονται μόνο 4 τίτλοι από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης: Motor Oil 69,8%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή 49,6%, Coca-Cola HBC 45,2% και ΟΛΠ 41,3%, ενώ στις 50 εισηγμένες με την υψηλότερη απόδοση περιλαμβάνονται επίσης και οι Lamda Development 23,2%, ΕΧΑΕ 21%, Ελληνικά Πετρέλαια 17% και JUMBO 14%.

Αντίθετα, μεταξύ των τίτλων της μεσαίας και της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν για τις αποδόσεις τους οι μετοχές ισχυρών εταιρειών: ΕΛΒΑΛ 46,2%, Flexopack 44,8%, Μύλοι Κεπενού 42,7%, Κυριακίδης Μάρμαρα 36,9%, Σωληνουργεία Κορίνθου 34,3%, Kleeman 34,1%, Καράτζης 28,1%, Πετρόπουλος 27,2%, Autohellas 25%, Ελληνικά Καλώδια 22% και Καρέλιας 17%.

Σε ό,τι αφορά τώρα στις 30 μετοχές που υποχρεώθηκαν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο στη μεγαλύτερη πτώση συγκαταλέγονται από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ επίσης αποδόσεις χαμηλότερες από τον Γενικό Δείκτη σημείωσαν επίσης οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-29,2% βλέπε πρόσθετη φορολόγηση) και της FF Group (-29,8%).

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v