Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση «ειδικών συνθηκών» στο Χρηματιστήριο

Χωρίς τις μετοχές Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank η σημερινή συνεδρίαση. Η στήριξη από Coca Cola HBC, Jumbo και ΟΤΕ στον Γενικό Δείκτη. Γιατί είναι κομβικές οι 640 μονάδες. Πώς περιπλέκει το παιχνίδι το rebalancing του MSCI.

Συνεδρίαση «ειδικών συνθηκών» στο Χρηματιστήριο

Ειδικές συνθήκες διαπραγμάτευσης στο Χ.Α. από τις 27/11 έως τις 2/12, με τις τραπεζικές μετοχές των Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς εκτός ταμπλό από σήμερα και την Εθνική Τράπεζα στην τελευταία της ημέρα προ του reverse split με όρους 15:1 φορές.

Βάσει των κλεισιμάτων, οι τιμές των τριών τραπεζών θα έχουν αξία εκκίνησης την Τετάρτη 2/12 τα 2,35 ευρώ για την Alpha Bank (50:1 το reverse split), το 1,40 ευρώ για τη Eurobank (100:1) και τέλος το 1 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (100:1)

Από την άλλη πλευρά, το rebalancing του δείκτη MSCI Greece στις 30/11 θα έχει τη σημασία του. Η συνεχής ωστόσο διατήρηση του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη στο Χ.Α. πάνω από τις 640 μονάδες, παρά τις μαζικές τραπεζικές πιέσεις στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, είναι από μόνο του θετικό στοιχείο.

Οι τίτλοι της Coca Cola HBC, της Jumbo και του ΟΤΕ παρέχουν για την ώρα σημαντικά μαξιλάρια στους δείκτες, με τον ΟΤΕ να κλείνει 2,6% υψηλότερα, την Jumbo 5% υψηλότερα και την Coca Cola HBC μια ανάσα από τα υψηλά της την εβδομάδα.

Τεχνικά, όπως φάνηκε, η στήριξη στο επίπεδο των 640 μονάδων παραμένει κομβική, αφού αποτελεί το επίπεδο το οποίο κρατάει σε όλο το διάστημα από τις 16/11 τους πωλητές. Θεωρητικά, η παύση διαπραγμάτευσης των τραπεζικών μετοχών θα ξεκαθαρίσει και τις διαθέσεις των επενδυτών στις λοιπές μετοχές, αν και το rebalancing των δεικτών MSCI Greece θα επιφέρει επίσης πρόσκαιρη ανισορροπία στις εμπλεκόμενες μετοχές.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Η επιστροφή πάντως του δείκτη χαμηλότερα των 640 μονάδων δεν θα αποτελεί καλό νέο για τους αγοραστές, αφού η επόμενη ισχυρή στήριξη τοποθετείται στις 615 μονάδες, επίπεδο που συμπίπτει με το χαμηλό της 3ης Αυγούστου, οπότε έγινε η επανέναρξη εργασιών στο Χ.Α. Η καθοδική διάσπασή τους θα δώσει μεγάλο προβάδισμα στους πωλητές ενόψει και της εισαγωγής των νέων τραπεζικών μετοχών Alpha Bank και Eurobank από την Τετάρτη 2/12.

Στο θετικό σενάριο, το οποίο έχει και ελαφρύ προβάδισμα εφόσον οι 640 μονάδες διατηρηθούν, ο πρώτος στόχος είναι η κίνηση πάνω από τις 650 μονάδες και έπειτα επάνοδος του δείκτη πάνω από τις 666 μονάδες. Το επίπεδο στις 680 μονάδες θα αποτελέσει το πρώτο ισχυρό επίπεδο αντίστασης στην αγορά.

Αντιστοίχως, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει πάνω από τη ζώνη των 190/12 μονάδων, επίπεδο στο οποίο απορροφήθηκαν όλες οι πιέσεις.

Η παύση της διαπραγμάτευσης των τραπεζικών μετοχών θα πρέπει να λειτουργήσει και ως press relief για την αγορά, εντούτοις η στήριξη, σε περίπτωση καθοδικής κίνησης, βρίσκεται στο χαμηλό των 185 μονάδων.

Η προσπάθεια να εισέλθει ο δείκτης πάνω από το πεδίο των 200/205 μονάδων είναι το ζητούμενο, το οποίο λειτουργεί όπως το επίπεδο των 680 μονάδων του Γενικού Δείκτη.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v