Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ο χάρτης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου

Τι δείχνουν οι δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου 180 εισηγμένων. Πού οφείλεται η αύξηση των κερδών. Ποιοι κλάδοι κλέβουν την παράσταση και ποιοι αποτελούν τους αδύναμους κρίκους. Αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: Ο χάρτης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου

Ορατές μεν, αλλά όχι ιδιαίτερα μεγάλες ήταν οι επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων στις εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ, όπως προκύπτει από τις δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων εννεαμήνου (βλέπε παρατιθέμενο αναλυτικό πίνακα).

Η ουσία είναι πως σε αθροιστικό επίπεδο, οι φετινές λειτουργικές επιδόσεις και η προ φόρων κερδοφορία εμφάνισε ανοδική πορεία στο εννεάμηνο, επηρεαζόμενη όχι μόνο από έκτακτους παράγοντες (υπήρχαν και θετικοί και αρνητικοί σχετικοί επηρεασμοί) αλλά κυρίως από τους κλάδους των διυλιστηρίων, των εξαγωγικών εταιρειών και των ομίλων που επηρεάζονται από την τουριστική δραστηριότητα.

Με βάση λοιπόν τις 180 δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις:

Ο κύκλος εργασιών σημείωσε πτώση 5,7%, κυρίως λόγω της μειωμένης τιμής των καυσίμων και των βασικών μετάλλων (π.χ. αλουμίνιο), που μείωσε τις τιμές πώλησης αρκετών εταιρειών.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανέβηκαν κατά 14,3%.

Και τα προ φόρων κέρδη βελτιώθηκαν κατά 68,1%.

Συνεχίστηκε η πορεία τριών ταχυτήτων μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών, με τις ισχυρότερες να ενισχύουν περαιτέρω τη θέση τους και με τις υπόλοιπες είτε να παλεύουν για να κρατηθούν σε κερδοφόρο πορεία, είτε να έρχονται σε ολοένα και δυσκολότερη θέση. Ενδεικτικό είναι ότι δεκάδες εισηγμένες εταιρείες συνέχισαν να διαπραγματεύονται με αρνητικά ίδια κεφάλαια, προβληματίζοντας για τη μακροχρόνια βιωσιμότητά τους.

H αύξηση των εξαγωγών, η άνοδος του εισερχόμενου τουρισμού, η πτώση της τιμής του πετρελαίου και τα αποτελέσματα που έχουν αρχίσει να φέρνουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης που εφαρμόζουν πολλές επιχειρήσεις, είναι οι κυριότεροι λόγοι που ερμηνεύουν τη φετινή καλύτερη εικόνα των εταιρικών κερδών.

Ποιοι έκλεψαν την παράσταση

Διυλιστήρια: Η διεύρυνση του περιθωρίου διύλισης ευνόησε τα αποτελέσματα των Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η μείωση της τιμής του πετρελαίου βοήθησε επίσης και τις εταιρείες εμπορίας του κλάδου (πχ ΕΛΙΝΟΙΛ, REVOIL).

Ακτοπλοΐα: Μετά από αρκετά χρόνια είδαμε τις εταιρείες του κλάδου (Attica Group, Μινωικές Γραμμές και ΑΝΕΚ) να επιστρέφουν σε κερδοφόρο πορεία (πιθανότατα, λόγω αρνητικής εποχικότητας οι επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου θα είναι χαμηλότερες). Βασικοί παράγοντες βελτίωσης είναι η υποχώρηση του κόστους των καυσίμων και δευτερευόντως ο αυξημένος τουρισμός.

Όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Λόγω περισσότερων εργασιών που ανέλαβαν στο εξωτερικό, οι περισσότερες εταιρείες του γνωστού μεταλλουργικού Ομίλου (ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, Ελληνικά Καλώδια, Σωληνουργεία Κορίνθου) βελτίωσαν φέτος κατά πολύ τις οικονομικές τους επιδόσεις.

Εξαγωγικά χαρτιά: Πολλές από τις εισηγμένες εξαγωγικές επιχειρήσεις συνεχίζουν στο εννεάμηνο να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους, λόγω και της ευνοϊκότερης συναλλαγματικής ισοτιμίας μετά την ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ. Μεταξύ των εταιρειών αυτών, συγκαταλέγονται οι: Καρέλιας, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Flexopack, Μάρμαρα Κυριακίδη, Ικτίνος Μάρμαρα, Καράτζης, Κορρές και Folli-Follie.

Εταιρείες οχημάτων: Η αύξηση των πωλήσεων οχημάτων βελτίωσε τις επιδόσεις των επιχειρήσεων του κλάδου, μεταξύ των οποίων και των εισηγμένων Π. Πετρόπουλος, Μοτοδυναμική και Σφακιανάκης (οι πρώτες δύο σημείωσαν κέρδη, η τρίτη μείωση ζημιών).

«Τουριστικά χαρτιά»: Πρόκειται για τις εταιρείες, τα αποτελέσματα των οποίων επηρεάζονται σημαντικά από την πορεία του εισερχόμενου τουρισμού. Έτσι, βελτιωμένες επιδόσεις είχαμε στο εννεάμηνο για εταιρείες όπως: Αεροπορία Αιγαίου, Autohellas, ΓΕΚΕ, Ιονική Ξενοδοχειακή, Δάιος Πλαστικά, ΛΑΜΨΑ και Αστέρας Βουλιαγμένης.

Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άνοδος στις τιμές των ψαριών και η τακτοποίηση ζητημάτων κεφαλαιακής διάρθρωσης και ρευστότητας βελτίωσαν τις οικονομικές επιδόσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

«Σίγουρα χαρτιά»: Πρόκειται για εταιρείες που καταφέρνουν κάθε χρόνο να υπερβαίνουν τα εμπόδια και είτε να βελτιώνουν συνεχώς τις οικονομικές τους επιδόσεις, είτε τις να διατηρούν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα ακόμη και αν αυτές είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες περυσινές. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι: ΟΠΑΠ, Sarantis, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, JUMBO (αποτελέσματα α' τριμήνου), Grivalia, Πλαίσιο, MLS, Μύλοι Λούλη, Μύλοι Κεπενού, και Κανάκης.

Αδύναμοι κρίκοι

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες, οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από την οικοδομική δραστηριότητα, οι κατασκευαστικές εταιρείες (ιδίως κατά το τρίτο τρίμηνο που συνοδεύτηκε από διακοπή δημοσίων και αυτοχρηματοδοτούμενων έργων), καθώς και οι εταιρείες του κλάδου της ιδιωτικής υγείας είναι οι πέντε κλάδοι που υποχρεώθηκαν σε μετριότατες ή και αρνητικές επιδόσεις κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v