Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολα τα ντεσού για τις μετοχές Alpha και Eurobank

Πού θα κριθεί η σημερινή συνεδρίαση. Με ποιες τιμές κάνουν ντεμπούτο, ποιες είναι οι «προίκες» που δημιούργησαν οι διαδικασίες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Οι αποτιμήσεις των δύο τραπεζών και ο ρόλος των πρώην ομολογιούχων.

Ολα τα ντεσού για τις μετοχές Alpha και Eurobank

Με πολύ αυξημένο ενδιαφέρον αναμένει η αγορά το ντεμπούτο των δύο τραπεζών Αlpha Bank και Eurobank στο Χ.Α., με την εισαγωγή και έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών που προέκυψαν από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τους. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την αγορά είναι και η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των συμβολαίων στην αγορά των παραγώγων των δύο τραπεζών.

Την ίδια στιγμή, επιστρέφουν στο ταμπλό και οι «παλαιές» μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ακολουθήσουν και οι νέες μετοχές της, με πιο πιθανή ημερομηνία εισαγωγής τους την 7η Δεκεμβρίου. Σήμερα ολοκληρώνεται και η δημόσια εγγραφή της Εθνικής Τράπεζας στους εγχώριους επενδυτές.

Η μεταβλητότητα που θα επιδείξουν οι τραπεζικοί τίτλοι της Alpha και της Eurobank μέχρι το τέλος της εβδομάδος είναι ικανή να οδηγήσει την ευρύτερη αγορά σε νέες ισορροπίες, αφού και τα αποτελέσματα του rebalancing του MSCI Greece ήταν πολύ διαφορετικά από τα αναμενόμενα. Σε πολλές περιπτώσεις προκάλεσε παράπλευρες απώλειες, οπότε το κλίμα που θα έχει δημιουργηθεί από τις Alpha και Eurobank σίγουρα θα προϊδεάσει τους επενδυτές και για την πορεία των άλλων δύο τραπεζών που έπονται χρονικά.

Πιο αναλυτικά, για την Alpha Bank, μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση των 2,563 δισ. ευρώ θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευσή της με τιμή τα 2,35 ευρώ και κεφαλαιοποίηση 3,612 δισ. ευρώ, το οποίο κατανέμεται σε 1,537 δισ. μετοχές. Οι νέες μετοχές αποτελούν τη μερίδα του λέοντος, ήτοι 1,282 δισ. μετοχές, με τις παλαιές μετοχές να ανέρχονται σε 255 εκατ. μετοχές.

Η τιμή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε 15% χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης στα 2 ευρώ ανά μετοχή. Η αποτίμηση της Alpha Bank πάντως κρίνεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα αφού αποτιμάται στη 0,40 φορά τα ενσώματα ίδια κεφάλαια της (P/TBV), που αθροιστικά ξεπερνούν τα 9,1 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση της Alpha Bank, το 39% των νέων μετοχών προέκυψαν από το πρόγραμμα διαχείρισης παθητικού (liability management exercise) και συνολικά αποτελούν το 33% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Η πορεία της τιμής στο ταμπλό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά που θα έχουν οι νέοι μέτοχοι, που απέκτησαν τίτλους εξαιτίας της ανταλλαγής των ομολόγων τους. Η κρίσιμη παράμετρος είναι αν αυτές οι μετοχές θα διατεθούν άμεσα στην αγορά, ή θα αποτελέσουν αντικείμενο placement είτε τις πρώτες ημέρες, είτε σε μεταγενέστερο χρόνο.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι η πιθανή προσφορά τίτλων είναι οριοθετημένη και εκ των προτέρων γνωστή.

Οι ξένες επενδυτικές τράπεζες έχουν ήδη κάνει σχετική προετοιμασία για να υπάρξει ταίριασμα (matching) των θέσεων ανάμεσα σε πελάτες που επιθυμούν να αποχωρήσουν και σε εκείνους που επιθυμούν αυξήσουν ή να δημιουργήσουν νέες θέσεις.

Για την περίπτωση της Eurobank μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 2,039 δισ. ευρώ, η αρχική τιμή διαπραγμάτευσης των νέων μετοχικών τίτλων είναι το 1,40 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 3,06 δισ. ευρώ, τα οποία κατανέμονται σε 2,186 δισ. μετοχές.

Η τιμή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank πραγματοποιήθηκε 28,5% χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης στο 1 ευρώ ανά μετοχή και η αποτίμησή της κινείται υψηλότερα από την Alpha Bank, καθώς αποτιμάται στη 0,55 φορά τα ενσώματα ίδιά της κεφάλαια (P/TBV), που αθροιστικά ξεπερνούν τα 5,6 δισ. ευρώ μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση.

Για τη Eurobank, συγκριτικό πλεονέκτημα φαίνεται να αποτελεί η μικρότερη συμμετοχή του προγράμματος διαχείρισης παθητικού.

Από τις νέες μετοχές που προέκυψαν κατά την ΑΜΚ, περίπου το 80% επί του συνόλου τους αποδόθηκαν σε επενδυτές που συμμετείχαν στην προσφορά και το 20% περίπου επί του συνόλου των νέων μετοχών δόθηκαν σε επενδυτές των οποίων οι τίτλοι έγιναν αποδεκτοί τελικώς προς εξαγορά, σύμφωνα με τους όρους της άσκησης διαχείρισης παθητικού.

Η πολύ μικρότερη συμμετοχή των κατόχων ομολόγων μπορεί να είναι «κλειδί» στην περίπτωση της Eurobank.

Οι πληροφορίες ότι κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών θα διενεργηθεί private placement για τη διάθεση περίπου 116 εκατ. μετοχών που αντιστοιχούν στο 5,32% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας είναι ένα ακόμα στοιχείο που θα αποτελέσει δικλείδα αποσυμπίεσης για την τιμή της μετοχής στο ταμπλό του Χ.Α.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάθεση των μετοχών από τα unit linked της Eurolife έχει ολοκληρωθεί από το βράδυ της Τρίτης και σήμερα αναμένεται να «περάσουν» από το ταμπλό του ΧΑ τα πακέτα των μετοχών.

Τέλος, το στοιχείο το οποίο αξίζει να επισημανθεί και στο οποίο αρκετοί ξένοι επενδυτές θα δώσουν σημασία είναι ότι βάσει της τρέχουσας αποτίμησής τους, οι ελληνικές τράπεζες, πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, είναι διαπραγματεύσιμες με σημαντικά discount έναντι των λοιπών ευρωπαϊκών τραπεζών.

O δείκτης Euro Stoxx Banks σε όρους P/TBV είναι στη 0,96 φορά για φέτος και 0,91 φορά για το 2015, ενώ για κάποιες περιφερειακές τράπεζες ο δείκτης κινείται αρκετά υψηλότερα από τη 1 φορά και σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις χαμηλότερα, στη 0,8 φορά.

Οι δύο ελληνικές τράπεζες που ξεκινούν εκ νέου να είναι διαπραγματεύσιμες στο ταμπλό του Χ.Α. εμφανίζουν discount 45% και 60%, αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v