Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίρονται τα capital controls για το χρηματιστήριο

Με υπουργική απόφαση αίρονται οι περιορισμοί στις συναλλαγές, όπως έκανε γνωστό ο νέος επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαρ. Γκότσης. Ο ίδιος εισηγείται την παράταση της απαγόρευσης short selling στις τραπεζικές μετοχές έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Αίρονται τα capital controls για το χρηματιστήριο

Οπως γνωστοποίησε ο νέος επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαρ. Γκότσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, με υπουργική απόφαση αίρονται οι περιορισμοί στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Στην ουσία δηλαδή, θα καταργηθεί, για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές η έννοια του νέου χρήματος. Η υπουργική απόφαση έχει υπογραφεί, είναι πιθανόν ακόμα και εντός της ημέρας να πάρει ΦΕΚ, οπότε και να τεθεί σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται πως από την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου και έως σήμερα, οι Ελληνες επενδυτές μπορούν να προβαίνουν στην αγορά τίτλων είτε με τη χρήση φρέσκου χρήματος (μετρητά, εμβάσματα από το εξωτερικό), είτε με χρήση των μετρητών που υπάρχουν στα πιστωτικά υπόλοιπα στις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Στην ίδια απόφαση αναμένεται να υπάρχει άρση και των περιορισμών που σήμερα ισχύουν στην αγορά και τη ρευστοποίηση αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ο κ. Γκότσης εξέφρασε την πεποίθηση πως εντός του β' εξαμήνου του 2016 θα υπάρξει και πλήρης άρση των capital controls για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εισήγησή του στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της ΕΚ θα είναι να παραταθεί η απαγόρευση short selling για τους τραπεζικούς τίτλους τουλάχιστον έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Ο Χαρ. Γκότσης υποστήριξε, παράλληλα, ότι σε συνεργασία με το χρηματιστήριο θα δοθούν κίνητρα για την εισαγωγή νέων εταιρειών στο χρηματιστήριο. Πρέπει να φανεί, όπως είπε, ο πραγματικός ρόλος του ΧΑ, που είναι η τροφοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Σχεδιάζεται μάλιστα, σε συνεργασία πάντα με το Χρηματιστήριο Αθηνών, η οργάνωση αγοράς εταιρικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τον κ. Γκότση, πρέπει η ελληνική κεφαλαιαγορά να γίνει ανταγωνιστικότερη έναντι των διεθνών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v