Οι ελληνικές μετοχές έχουν τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο!

Το ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές, λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων, έχει οδηγήσει σε πτώση του ΓΔ κατά 32% από την αρχή του έτους. Πώς αλλάζει η στάθμιση των δεικτών. Αυξάνεται το ρίσκο της χώρας λόγω της αστάθειας στην αγορά.

Οι ελληνικές μετοχές έχουν τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο!

Το βραχύβιο «ξέσπασμα» αισιοδοξίας στην αγορά που προκλήθηκε από το νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα έχει μετατραπεί σε φθινοπωρινή... ανατριχίλα, καθώς οι μετοχές βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη κατάσταση, σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, απ' όσο ήταν το 2014.

Έχοντας αψηφήσει τα πάντα και μετά το ράλι Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών επιστρέφει στην πτωτική του πορεία, έχοντας καταγράψει πτώση 23% τις τελευταίες έξι εβδομάδες, για να κλείσει χθες Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών τουλάχιστον ετών. Η πτώση κατά 32% από την αρχή του έτους, που ενισχύθηκε πρόσφατα από το ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές που έχει εξαλείψει σχεδόν όλη την αξία τους στο χρηματιστήριο, καθιστά τον ΓΔ τον δείκτη με τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Το sell-off στις τράπεζες υπήρξε ιδιαίτερα επώδυνο τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης «πλημμύρισε» την ελληνική αγορά με δισεκατομμύρια νέες μετοχές, την ώρα που με δυσκολία συγκεντρώθηκε επαρκής ζήτηση από τους αγοραστές. Ακόμα χειρότερα, η είσοδος των μετοχών αυτών στην αγορά δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο στον οποίον το μερίδιο των τραπεζών στους δείκτες γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

«Αυτό σημαίνει πως τα ETF που ακολουθούν την Ελλάδα και τα εγχώρια funds πρέπει να πουλήσουν τις μη τραπεζικές και να αγοράσουν τραπεζικές μετοχές», σχολιάζει ο επικεφαλής του τμήματος πώλησης μετοχών της Pantelakis Securities, κ. Γιώργος Αθανασάκης. Όπως εκτιμά, καθώς αυτοί οι επενδυτές δεν μπορούν να στείλουν χρήμα αλλού, είναι πιθανό οι απώλειες στις ελληνικές μετοχές να συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

Οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank κινήθηκαν ανοδικά χθες, ενώ οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς, που πούλησαν νέες μετοχές για λιγότερα από την τρέχουσα τιμή της αγοράς, υποχώρησαν κατά περισσότερο από 21%.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας στράφηκαν σε ιδιώτες επενδυτές για άntληση κεφαλαίων τον Νοέμβριο προκειμένου να καλύψουν κεφαλαιακή «τρύπα» 14,4 δισ. ευρώ, αν και ούτε η Εθνική ούτε η Πειραιώς κατάφεραν να αντλήσουν ολόκληρο το απαιτούμενο ποσό. Οι Eυρωπαίοι πιστωτές συμφώνησαν να εκταμιεύσουν τα υπόλοιπα κεφάλαια μέσω έκτακτων δανείων.

Αν και άντλησαν κεφάλαια που ήταν απαραίτητα, ο «κατακλυσμός» των πωλήσεων μετοχών καταστρέφει τη συνολική αξία των τραπεζών αντί να την αυξάνει. Ο Δείκτης Τραπεζών κατέγραψε πτώση-ρεκόρ 77% τον Νοέμβριο και άλλο ένα 15% αυτόν τον μήνα, ανεβάζοντας την ετήσια πτώση στο 95%. Διαπραγματεύεται κοντά στο ιστορικό χαμηλό που άγγιξε στις 4 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, η Εθνική Τράπεζα, που έχει καταγράψει πτώση 98% φέτος, έγινε τόσο μικρή που το NYSE δεν μπορούσε πλέον να την κρατήσει στο χρηματιστήριό του. Η μετοχή διεγράφη από τον NYSE τον προηγούμενο μήνα.

Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αν και δεν αντανακλούν το ίδιο «άγχος» με τις μετοχές, έχουν επίσης αυξηθεί. Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων σκαρφάλωσαν στο 8,38% την Τετάρτη, από το χαμηλό του 6,94% στο οποίο είχαν υποχωρήσει τον Νοέμβριο.

«Αυτό που δημιουργεί αστάθεια είναι όλη αυτή η ανώμαλη προσφορά και ζήτηση μετοχών για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα, που αναπόφευκτα αυξάνει το ρίσκο της χώρας», σημειώνει ο κ. Νίκος Κυριαζής, equity sales trader της NBG Securities. «Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αντανακλούν αυτήn ακριβώς την αντίληψη του αυξημένου ρίσκου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v