Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς διαμορφώνονται οι ροές κεφαλαίων από το rebalancing FTSE

Μεγάλος τζίρος και ισχυρές διακυμάνσεις σήμερα στο Χρηματιστήριο. Ποιες είναι οι αλλαγές που έρχονται από την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE. Πώς επηρεάζονται οι τίτλοι των συστημικών τραπεζών. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για εισροές-εκροές.

Πώς διαμορφώνονται οι ροές κεφαλαίων από το rebalancing FTSE

H αλλαγή στους συντελεστές στάθμισης και των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς σε 74% στη σύνθεση όλων των δεικτών της αγοράς μετοχών στους οποίους συμμετέχει η εταιρεία, και ειδικά στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/X.A. Large Cap στο εσωτερικό και τον δείκτη FTSE All-World Index στο εξωτερικό, σηματοδοτεί εισροές στη μετοχή. 

Οι νέοι συντελεστές στάθμισης για τον εγχώριο δείκτη FTSE θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου 2015, ενώ για τον δείκτη FTSE All-World Index στις 18 Δεκεμβρίου.

Οι αλλαγές έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση του τζίρου στο χρηματιστήριο (έφτασε στα 172 εκατ. ευρώ στις 13:45). Η Πειραιώς σημειώνει άνοδο 13%, ενώ η Εθνική κατά 8,3%. Οριακές είναι οι κινήσεις στην Alpha Bank και τη Eurobank.

Αντίστοιχου μεγέθους αλλαγές θα πρέπει να αναμένονται στη στάθμιση της μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, όταν και αυτή οριστικοποιήσει το μετοχολόγιό της, αν και το μικρότερο free float της μετοχής της ΕΤΕ θα έχει τη σημασία του στις τελικές σταθμίσεις που θα προκύψουν. Για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η αγορά θεωρεί βέβαιη την παραμονή της και μάλιστα με αυξημένο ποσοστό στον δείκτη FTSE All-World Index.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, με το free-float (IWF) πλέον διαμορφώνεται σε 74% (από 0,23%) μετά την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας και αυτό συνεπάγεται σημαντική αύξηση στο ειδικό βάρος της στον δείκτη των blue chips στο 7,7% περίπου έναντι ελάχιστης συμμετοχής προγενέστερα (0,03%). Το ποσοστό συμμετοχής της ΕΤΕ είναι στο 0,14% βάσει των τελευταίων στοιχείων και η αύξησή του θα είναι επίσης ουσιαστική.

Η αύξηση στη στάθμιση της Πειραιώς φέρνει τοποθετήσεις από τα παθητικά χαρτοφυλάκια που παρακολουθούν τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες εκτιμώνται από 20-30 εκατ. ευρώ και αντίστοιχες εκροές στις δεικτοβαρείς μετοχές του δείκτη και στις μετοχές των Coca Cola HBC, Alpha Bank, ΟΤΕ, Eurobank, ΟΠΑΠ, Jumbo και Τιτάν.

Με τη σειρά της και η Εθνική Τράπεζα θα αυξήσει τη βαρύτητά της στον εγχώριο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα να υπάρξει εκ νέου «ανακάτεμα» στα ποσοστά συμμετοχής των μετοχών.

Παράλληλα, ωστόσο, με τις εγχώριες αναδιαρθρώσεις, η αύξηση της κεφαλαιοποίησης και του free-float της Τράπεζας Πειραιώς αυξάνεται και στον παγκόσμιο δείκτη FTSE σε 74% κατά το κλείσιμο την Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου, την ίδια ημέρα που και οι σταθμίσεις συμμετοχής των μετοχών της Alpha Bank και Eurobank επίσης αυξάνονται σε 89% και 81%, αντίστοιχα, από ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Οι εκτιμήσεις για τις εισροές των τριών τραπεζών από τα funds που ακολουθούν τον δείκτη εκτιμώνται σε πολύ διαφορετικά επίπεδα και με μεγάλο εύρος αφού τοποθετούνται από 40-65 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank και στα 30-100 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς οι δύο αυτές περιλαμβάνονται στον δείκτη FTSE All-World Index. Ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς, το υψηλό εύρος των εκτιμήσεων αφήνει ανοικτά πολλά ενδεχόμενα για την πορεία της μετοχής στις επόμενες συνεδριάσεις.

Για τη Eurobank, που συμμετέχει στον μικρότερο δείκτη FTSE Global Small Cap index, οι εισροές προβλέπονται μικρότερες, στα 15-25 εκατ. ευρώ. Τέλος, για την ΕΤΕ, οι εκτιμήσεις για τις εισροές λόγω συμμετοχής στον δείκτη FTSE All-World επίσης τοποθετούνται σε υψηλά επίπεδα, γύρω από τα επίπεδα των 80-85 εκατ. ευρώ.

Πλην των τριών τραπεζικών μετοχών, οι μοναδικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που συμμετέχουν στον δείκτη FTSE All World είναι οι τίτλοι του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ. Αντίθετα, στον Small Cap διεθνή δείκτη συμμετέχουν 13 ελληνικές εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v