Αύξηση 2,2% της ευρωπαϊκής αγοράς συλλογικών επενδύσεων

Το συνολικό ενεργητικό των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ) στην Ευρώπη ανήλθε τον Νοέμβριο στα 8.430 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,5%. Αύξηση 1,5% παρουσίασε το συνολικό ενεργητικό των Εναλλακτικών ΟΣΕ, στα 4.467 δισ.

Αύξηση 2,2% της ευρωπαϊκής αγοράς συλλογικών επενδύσεων

Στα 12.897 δισ. ευρώ ανήλθε η αξία της αγοράς των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη στο τέλος Νοεμβρίου, καταγράφοντας αύξηση κατά 2,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της EFAMA για την αγορά των συλλογικών επενδύσεων που ανακοίνωσε η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ειδικότερα, οι καθαρές πωλήσεις των ΟΣΕΚΑ αυξήθηκαν και ανήλθαν στα 55 δισ. ευρώ από τα 51 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις εισροές κεφαλαίων των ΑΚ Χρηματαγοράς.

Οι μακροπρόθεσμοι ΟΣΕΚΑ (δηλαδή ΟΣΕΚΑ εκτός ΑΚ Χρηματαγοράς) κατέγραψαν καθαρές πωλήσεις ύψους 27 δισ. ευρώ, από 28 δισ. ευρώ του προηγούμενου μήνα.

Τα Μετοχικά ΑΚ κατέγραψαν και αυτά εισροές κεφαλαίων ύψους 17 δισ. ευρώ, από τα €19 δισ. του Οκτωβρίου, ενώ τα Ομολογιακά ΑΚ κατέγραψαν εκροές κεφαλαίων 2 δισ. ευρώ, από 0,3 δισ. ευρώ εισροές τον Οκτώβριο. Οι καθαρές πωλήσεις των Μικτών ΑΚ αυξήθηκαν στα 10 δισ. ευρώ από τα 8 δισ. ευρώ, του προηγούμενου μήνα.

Τα ΑΚ Χρηματαγοράς παρουσίασαν αυξημένες εισροές ύψους 28 δισ. ευρώ, από 23 δισ. ευρώ εισροές τον προηγούμενο μήνα.

Οι Εναλλακτικοί ΟΣΕ κατέγραψαν εισροές κεφαλαίων ύψους 9,5 δισ. ευρώ, από 12,5 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου.

Το συνολικό ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ στο τέλος του Νοεμβρίου ήταν 8.430 δισ. ευρώ και των Εναλλακτικών ΟΣΕ 4.467 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 2,5% και 1,5% αντίστοιχα. Συνολικά, στο τέλος του Νοεμβρίου, η αγορά των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 2,2% στα 12.897 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται, οι καθαρές πωλήσεις των ΟΣΕΚΑ παρέμειναν σταθερές και το Νοέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές συνέχισαν να έχουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας στα τέλη του περασμένου έτους.

Σημειώνεται ότι το συνοπτικό δελτίο της EFAMA περιέχει στοιχεία 27 Ενώσεων της Ε.Ε. και απεικονίζει περισσότερο από το 99% της Ευρωπαϊκής αγοράς των συλλογικών επενδύσεων.

*Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της αγοράς συλλογικών επενδύσεων για τον Νοέμβριο στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v