Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πού ποντάρουν τώρα οι αγοραστές

Γιατί η αγορά εκτιμά ότι η αξιολόγηση θα «σπάσει», με τους θεσμούς να ζητούν ψήφιση του ασφαλιστικού με αντάλλαγμα την επαναφορά του waiver. Τι θα σηματοδοτήσει μια τέτοια εξέλιξη για Δημόσιο, τράπεζες και την ψυχολογία της αγοράς.

ΧΑ: Πού ποντάρουν τώρα οι αγοραστές

Η εκτίμηση ότι οι θεσμοί θα οδηγηθούν στη «σαλαμοποίηση» των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης, προκρίνοντας, υπό το βάρος που δημιουργεί το μεταναστευτικό, τη συμφωνία και ψήφιση του ασφαλιστικού, κερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστημα μεταξύ των μεγάλων ξένων funds που διατηρούν θέσεις στο Χ.Α.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη και χρηματιστές, η εικόνα την οποία έχουν σχηματίσει οι ξένοι επενδυτές για την πρόοδο της αξιολόγησης και την τύχη της χώρας έχει μεταβληθεί προς το θετικότερο, το τελευταίο διάστημα, εξέλιξη που αποτυπώνεται ήδη και στο ταμπλό.

Ερμηνεύοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Μέρκελ και τη στάση του αμερικανικού παράγοντα, οι ξένοι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι καταβάλλεται προσπάθεια να ξεπεραστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα από την καθυστέρηση της αξιολόγησης και το μεταναστευτικό και η Ελλάδα να μη διολισθήσει σε αδιέξοδο που θα επαναφέρει από την πίσω πόρτα το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.

Στη λογική να αποφευχθούν τα χειρότερα, οι θεσμοί θα στραφούν, σύμφωνα με τους ξένους επενδυτές, στη γνωστή και από το παρελθόν λογική «από την Ελλάδα πρέπει να ζητάς ένα πράγμα τη φορά».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αμερικανικά funds που έχουν μεγάλες θέσεις στις εγχώριες τράπεζες ποντάρουν στο «σπάσιμο» της αξιολόγησης σε δύο σκέλη: Να συμφωνηθούν τώρα οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και οι δημοσιονομικοί στόχοι και να παραπεμφθούν για αργότερα τα υπόλοιπα θέματα της αξιολόγησης.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το θέμα των δημοσιονομικών μέτρων, που πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, καθώς εκτιμάται ότι απαιτείται χρόνος, ώστε να γίνουν ορατές οι επιπτώσεις του μεταναστευτικού και της καθυστέρησης στην αξιολόγηση στην πορεία της εγχώριας οικονομίας.

Το «καρότο» της επαναφοράς του waiver

Η ψήφιση του ασφαλιστικού θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως αποδεκτά ενέχυρα για απευθείας δανεισμό από την ίδια (waiver).

Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει το ελληνικό Δημόσιο να αναχρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις του, κατά τους επόμενους μήνες, χωρίς να επαναληφθούν προβλήματα καθυστέρησης που θα οξύνουν την αβεβαιότητα, ενώ θα μειώσει κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ ετησίως το κόστος χρηματοδότησης των εγχώριων τραπεζών.

Τα ομόλογα έκδοσης Δημοσίου που κατέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ και η κατ' εξαίρεση αποδοχή τους θα σημάνει τη μεταφορά τους από τον ELA στην ΕΚΤ, οδηγώντας στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

... και η βελτίωση της ψυχολογίας

Η σημαντικότερη, όμως, επίπτωση από την ψήφιση του ασφαλιστικού και την επαναφορά του waiver θα είναι σε επίπεδο ψυχολογίας, καθώς θα σημάνει τη μείωση της αβεβαιότητας και ειδικότερα την άμβλυνση μεσοπρόθεσμα του κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ.

«Οι τρέχουσες αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει σειρά από κινδύνους, όχι όμως την περίπτωση εξόδου της χώρας από τη Ζώνη του Ευρώ», αναφέρει αναλυτής εγχώριας χρηματιστηριακής, σημειώνοντας ότι η ψήφιση του ασφαλιστικού και η επαναφορά του waiver απομακρύνουν το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα σε αδυναμία εξόφλησης των λελογισμένων φέτος υποχρεώσεών της.

Επιπρόσθετα, αν η κυβέρνηση περάσει τον κάβο της ψήφισης του ασφαλιστικού, μπορεί να προσβλέπει με καλύτερες προοπτικές στην εξάντληση της τετραετίας, ενώ η Ευρώπη κερδίζει χρόνο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του μεταναστευτικού, χωρίς η αντιμετώπισή του να συνδέεται άμεσα με την αξιολόγηση και τη μείωση του χρέους.

Οι ίδιες πηγές προειδοποιούν, πάντως, ότι οι θεσμοί δεν πρόκειται να κάνουν εκπτώσεις επί του ασφαλιστικού, σημειώνοντας ότι οι μεταξύ τους διαφορές στην προσέγγιση δεν είναι τόσο μεγάλες, όσο προβάλλεται επικοινωνιακά.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δείχνει να συζητά πλέον και περικοπές σε επικουρικές και τις υψηλές κύριες συντάξεις, οι διαφορές αμβλύνονται και ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία επί μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Το θέμα είναι αν αυτή τύχει και της απαραίτητης κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης, υπό το βάρος των σημαντικών προβλημάτων που δημιουργεί το μεταναστευτικό...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v