ΔΕΗ: Υποβάθμιση από IBG και AXIA

Η ύπαρξη αβεβαιοτήτων οδήγησε δύο χρηματιστηριακές στην υποβάθμιση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Επιχείρησης. Τι σχολιάζουν IBG και ΑXIA Ventures. Oι προβλέψεις για την κερδοφορία.

ΔΕΗ: Υποβάθμιση από IBG και AXIA

Σε υποτίμηση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ προχώρησαν με εκθέσεις τους οι χρηματιστηριακές Ιnvestment Bank of Greece (IBG) και ΑΧΙΑ Ventures, σε 2,50 και 2,90 ευρώ, από 6,20 και 3,70 ευρώ αντίστοιχα.

Οι αναλυτές των δύο χρηματιστηριακών αξιολογούν αρνητικά τις προοπτικές της επιχείρησης, για μια σειρά λόγους που έχουν να κάνουν με την υλοποίηση αποφάσεων για την ενεργειακή αγορά (άνοιγμα αγοράς, πώληση ΑΔΜΗΕ κ.λπ.) αλλά και με τις χαμηλές τιμές φυσικού αερίου.

Αμφότερες οι εκθέσεις συμπίπτουν στο ότι η θέση της ΔΕH θα επιδεινωθεί μεσο-βραχυπρόθεσμα, λόγω της απώλειας μεριδίων σε αγορές που μέχρι πρόσφατα πρόσφεραν ικανοποιητικά περιθώρια (παραγωγή, χονδρική, λιανική), των αβεβαιοτήτων που προκαλεί το κυβερνητικό σχέδιο πώλησης του ΑΔΜΗΕ, του αυξημένου ανταγωνισμού που θα αντιμετωπίσει η κρατική εταιρεία από τους ανεξάρτητους παραγωγούς λόγω χαμηλών τιμών φυσικού αερίου.

Επίσης, από τις επιπτώσεις που έχει το δυσεπίλυτο πρόβλημα των απλήρωτων λογαριασμών, καθώς επιπλέον κρίνεται ότι θα επιταθεί στην περίπτωση που η ηλεκτρική ενέργεια μεταταγεί στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (23 ή 24%), προοπτική που έχει μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αν και την «ξορκίζουν» τα κυβερνητικά στελέχη.

Ειδικότερα, η IBG, η οποία εκτός από τη μείωση της τιμής της μετοχής κάνει και σύσταση υποβάθμισης, σημειώνει στην έκθεσή της ότι το σχέδιο για μείωση του μεριδίου της ΔΕH στις αγορές της παραγωγής και της χονδρικής (μέσω των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ) συνεπάγεται αύξηση των κινδύνων για τα περιθώριά της.

Σε ό,τι αφορά στην αγορά λιανικής (σήμερα η ΔΕH ελέγχει ποσοστό περίπου 94%), η έκθεση σημειώνει ότι η ΔΕH το επόμενο διάστημα θα χάνει μερίδια με αυξανόμενο ρυθμό υπέρ των ανεξάρτητων προμηθευτών, ενώ αναφέρεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών για μείωση του μεριδίου της ΔΕH στο 50% το 2020, είτε μέσω των δημοπρασιών, είτε με πώληση μονάδων και πελατολογίου.

Ειδική μνεία κάνει η έκθεση και στις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν για τις ταμειακές ροές το υψηλό επίπεδο των απλήρωτων λογαριασμών, ενώ για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με το σχέδιο Σκουρλέτη, εκφράζει σκεπτικισμό, αναφορικά με το κατά πόσο μπορούν να τηρηθούν τα στενά χρονοδιαγράμματα.

Η έκθεση της IBG δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις που θα έχει για τη ΔΕH η διατήρηση των τιμών φυσικού αερίου σε χαμηλά επίπεδα, λόγω των πλεονεκτημάτων που έχουν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί στον τομέα αυτό.

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι με τιμές φυσικού αερίου από αγωγούς στα επίπεδα των 6,5 δολαρίων το ΜΜΒΤU (εκατ. βρεταν. θερμικές μονάδες) όπως ισχύουν σήμερα, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου των ανεξάρτητων παραγωγών θα διατηρήσουν το μεταβλητό τους κόστος κάτω από τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα, ανταγωνιζόμενες έτσι τις λιγνιτικές, παρά τις χαμηλές τιμές στα δικαιώματα του CO2.

Έτσι, για το τρίτο τρίμηνο και μετά, όταν οι τιμές φυσικού αερίου από αγωγούς κατρακυλήσουν κάτω από τα επίπεδα των 5 δολαρίων το ΜΜΒΤU, λόγω της εξαμηνιαίας υστέρησης στη μετακύλυση των τιμών πετρελαίου στο αέριο, η έκθεση προβλέπει ότι οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου θα λειτουργούν για την κάλυψη μεγαλύτερου εύρους φορτίων του συστήματος, άρα περισσότερες ώρες μέσα στο εικοσιτετράωρο, αφαιρώντας μερίδια από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Τέλος, η έκθεση εκτιμά ότι το 2016 και 2017 το EBITDA της ΔΕH θα διαμορφωθεί σε 951 και 1.132 εκατ. ευρώ αντιστοίχως, και τα καθαρά κέρδη σε 20 και 139 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΑΧΙΑ, από την πλευρά της, υποβαθμίζει σε neutral τη σύσταση για τη μετοχή της ΔΕH ενώ μειώνει και τις προηγούμενες προβλέψεις της για το EBITDA του 2016 και 2017 κατά 7,6% και 6,3% αντιστοίχως. Στις αρνητικές προοπτικές για τη ΔΕH, αξιολογεί ιδιαίτερα τις επιπτώσεις από την προοπτική αύξησης των απλήρωτων λογαριασμών, λόγω της μειωμένης ρευστότητας που θα προκαλέσουν στα νοικοκυριά τα νέα περιοριστικά οικονομικά μέτρα.

Έτσι, για το 2016 προβλέπει διαμόρφωση του EBITDA στα επίπεδα των 984.9 εκατ. ευρώ (+18.4%), με καθαρά κέρδη στα 36.9 εκατομμύρια ευρώ.

Όσο για το 2017, η ΑΧΙΑ υπολογίζει το EBITDA 1,04 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 61,7 εκατ. ευρώ, με τον ΑΔΜΗΕ όμως να διατηρείται ως θυγατρική της ΔΕH.

Στην περίπτωση ωστόσο που εφαρμοστεί το σχέδιο μεταβίβασης του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε το EBITDA θα περιοριστεί στα 846,6 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη στα 26,4 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v