Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πόσες... μονάδες αξίζει η συμφωνία

Ισχυροποιείται η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση στο ΧΑ, μετά τις εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Ανοίγει ο δρόμος για τις 640 μονάδες αν επιβεβαιωθεί η πρόοδος. Θετική η εικόνα και για τον FT 25. Τα τεχνικά κρίσιμα επίπεδα για τις τέσσερις τράπεζες.

Χρηματιστήριο: Πόσες... μονάδες αξίζει η συμφωνία

Η εικόνα συμφωνίας που μεταδίδουν οι κυβερνητικές πηγές διατάραξε εκρηκτικά την κατάσταση αναμονής που επικρατούσε στην αγορά στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης και ειδικά στις μετοχές των τραπεζών.

Η μετάβαση σε «risk on» συνθήκες απεικονίστηκε άμεσα στους τίτλους των Πειραιώς ΕΤΕ και Eurobank που βρέθηκαν από το -5% στο +11%.

Για την Alpha Bank η ενδοσυνεδριακή πτώση δεν ξεπέρασε το 1%. Μεγάλος κερδισμένος στη χθεσινή συνεδρίαση και ο τίτλος του ΟΤΕ που διέσπασε τα 8 ευρώ και με άνοδο 5% κινήθηκε ως την αντίσταση των 8,4 ευρώ. Το ερώτημα πλέον στην αγορά είναι πόσες μονάδες αξίζει η συμφωνία με την τρόικα.

Η επιστροφή στις παρυφές των 580/585 μονάδων για τρίτη φορά και η ανοδική διάσπαση του επιπέδου ενισχύει την αισιόδοξη τροχιά της αγοράς. Η επιτυχής άνοδος πάνω από τη ζώνη των 590 μονάδων και το κλείσιμο σχεδόν στις 600 μονάδες, έχει ανοίξει διάπλατα το δρόμο για τις 640 μονάδες, οι οποίες θα αποτελέσουν σοβαρό επίπεδο αντίστασης και κρίσιμο όριο της ανοδικής κίνησης.

Το stop για τους βραχυπρόθεσμούς τοποθετείται στις 570 μονάδες.

                                                               O Γενικός Δείκτης

Παρά την ισχυροποίηση της βραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης, η μεσοπρόθεσμη αλλαγή τάσης που απαιτούν οι περισσότεροι τεχνικοί αναλυτές τοποθετείται αρκετά υψηλότερα στις 730 μονάδες ή στις 666 μονάδες για κάποιους άλλους.

Συνεπώς, μπορεί η αγορά να κινηθεί αρκετά υψηλότερα χωρίς να έχει ολοκληρώσει τον πτωτικό της κύκλο, επισημαίνουν οι πιο επιφυλακτικοί. Παράλληλα, όλοι οι χθεσινοί αγοραστές θα βρεθούν «κρεμασμένοι» αν για κάποιο λόγο οι ελπίδες της «σχεδόν συμφωνίας» αποδειχθούν φρούδες ή πρόσκαιρες.

Πάντως η άνοδος πάνω από τις 592 μονάδες στο ημερήσιο διάγραμμα είναι bullish για τις μετοχές.

Αντίστοιχα και για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης η κίνηση και κλείσιμο ακριβώς πάνω στις 167,5 μονάδες δείχνει τη δυναμική που έχει αποκτήσει η αγορά με τη βοήθεια κυρίως των τραπεζικών μετοχών. Η επόμενη ισχυρή αντίσταση τοποθετείται αρκετά υψηλότερα στις 185 μονάδες ή 11% υψηλότερα.

Η στήριξη που έχει κρατήσει την αγορά όλο τον τελευταίο μήνα είναι οι 145 μονάδες, επίπεδο που σημειώθηκε στο rebalancing των δεικτών του οίκου FTSE στις 13/4. Ενδιάμεσο επίπεδο στήριξης είναι οι 155 μονάδες.

                                                               H εικόνα του FT25

Η «έκρηξη» στον τραπεζικό κλάδο απεικονίστηκε στη διάσπαση της αντίστασης των 46-47 μονάδων με κλείσιμο στις 49,72 μονάδες.

Όλο τον προηγούμενο μήνα, η σημαντική στήριξη στις 38 μονάδες, έπαιξε το ρόλο της και δεν χρειάστηκε η ακόμα ισχυρότερη στις 33 μονάδες. Πλέον εφόσον ο δείκτης μπορέσει να μετατρέψει τις 46-47 μονάδες σε στήριξη, τότε η διάσπαση των 53-54 μονάδων μάλλον θα είναι εύκολη υπόθεση και ο στόχος τοποθετείται στα υψηλά των 62 μονάδων του Δεκεμβρίου του 2015.

Για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, η κίνηση τον τελευταίο κρίσιμο μήνα είναι αρκετά τεχνική και επίσης είναι εκείνη η κατηγορία μετοχών που θα «ανασάνει» από τη συμφωνία περισσότερο. Τα επίπεδα τιμών με σημασία είναι:

Εθνική Τράπεζα: Η διάσπαση των 0,269 ευρώ φέρνει ανοδικά στο προσκήνιο την τιμή της πρόσφατης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στα 0,30 ευρώ και έπειτα το υψηλό του Δεκεμβρίου στα 0,343 ευρώ. Η στήριξη των 0,25 ευρώ θα πρέπει να απορροφήσει τις όποιες πωλήσεις.

Alpha Bank: Η τιμής της μετοχής κινήθηκε πάνω και από τα 2,08 ευρώ, πάνω από τα 2 ευρώ που ήταν η τιμή της ΑΜΚ, και πλέον τα 2,35 ευρώ και τα υψηλά των 2,65 ευρώ είναι οι ανοδικοί στόχοι. Χαμηλότερα η στήριξη των 1,79 ευρώ και των 1,66 ευρώ.

Eurobank: Στη χθεσινή συνεδρίαση κινήθηκε μέχρι τα 0,82 ευρώ και υψηλότερα τα 0,887 ευρώ. Η τιμή της ΑΜΚ είναι το 1 ευρώ ανά μετοχή και το υψηλό της τα 1,14 ευρώ. Στήριξη τα 0,70 ευρώ και χαμηλότερα τα 0,622 ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς: Η τιμή της αύξησης στα 0,30 ευρώ αποτελεί τον στόχο και έπειτα αρκετά υψηλότερα. Τα 0,21 ευρώ αποκτούν σημαντικότητα ως επίπεδο στήριξης.

                                                         O τραπεζικός δείκτης

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v