Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις χρηματιστές κάνουν προβλέψεις για ΧΑ και οικονομία

Γιατί παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι παρά τις δυσμενείς συνθήκες και την αβεβαιότητα, η οικονομία μπορεί να ανακάμψει και οι τιμές των μετοχών να ανέβουν. Κρίσιμη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τι προβλέπουν οι Α. Σίνος, Ε. Χαρατσής και Γ. Πολυχρονίου.

Τρεις χρηματιστές κάνουν προβλέψεις για ΧΑ και οικονομία

Η ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο της Αθήνας βρίσκονται σε σημείο καμπής. Παρά το δυσμενές περιβάλλον και την αυξημένη αβεβαιότητα, είναι δυνατή η ανάκαμψη του ΑΕΠ και η άνοδος των τιμών στο ταμπλό του ΧΑ, κάτω φυσικά από προϋποθέσεις. Αυτά υποστηρίζουν τρεις πολύ γνωστοί παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, οι κ.κ. Αλέξανδρος Σίνος, Ευάγγελος Χαρατσής και Γιάννης Πολυχρονίου.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο διευθύνων σύμβουλος της SOLIDUS Χρηματιστηριακής Αλέξανδρος Σίνος σημειώνει ότι:

Πρώτον, μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης, το σύνολο των δεικτών έχει υποχρεωθεί σε ακραίες μεταβολές.

Δεύτερον, η οικονομία συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερα αρνητικό μίγμα. Δηλαδή: α) όσο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα είναι μεγάλα, τόσο τα επιτόκια χορηγήσεων θα είναι υψηλά β) όσο θα υπάρχει ανάγκη για σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, τόσο οι φόροι θα είναι επαχθείς και γ) όσο τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι μεγάλα, τόσο οι εισφορές θα βρίσκονται στα ύψη.

Από την άλλη πλευρά όμως, μετά από την απώλεια ΑΕΠ ύψους περίπου 70 δισ. ευρώ, η πτώση της οικονομίας φαίνεται να έχει σε γενικές γραμμές σταματήσει. Το ΑΕΠ δείχνει να αντέχει στο επίπεδο των 170-180 δισ. ευρώ, έστω και κάτω από αυτό το επαχθές μίγμα, παρά τα capital controls και κόντρα στην έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης.

Αν λοιπόν παρομοιάζαμε το κράτος με μια επιχείρηση, θα μπορούσαμε να πούμε πως θα χρειαζόταν μια ρύθμιση δανείων και στη συνέχεια μια αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σε ότι αφορά τη ρύθμιση δανείου, αυτή έγινε σε πρώτη φάση με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου (υποκατάσταση υψηλότοκων δανείων με χαμηλότοκα) και απομένει τώρα μόνο η δεύτερη φάση της μέσα από τη γνωστή επιδίωξη για τη ρύθμιση του χρέους.

Στο μέτωπο τώρα της «αύξησης μετοχικού κεφαλαίου» αυτή δεν μπορεί να γίνει με ελληνικά κεφάλαια γιατί δεν υπάρχουν, άρα απαιτείται η προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό.

Η ουσία είναι πως οι αποτιμήσεις των εγχώριων περιουσιακών στοιχείων έχουν πέσει τόσο πολύ, έτσι ώστε να μπορούν να υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες, έστω και κάτω από τις τόσο δυσμενείς τρέχουσες συνθήκες. Η οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της BETA Χρηματιστηριακής Ευάγγελο Χαρατσή, από τον Αύγουστο του 2015 έχει ξεκινήσει προσπάθεια για ανάκτηση της εμπιστοσύνης και εμπέδωση της ομαλότητας στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Το πρώτο σημαντικό βήμα αυτής της προσπάθειας ήταν η επιτυχημένη επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ολοκληρώθηκε μέσα στο 2015.

Το δεύτερο σημαντικό βήμα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που αρχικά την περιμέναμε πολύ ενωρίτερα, ωστόσο φαίνεται πως είναι θέμα λίγου χρόνου προκειμένου να διαπιστώσουμε τι τελικά θα γίνει στο συγκεκριμένο θέμα.

Και τέλος, αξιοσημείωτη εξέλιξη προς τη θετική κατεύθυνση, είναι η πρόσφατη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τα ομόλογα του EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, γεγονός που μπορεί να εκληφθεί και ως μια μορφή ψήφου εμπιστοσύνης προς τη χώρα.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, μεταξύ των επενδυτών επικρατεί μια φυσιολογική στάση αναμονής. Οι traders κάνουν τη δουλειά τους και ένα μεγάλο μέρος του όγκου των συναλλαγών οφείλεται στις αναδιαρθρώσεις δεικτών.

Αναφερόμενος στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ο πρόεδρος της Μεσογειακής ΑΕΕΔ κ. Γιάννης Πολυχρονίου, σημειώνει πως:

Πρώτον, αναμφίβολα απαιτείται σημαντική διασπορά χαρτοφυλακίου.

Δεύτερον, έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε μετοχές που κάθε χρόνο διανέμουν μέρισμα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα υψηλών μερισμάτων από το 2002 έως και το 2015 είναι οι περιπτώσεις εταιρειών όπως ο ΟΤΕ (μοίρασε 3,77 ευρώ ανά μετοχή κατά τη συγκεκριμένη περίοδο), ο Καρέλιας (68,17 ευρώ), ο ΟΠΑΠ (15 ευρώ), η ΕΧΑΕ (γύρω στα 8 ευρώ), ο Τιτάνας (5,61 ευρώ), τα Folli-Follie (10,76 ευρώ), η Motor Oil και η Coca-Cola HBC.

Τρίτον, σε μετοχές τραπεζών δεν θα πρέπει να τοποθετείται κάποιος με ποσοστό μεγαλύτερο από το 15% του χαρτοφυλακίου του.

Τέταρτον, έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε μετοχές εξωστρεφών Ομίλων, αλλά και στην ΕΧΑE.

Πέμπτον, θα πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση της χώρας, ενώ στο εσωτερικό πεδίο υπάρχουν σενάρια για διάφορες πιθανές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό μέχρι το φθινόπωρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v