Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Που οδηγούν τα πονταρίσματα στο «καλό σενάριο»

Καταλύτης για την πορεία του ΧΑ το Eurogroup της 9ης Μαίου. Ζητούμενο παραμένει για το Γενικό Δείκτη η ανοδική διάσπαση και παραμονή πάνω από τις 600 μονάδες. Η εικόνα στον FT 25 και οι κρίσιμες τιμές για τις συστημικές τράπεζες.

ΧΑ: Που οδηγούν τα πονταρίσματα στο «καλό σενάριο»

H πορεία των ελληνικών μετοχών θα συνεχίσει να εξαρτάται τα μέγιστα από τις εξελίξεις που θα προκύψουν στο κομβικό, όπως όλα δείχνουν, Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Τόσο στη χθεσινή όσο και στη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου, οι αγοραστές στοιχηματίζουν σε θετικές εξελίξεις. Το στοιχείο το οποίο ωστόσο φαίνεται να περιμένει η αγορά είναι διαφορετικό από τις άλλες φορές. Στην τρέχουσα συγκυρία δεν είναι η επισφράγιση της συμφωνίας σε όλα τα μέτωπα στις 9/5 που ποντάρεται, αλλά η πολιτική δέσμευση και απόφαση (political agreement) που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ως τις 24 Μαΐου.

Από την άλλη πλευρά, βραχυπρόθεσμα, ο κίνδυνος στην αγορά έχει αυξηθεί υπέρμετρα και αν και εφόσον το Eurogroup αποτύχει να δείξει το road map της συμφωνίας, η αντίδραση θα είναι άμεση και βίαιη με βασικό αποδέκτη τις τράπεζες.

Στα θετικά από τις τελευταίες συνεδριάσεις είναι η επιστροφή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 592 και τις 600 μονάδες μετέπειτα με χαρακτηριστική ευκολία και αρωγό τις τραπεζικές μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης από το πρόσφατο υψηλό του απέχει μόλις 1,5%, ενώ η ανοδική κίνηση προς τις 600 μονάδες επετεύχθη με τον τίτλο της Coca Cola HBC να σημειώνει πτώση άνω του 4%.

To διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για το βασικό δείκτη της χρηματιστηριακής αγοράς παραμένει ζητούμενο η πειστική ανοδική διάσπαση και παραμονή πάνω από τις 600 μονάδες, η οποία θα έρθει μόνο με προεξόφληση της συμφωνίας. Το επόμενο επίπεδο με σημασία θα είναι οι 630- 640 μονάδες και έπειτα οι 666 μονάδες. Αυτό το επίπεδο θα αποτελέσει και το κρίσιμο όριο για την ανοδική συνέχεια, αν και άλλοι αναλυτές τοποθετούν αυτό το όριο αρκετά υψηλότερα στις 730 μονάδες.

Παράλληλα, πιθανό πισωγύρισμα θα πρέπει να βρει στήριξη στις 570-575 μονάδες, που συμπίπτει με τον απλό κινητό μέσο όρο των 55 ημερών και τα πρόσφατα χαμηλά του δείκτη. Μικρή στήριξη αποτελούν πλέον και οι 592 μονάδες.

Αντίστοιχα, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ουσιαστική στήριξη είναι στις 153-155 μονάδες, η οποία διατηρήθηκε και αυτό αποτελεί επίσης σημαντικό στοιχείο για τη συνέχεια. Στον αντίποδα, οι κρίσιμες αντιστάσεις είναι τα πρόσφατα υψηλά στις 168-172 μονάδες και αρκετά υψηλότερα στις 185 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Τέλος, η βραχυπρόθεσμη στήριξη στον τραπεζικό δείκτη είναι η περιοχή στις 45-47 μονάδες, η οποία, παρότι διαταράχθηκε ενδοσυνεδριακά στις 28/4, τελικά κράτησε υποστηριζόμενη και από τον απλό κινητό μέσο όρο των 20 ημερών. Η ισχυρή στήριξη είναι στις 37-38 μονάδες. Η αντίσταση στις 53-54 μονάδες παραμένει, δεν έχει διασπαστεί σε όλο το ανοδικό κύμα, και θα χρειαστεί τη συμφωνία για τη διάσπαση της.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Βραχυπρόθεσμα, οι κοντινές τιμές με ενδιαφέρον για τις τέσσερεις τραπεζικές μετοχές είναι:

ΕΤΕ: Υψηλότερα τα 0,30 ευρώ που είναι και η τιμή της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και έπειτα τα 0,343 ευρώ που είναι το υψηλό στις 31/12/15. Χαμηλότερα, τα 0,267 και τα 0,25 ευρώ.

Alpha Bank: Για τον τίτλο της Alpha Bank, η τιμή της ΑΜΚ δεν αποτελεί τεχνικό επίπεδο, ωστόσο τα 1,95 ευρώ είναι σημαντικό και έπειτα τα 1,80 ευρώ. Στον ανοδικό σενάριο, οι τιμές με ενδιαφέρον είναι τα 2,20 ευρώ, τα 2,35 ευρώ και έπειτα τα 2,65 ευρώ.

Eurobank: Υψηλότερα τα 0,84 ευρώ, τα 0,90 ευρώ και τα 0,95 ευρώ. Χαμηλότερα τα 0,78 ευρώ και παρακάτω τα 0,70/0,71 ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς: Εκτός από τα 0,28 ευρώ που είναι το επίπεδο με σημασία πριν από την τιμή της ΑΜΚ, χαμηλότερα είναι τα 0,25 ευρώ και τα 0,23 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v