Πόσο θα βοηθήσει τις τράπεζες η επαναφορά του waiver

"Σήμα" της ΕΚΤ για "γραμμή ζωής" προς τις ελληνικές τράπεζες αναμένουν επενδυτές και αναλυτές. Πώς η επαναφορά του waiver θα βοηθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και γιατί μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις.

Πόσο θα βοηθήσει τις τράπεζες η επαναφορά του waiver

Κοντά σε χαμηλό εξαμήνου κινείται το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, με τους επενδυτές να αναμένουν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία μπορεί να δώσει «σήμα» για επαναφορά της «γραμμής ζωής» προς τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που θα αποτελέσει και το πρώτο βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων το επόμενο έτος.

Οι αποδόσεις των ελληνικών πενταετών τίτλων έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 300 μ.β. μέσα σε τρεις εβδομάδες από τότε που η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε τη συμφωνία με τους πιστωτές, η οποία περιελάμβανε και την υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους.

Τώρα, η χώρα σχεδιάζει να «βγει στην αγορά» το 2017. Για να μπορέσει όμως να το καταφέρει αυτό, θα πρέπει πρώτα οι αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρήσουν σε επίπεδα που μπορούν να θεωρηθούν ως βιώσιμα για τον δανεισμό.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα εξέδωσε πενταετή ομόλογα με επιτόκιο 4,95% το 2014, ενώ σήμερα διαπραγματεύονται κοντά στο 7%.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα αν επαναφέρει το waiver στα ελληνικά ομόλογα, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση, αν και η τελική απόφαση μπορεί να καθυστερήσει καθώς εκκρεμούν ακόμα ορισμένες μεταρρυθμίσεις που έχουν απαιτήσει οι πιστωτές της χώρας.

«Αν αμβλύνεις τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα τότε μειώνεις τον κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα να συμπαρασύρει το κράτος και το κράτος να συμπαρασύρει τις τράπεζες», σχολιάζει ο Robin Marshall της Smith & Williamson. Ο ίδιος σημειώνει πως δεν έχει τοποθετηθεί σε ελληνικά ομόλογα από την κρίση χρέους της ευρωζώνης το 2011-2012, ωστόσο δηλώνει πως θα εξέταζε το ενδεχόμενο επένδυσης αν οι όροι ήταν ευνοϊκοί.

Οι επενδυτές θέλουν επίσης να δουν αν θα υπάρξει κάποια νύξη ως προς το πότε θα είναι επιλέξιμο το ελληνικό χρέος για συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αν και αυτό πιθανότατα θα χρειαστεί κάποιους μήνες να γίνει, αφού η Αθήνα πρέπει πρώτα να περάσει την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους της ΕΚΤ.

Βέβαια, ακόμα και αν η τα ελληνικά ομόλογα περιληφθούν στο QE, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι αποδόσεις τους θα επανέλθουν σε βιώσιμα επίπεδα σύντομα, όπως σχολιάζουν επενδυτές και αναλυτές, με την Commrzbank να εκτιμά πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικούς τίτλους ύψους μόλις 2 δις. ευρώ, αφού δεν μπορεί να διακρατά πάνω από το ένα τρίτο του επιλέξιμου χρέους μιας χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v