Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 350 τα κλεισμένα ραντεβού στο 5o Greek Day

Τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς παρουσίασε στους επενδυτές ο πρόεδρος του ΧΑ Σ. Λαζαρίδης. Βελτιώνεται η αξιοπιστία της χώρας, σημείωσε ο Γ. Σταθάκης. Προωθούμε λύσεις για τη ρευστότητα των εταιριών, ανέφερε ο Χ. Γκότσης. Τα funds και το ενδιαφέρον για τις εισηγμένες.

Στα 350 τα κλεισμένα ραντεβού στο 5o Greek Day

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 5ου Ελληνικού Επενδυτικού Forum στη Νέα Υόρκη που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Υποστηρικτές του φετινού Forum είναι πέντε από τις μεγαλύτερες ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες Alpha Finance, Eurobank Equities και ο συνεργάτης της Auerbach Grayson, EUROXX Securities και ο συνεργάτης της ConvergEx, NBG Securities και Piraeus Securities, καθώς και η διεθνής επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.

Στο φετινό Forum συμμετέχουν οι παρακάτω Εισηγμένες Εταιρείες:

Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Attica Bank, Aegean Airlines, Oμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, Φουρλής, Grivalia Properties, Eλληνικά Πετρέλαια, Ιντραλότ, MIG, Motor Oil, Μυτιληναίος, Μέτκα, Πανγαία, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης και Τιτάν.

Κατά το διήμερο, εκπρόσωποι των Διοικήσεων και υπεύθυνοι των Επενδυτικών Σχέσεων των παραπάνω εταιρειών συναντώνται με διαχειριστές κεφαλαίων και επενδυτικούς oίκους σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις. Συνολικά έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για συναντήσεις 55 επενδυτικά funds, 72 διαχειριστές χαρτοφυλακίων ενώ έχουν προγραμματιστεί 350 κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες.

Στο πλαίσιο του Forum, o Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, σημείωσε ότι: «Στο φετινό Forum παρουσιάστηκαν στο επενδυτικό κοινό της Νέας Υόρκης οι θετικές προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας σε κλίμα εμπιστοσύνης, αφού έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και προωθούνται οι αποφάσεις που την ακολουθούν. Οι εισηγμένες εταιρείες και οι συμμετέχοντες της Ελληνικής Αγοράς είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν τις προοπτικές της οικονομίας και των επιμέρους επιχειρήσεών τους στους παριστάμενους θεσμικούς επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστούν και τα μεγέθη που χαρακτηρίζουν την Ελληνική Κεφαλαιαγορά:

Σταθερή συμμετοχή των αλλοδαπών επενδυτών, τόσο σε όρους κεφαλαιοποίησης όσο και σε όρους ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας, με τις κεφαλαιακές ροές από το εξωτερικό να είναι θετικές για τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ειδικότερα, οι αμερικάνοι επενδυτές, σε όρους τοποθέτησής τους στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχουν αυξήσει το μερίδιό τους σε 12,9% το 2016, από 11,8% το 2015.

Η Ελληνική αγορά ενώ διαθέτει ρευστότητα, απόλυτα συγκρίσιμη με αυτή του μέσου όρου των ευρωπαϊκών αγορών (σε όρους turnover velocity), έχει σημαντικά περιθώρια σύγκλισης σε όρους κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ.

Τα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων εταιρειών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, ήταν ιδιαίτερα θετικά για το 2015. Ειδικότερα, ογδόντα εταιρείες παρουσίασαν κέρδη, εξήντα δύο περιόρισαν τις ζημιές τους, η κερδοφορία βελτιώθηκε (EBITDA +17%), ο κύκλος εργασιών μειώθηκε οριακά κατά 4%, και τέλος, ο μακροπρόθεσμος δανεισμός παρουσίασε και αυτός μείωση (-6%).

Ταυτόχρονα, η σύγκριση των αποτελεσμάτων του 1ου τριμήνου του 2016 για το χρηματοπιστωτικό τομέα είναι επίσης ιδιαίτερα θετική».

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος δήλωσε: "Μετά και την τελευταία συμφωνία με τους Εταίρους μας και το κλείσιμο της αξιολόγησης, δημιουργούνται συνθήκες αποκατάστασης της σταθερότητας και σοβαρές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας εφόσον όμως συνειδητοποιήσουμε όλοι, κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις την σημασία και ανάγκη της υλοποίησης των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει μία σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία και να διεκδικήσει την ανάπτυξη που δικαιούται. Η παρουσία του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κου Σταθάκη στο φετινό Forum λειτούργησε καταλυτικά στην επίπονη αλλά αναγκαία διαδικασία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της χώρας ενώ η συμμετοχή των αξιόπιστων και υγιών επιχειρήσεων επιβεβαίωσε τις δυνατότητες της Ελληνικής Οικονομίας σε ένα ευρύ κύκλο θεσμικών και ιδιωτικών διεθνών επενδυτικών οίκων.

Στο πλαίσιο του Forum διοργανώθηκε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Η Ελληνική Οικονομία με μια ματιά». Στην ομιλία του κατά την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, έδωσε έμφαση στη δυναμική των εξαγωγών και ιδιαίτερα της εξαγωγικής βιομηχανίας της χώρας. Η δραστηριότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου στο 9% του ΑΕΠ της Ελλάδας, και θα ήταν εξαιρετικά σημαντική πρόοδος για την οικονομία εάν το ποσοστό αυτό έφθανε τα επίπεδα της Πορτογαλίας, ήτοι στο 20%.

Για την Ελληνική Οικονομία επεσήμανε ότι θα ανακτήσει το δυναμικό της χαρακτήρα, και τη δυνατότητα να είναι ανταγωνιστική, εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας: κατ' αρχάς τη ναυτιλία και τον τουρισμό σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους τομείς οι οποίοι προσφέρονται για ανάπτυξη, όπως τον αγροδιατροφικό τομέα και τις νέες τεχνολογίες αλλά και τομείς όπως η ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι πολιτιστικές & δημιουργικές βιομηχανίες, το περιβάλλον, τα υλικά - κατασκευές και τον τομέα της υγείας.

Φυσικά ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας - μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ένας στους δύο Έλληνες είναι απόφοιτος Πανεπιστημίου.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης συνιστά σημείο αναφοράς για την Ελληνική Οικονομία. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία της ολοκλήρωσης μεταξύ άλλων αποδεικνύουν ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει και να εφαρμόσει τα συμφωνημένα, γεγονός που έχει βελτιώσει την αξιοπιστία της κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθηγητής κ. Χαράλαμπος Γκότσης μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Με το τέλος της πρώτης αξιολόγησης αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην Ελληνική Οικονομία και διανοίγονται καλές προοπτικές για το μέλλον για τις Ελληνικές επιχειρήσεις και για τη Χρηματιστηριακή Αγορά εν γένει. Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους νομιμότητας ακολουθώντας τόσο τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, τους Κανονισμούς και τις κοινές Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Γραμμές, όσο και ένα αξιόπιστο εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο». Τέλος σημείωσε ότι: «ως Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο εποπτικό μας καθήκον, ταυτόχρονα όμως προωθούμε και λύσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των Ελληνικών επιχειρήσεων μέσω της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων της Κεφαλαιαγοράς αλλά και της εισαγωγής νέων εναλλακτικών προϊόντων».

Επιφανείς οικονομολόγοι Διεθνών και Ελληνικών Τραπεζικών Ομίλων, εκπρόσωπος του International Finance Corporation - World Bank Group και Θεσμικοί Επενδυτές συμμετείχαν στην εκδήλωση με τοποθετήσεις τους.

Τα θέματα που καλύφθηκαν αφορούσαν τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και τις σχετικές επενδυτικές ευκαιρίες, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν για την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και τη στρατηγική για τη διαχείριση του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v