Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ποιες θα λειτουργήσουν με... τη λογική του ελατηρίου

Εταιρίες και κλάδοι που έχουν να κερδίσουν πολλά, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του διοικητή της ΤτΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τα χαρακτηριστικά τους. Η κατανάλωση και το «ξεκλείδωμα» των επενδύσεων.

Εισηγμένες: Ποιες θα λειτουργήσουν με... τη λογική του ελατηρίου

Δεκάδες εισηγμένες εταιρείες, που συχνά διαπραγματεύονται πολύ πιο κάτω από τη λογιστική τους αξία και καταφέρνουν να διατηρούν το... κεφάλι τους πάνω από το νερό, περιμένουν την εκκίνηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να «απογειώσουν» σταδιακά τα αποτελέσματά τους.

Και μπορεί βέβαια τα μηνύματα για το δεύτερο φετινό εξάμηνο να μην είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια ουσιαστική άνοδο των επενδύσεων στην εγχώρια οικονομία από το 2017 και μετά.

«Οι εκτιμήσεις μιλούν φέτος για ένα αρνητικό ΑΕΠ μεταξύ -0,3% και -1%, ωστόσο θυμίζω την πρόβλεψη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για ανάπτυξη 2,5% το 2017 και 3% το 2018, στον βαθμό που εφαρμοστεί ομαλά το πρόγραμμα από την κυβέρνηση και προωθηθούν οι αποκρατικοποιήσεις.

Η αύξηση αυτή του ΑΕΠ δεν θα προέλθει από την κατανάλωση αλλά από την ταχεία άνοδο των επενδύσεων, εξέλιξη που θα βοηθήσει πολλές εισηγμένες εταιρείες να βελτιώσουν δραστικά τις οικονομικές τους επιδόσεις», δηλώνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας, συμπληρώνοντας πως «τα ποσοστά ανόδου μπορεί να αποδειχτούν μεγάλα, επειδή η τρέχουσα βάση σύγκρισης είναι ιδιαίτερα χαμηλή».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απόψεις διευθύνοντος συμβούλου άλλης εισηγμένης εταιρείας του μεταλλουργικού κλάδου: «Φαίνεται πως η ζήτηση της εγχώριας αγοράς κατά την τελευταία διετία έχει πιάσει πάτο! Είναι τόσο χαμηλή, που αρκούν μόλις ένα-δύο αξιοσημείωτα projects για να διατηρείται στα τρέχοντα επίπεδα».

Ανάλογα μηνύματα έρχονται και από τον χώρο της τσιμεντοβιομηχανίας, όπου η εγχώρια κατανάλωση αναμένεται φέτος να σημειώσει κάποια άνοδο, για τρεις κυρίως λόγους: Πρώτον, γιατί ήδη πέρυσι είχε φτάσει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960, δεύτερον, επειδή υλοποιούνται κάποια δημόσια έργα όπως οι αυτοχρηματοδοτούμενοι οδικοί άξονες και τρίτον, γιατί το περυσινό τρίτο (υψηλής εποχικότητας) τρίμηνο είχε επηρεαστεί δραστικά από την επιβολή των capital controls.

Σε ποια έργα όμως ποντάρει η αγορά;

Η ολοκλήρωση της πώλησης των περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση σημαντικών επενδύσεων, από τις οποίες θα ωφεληθούν επιχειρήσεις πολλών κλάδων.

Επίσης, η αναμενόμενη συνέχιση και αύξηση των υλοποιούμενων επενδύσεων των Κινέζων της COSCO στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, θα τονώσει μέρος της αγοράς.

Προσδοκίες υπάρχουν από την έναρξη των επενδύσεων στον Αστέρα Βουλιαγμένης κάπου προς το τέλος του έτους, στον βαθμό που θα έχει ενδιάμεσα ολοκληρωθεί η πώληση της εισηγμένης εταιρείας και της όμορης περιοχής στους υποψήφιους αγοραστές.

Η «μητέρα των μαχών», βέβαια, αφορά στην έναρξη των εργασιών στην περιοχή του Ελληνικού κάπου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017, αν δεν προκύψει κάποια νέα καθυστέρηση.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι πρώτες συμβασιοποιήσεις του νέου ΕΣΠΑ στο κομμάτι των κατασκευών και της πληροφορικής (π.χ. Σύζευξις) και αργότερα οι επενδύσεις από το περιβόητο πακέτο Γιούνκερ.

Σημαντικές προσδοκίες υπάρχουν επίσης και από τις άλλες ιδιωτικοποιήσεις που θα ακολουθήσουν, καθώς το μέλημα της ελληνικής πλευράς δεν θα πρέπει να είναι μόνο το καταβαλλόμενο τίμημα αλλά και το ύψος των επενδύσεων που θα δεσμευθούν να υλοποιήσουν οι αγοραστές.

«Υπάρχουν δεκάδες projects που είναι κολλημένα στη γραφειοκρατία εδώ και χρόνια, τα οποία ξεκινούν από ενεργειακές μονάδες και φτάνουν σε αξιοποιήσεις κρατικής ακίνητης περιουσίας. Η δυναμική που μπορεί να δώσει η εκκίνηση αυτών των επενδύσεων είναι πολύ μεγάλη. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε και το πόσο υψηλές επενδύσεις θα μπορούσαν να προέλθουν από τους νέους μετόχους που θα αποκτήσουν τον έλεγχο ελληνικών εταιρειών μέσα από τις ρυθμίσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Λεφτά προς επένδυση υπάρχουν πολλά, ωστόσο χρειάζεται αποφασιστικότητα από την κρατική διοίκηση και το τραπεζικό σύστημα, αλλά και κινήσεις που θα οδηγούν στη σταδιακή αποκλιμάκωση του κινδύνου στη χώρα. Και μπορεί να φαίνεται πως από όλες αυτές τις επενδύσεις θα ωφεληθούν μόνο ορισμένοι κλάδοι, ωστόσο αυτό είναι λάθος, καθώς τα αποτελέσματα θα διαχυθούν σε ολόκληρη την οικονομία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παραδείγματα εισηγμένων

TITAN: Όσο και αν η ελληνική αποτελεί μία μόνο από τις τέσσερις βασικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η γνωστή τσιμεντοβιομηχανία, τυχόν αύξηση της εγχώριας ζήτησης τσιμέντου θα ενισχύσει τα αποτελέσματα, λόγω της υποαπασχολούμενης παραγωγικής δυναμικότητας και του μειωμένου μεταφορικού κόστους για τα προϊόντα που πωλούνται μέσα στη χώρα.

Ελληνικά Καλώδια: Η εταιρεία θα διεκδικήσει σειρά έργων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Έχοντας καταφέρει να περάσει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα ήδη από το 2015, μπορεί να προσβλέπει σε καλύτερες προοπτικές, καθώς -εκτός των άλλων- η μονάδα κατασκευής υποβρύχιων καλωδίων στην Κορινθία συγκαταλέγεται στα μόλις 4-5 αντίστοιχα εργοστάσια ανά τον κόσμο.

ΕΛΤΡΑΚ: Βασικότερη δραστηριότητα του Ομίλου είναι η αντιπροσώπευση των εκσκαπτικών μηχανημάτων της Caterpillar, η ζήτηση των οποίων για αγορά και ενοικίαση επηρεάζεται άμεσα από το ύψος της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Οι επιπτώσεις από την κρίση είναι μεγάλες, καθώς το 2008 είχαν πουληθεί 1.500 μηχανήματα Caterpillar και σήμερα το αντίστοιχο νούμερο δεν υπερβαίνει το 150! Παρ' όλα αυτά, η εισηγμένη παραμένει κερδοφόρος και μπορεί να ελπίζει σε σαφώς υψηλότερες επιδόσεις, στον βαθμό που «τρέξει» η εγχώρια κατασκευαστική δραστηριότητα.

Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας: Η εισηγμένη δραστηριοποιείται στην αγορά του υδραυλικού εξοπλισμού (άμεσα συνδεδεμένη με το ύψος των επενδύσεων) και παρά την εντονότατη κρίση έχει καταφέρει να παραμείνει κερδοφόρος, να διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και να έχει διευρύνει τα μερίδια αγοράς της. Προσδοκά κάποια μελλοντική ανάκαμψη της ζήτησης, προκειμένου να βελτιώσει τα οικονομικά της μεγέθη, καθώς διαθέτει μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα.

MEVACO: Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο των μεταλλικών κατασκευών και εξαιτίας της μεγάλης πτώσης που παρουσίασε η εγχώρια αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης (τόσο στο κομμάτι της βιομηχανίας, όσο και σε εκείνο των κατασκευών) έχει ακολουθήσει εξωστρεφή πορεία (το 53% των προϊόντων της κατευθύνεται άμεσα ή έμμεσα στο εξωτερικό), επεκτεινόμενη παράλληλα και σε νέου είδους προϊόντα, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Για φέτος αναμένεται μια μάλλον οριακή κερδοφορία.

Έλαστρον (αλλά και άλλες εταιρείες του κλάδου προϊόντων σιδήρου-χάλυβα): Η αύξηση των εξαγωγών, η διεύρυνση μεριδίων αγοράς και η άνοδος που κατέγραψε για σημαντικό τμήμα του πρώτου μισού του 2016 η διεθνής τιμή του χάλυβα, ενδέχεται να οδηγήσουν τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου σε θετικό αποτέλεσμα. Προσβλέπει σε τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, με δεδομένη και την υψηλή πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα του κλάδου.

Μαθιός Πυρίμαχα: Επηρεάζεται τόσο από την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, όσο και από τις εξελίξεις στον χώρο της βιομηχανίας. Κατά τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κρίση, μέσα από τη διεύρυνση των εξαγωγικών της επιδόσεων. Τυχόν αύξηση της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να επηρεάσει θετικά τις οικονομικές της επιδόσεις.

Οικοδομική δραστηριότητα: Από την πορεία της παραπαίουσας εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας επηρεάζονται τα αποτελέσματα -άλλων λιγότερο, άλλων περισσότερο- πολλών εισηγμένων, όπως αυτών του κλάδου διέλασης αλουμινίου (Αλουμύλ, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, Alco Hellas), των επιχειρήσεων κατασκευής συστημάτων ανελκυστήρων Kleeman, Doppler) και των εταιρειών του κλάδου της ξυλείας (Ακρίτας, Interwood-Ξυλεμπορία).

Σε κάθε περίπτωση, σημασία για τους χρηματιστηριακούς επενδυτές έχει η εκτίμηση των μελλοντικών ωφελειών από μια ενδεχόμενη τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και η εξέταση του κατά πόσο κάθε εταιρεία είναι ικανή πλέον, μετά την πολυετή κρίση, να εκμεταλλευθεί τις όποιες ευκαιρίες δημιουργηθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v