Εισηγμένες: Θετικές ενδείξεις στα αποτελέσματα εξαμήνου

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών, η εικόνα από τις πρόσφατες τακτικές συνελεύσεις και η τάση της τελευταίας τριετίας. Γιατί οι εταιρείες φαίνεται να βελτιώνουν τις οικονομικές τους επιδόσεις κόντρα στην ύφεση. Η σύγκριση με τα τριμηνιαία αποτελέσματα.

Εισηγμένες: Θετικές ενδείξεις στα αποτελέσματα εξαμήνου

Συγκρατημένα αισιόδοξες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο και αυτό παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να καταγράψει αξιοσημείωτη υποχώρηση.

Βέβαια, μετά τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου:

α) Πλήρη εικόνα για τα εξαμηνιαία αποτελέσματα θα έχουμε φέτος στο τέλος Σεπτεμβρίου και όχι στις 31 Αυγούστου.

β) Τα μηνύματα των εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων θα παρουσιάσουν εντονότερο ενδιαφέρον σε σχέση με πέρυσι, καθώς η πλειονότητα των εταιρειών δεν εξέδωσε φέτος τριμηνιαία αποτελέσματα.

Αν και ο κυριότερος καταλύτης των χρηματιστηριακών πραγμάτων δεν είναι πλέον τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών αλλά άλλοι παράγοντες (δημοσιονομική κατάσταση, πολιτική σταθερότητα, πορεία ευρωπαϊκών τραπεζών, γεωπολιτικές εξελίξεις), παρήγορα στοιχεία αποτελούν ότι πολλές εισηγμένες:

• Δείχνουν ισχυρά σημεία αντοχής κόντρα στην οικονομική κρίση, βελτιώνοντας μάλιστα τις οικονομικές τους επιδόσεις.

• Μοιράζουν στους μετόχους τους μετρητά, είτε μέσα από τη διανομή μερισμάτων, είτε μέσα από επιστροφές κεφαλαίου, σε μια περίοδο όπου τα τραπεζικά επιτόκια είναι οριακά.

Ανοδική πορεία από το 2013

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (πηγή ΕΧΑΕ) προκύπτει πως από το 2013 και μετά, βελτιώνεται συνεχώς η αναλογία μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων εισηγμένων εταιρειών, παρά το γεγονός ότι κατά τη συγκεκριμένη τριετία η μεταβολή στο αθροιστικό ΑΕΠ ήταν αρνητική.

Σύμφωνα με παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, η υπεραπόδοση των εισηγμένων εταιρειών έναντι του ΑΕΠ της χώρας οφείλεται κυρίως στο ότι:

• Το σύνολο των εισηγμένων δεν αντανακλά απόλυτα την επιχειρηματική πραγματικότητα της χώρας.

• Αρκετές εισηγμένες έχουν εκμεταλλευθεί τις λεγόμενες «ευκαιρίες της κρίσης» διευρύνοντας μερίδια αγοράς σε βάρος άλλων εταιρειών

• Έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης που έχουν υλοποιήσει δεκάδες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα είτε να περιορίσουν το ύψος των ζημιών τους, είτε να επιστρέψουν σε κερδοφόρα αποτελέσματα.

Επίσης, με βάση τα τριμηνιαία φετινά αποτελέσματα 26 μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών (και κατά μέσο όρο πολύ μεγαλύτερων από το μέσο όρο του ΧΑ), το συνολικό EBITDA βελτιώθηκε κατά 6,9% και τα κέρδη προ φόρων κατά 17,7%.

Πέραν όμως αυτών, οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα σημειώσουν φέτος πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά, κυρίως λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που θα εγγραφούν (παράλληλα, θα υπάρχει περιορισμός στο κόστος χρήματος και στις λειτουργικές δαπάνες).

Γενικότερα, καλύτερη εικόνα από πέρυσι αναμένεται να σημειώσουν κατά κύριο λόγο οι εξωστρεφείς όμιλοι (πχ Coca-Cola HBC, εταιρείες του Ομίλου Viohalco, FF Group, Sarantis), οι εταιρείες του κλάδου οχημάτων και οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις.

Μάλιστα, το Euro2day.gr σε δημοσίευμα της 11ης Ιουλίου με τίτλο «Ποιες εισηγμένες ανεβάζουν τώρα τον πήχη» είχε αναφερθεί σε 15 εταιρείες που μέχρι το πρώτο τουλάχιστον εξάμηνο φαίνεται πως φέτος θα τα καταφέρουν καλύτερα από πέρυσι.

Μεταξύ αυτών των εταιρειών συγκαταλέγονται οι MLS, Alpha Grissin, ΓΕ Δημητρίου, ΕΛΤΟΝ Χημικά, Ελληνικά Καλώδια, Inform Λύκος, Mevaco, PROFILE, Σφακιανάκης, Έλαστρον και Entersoft (η τελευταία ήδη δημοσίευσε σαφώς ανοδικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου).

Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως στο τελευταίο διαθέσιμο εβδομαδιαίο δελτίο της BETA Securities (29/7) προβλέπονται για φέτος αυξημένες κερδοφορίες για τις 21 από τις 25 κερδοφόρες μη τραπεζικές εισηγμένες που «παρακολουθεί» η γνωστή χρηματιστηριακή εταιρεία, μεταξύ των οποίων οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΔΕΗ, JUMBO, Μυτιληναίος, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Fourlis, Πλαίσιο και ΕΛΤΕΧ Άνεμος.

Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται ο τρόπος με τον οποίο αρκετές εταιρείες (κυρίως από το χώρο των τροφίμων) θα χειριστούν λογιστικά την «υπόθεση Μαρινόπουλου», καθώς είναι πιθανόν να δούμε την εμφάνιση αυξημένων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v