Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα κινδύνου στη χρηματιστηριακή αγορά

Μπαράζ εξελίξεων μετά τις καλοκαιρινές διακοπές αναμένεται να επιφέρει η αναιμική συναλλακτική αξία του καλοκαιριού. Έρχονται λουκέτα ή συγχωνεύσεις, καθώς «ο σημερινός όγκος δεν μπορεί να συντηρήσει ούτε τις μισές χρηματιστηριακές εταιρείες».

Σήμα κινδύνου στη χρηματιστηριακή αγορά

Έντονους πονοκεφάλους έχουν προκαλέσει στη χρηματιστηριακή κοινότητα οι τόσο χαμηλοί όγκοι συναλλαγών στο ΧΑ, οι οποίοι προσεγγίζουν τα χαμηλά δεκαετιών, καθώς αν δεν αλλάξει η κατάσταση, πολλές εταιρείες του ευρύτερου κλάδου θα αντιμετωπίσουν προβλήματα βιωσιμότητας.

«Τα πράγματα για τις χρηματιστηριακές εταιρείες ήταν ήδη πολύ δύσκολα από το 2015 και φέτος έχουν γίνει ακόμη δυσκολότερα. Με αυτούς τους όγκους των συναλλαγών δεν μπορούν να συντηρηθούν ούτε οι μισές ΑΧΕ και πιστεύω ότι θα δούμε στο ορατό μέλλον και άλλες κινήσεις συγχωνεύσεων», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστότατο και εγκυρότατο στέλεχος της αγοράς.

Χαρακτηριστικές επίσης είναι και οι θέσεις του προέδρου του ΣΕΔΥΚΑ κ. Γιάννη Πολυχρονίου:

«Ο ΣΕΔΥΚΑ έχει ως μέλη του τις ΑΕΕΔ (πρώην ΕΛΔΕ) και ορισμένες ΑΕΠΕΥ. Πριν από 1,5 έτος είχαμε 64 μέλη, που σήμερα είναι λιγότερα των 50. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, προβλέπεται πως θα πέσουμε κάτω από τα 30.
Και αν συμβαίνει αυτό στις δικές μας εταιρείες, που είναι μικρότερες και πιο ευέλικτες, χειρότερα, λογικά, θα εξελιχθούν τα πράγματα σε ό,τι αφορά στις χρηματιστηριακές. Υπάρχουν εταιρείες που έχουν ζητήματα κεφαλαίων και νομίζω ότι θα δούμε και άλλες συμφωνίες όπως π.χ. η πρόσφατη τριπλή συγχώνευση Μίδα, Merit και Πετροπουλάκη. Οι συγχωνεύσεις είναι προτιμότερες από τα κλεισίματα των εταιρειών, ωστόσο στην Ελλάδα δεν φημιζόμαστε για την ομαδικότητά μας σε επιχειρηματικό επίπεδο».

Επιπρόσθετο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι τόσο χαμηλοί όγκοι των συναλλαγών έρχονται σε μια περίοδο όπου οι τιμές των μετοχών στις ΗΠΑ σημειώνουν ιστορικό υψηλό και ο γερμανικός DAX έχει υπερβεί τα προ του Brexit επίπεδά του.

Πώς θα αντιδράσει άραγε ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, αν οι τιμές των ξένων μετοχών -που από πολλούς θεωρούνται εμφανώς υπερτιμημένες- αρχίσουν να διορθώνουν; Θα μπορέσει το ΧΑ να επιδείξει αυτόνομη πορεία, ή θα υποχρεωθεί και αυτό σε νέα πτώση; Στο ερώτημα αυτό απαντά ο κ. Πολυχρονίου με... ποδοσφαιρικούς όρους: «Μια ομάδα που δεν καταφέρνει να σκοράρει κάθε φορά που επιτίθεται, πολύ συχνά είναι εκείνη που τελικά θα δεχτεί ένα γκολ και θα χάσει».

«Η διστακτικότητα των ξένων να επενδύσουν αυτή την περίοδο στην Ελλάδα δείχνει τη στάση αναμονής που τηρούν σχετικά με το κατά πόσο η χώρα θα καταφέρει να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάκαμψης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους», υποστηρίζει χρηματιστηριακός αναλυτής, αφήνοντας περιθώρια αισιοδοξίας για τόνωση του όγκου των συναλλαγών από το φθινόπωρο και μετά, στον βαθμό που οι διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» εξελιχθούν ικανοποιητικά και φανεί η διάθεση για την έλευση επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.

«Αν η οικονομία δείξει πως μπορεί να ανακάμψει, τότε το ενδιαφέρον των ξένων θα μπορούσε να αυξηθεί κατακόρυφα, τόσο στις μετοχές, όσο και στα ομόλογα», καταλήγει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πολυετής... ανομβρία στον ευρύτερο χρηματιστηριακό χώρο έχει προκαλέσει ευρύτερες παρενέργειες στην ελληνική αγορά.

Για παράδειγμα, κατά την τελευταία εξαετία είχαμε την εισαγωγή στο ΧΑ μόλις δύο νέων εταιρειών (ΕΛΤΕΧ Άνεμος το 2014 και Intercontinental ΑΕΕΑΠ φέτος), με τη δεύτερη μάλιστα να εισέρχεται χωρίς τη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής (το ίδιο αναμένεται και για την ΑΕΕΑΠ της Quest).

Γενικότερα, με εξαίρεση τις τράπεζες, ελάχιστες εταιρείες έχουν αντλήσει νέα κεφάλαια και αυτό αποτελεί πρόβλημα για το μακροπρόθεσμο μέλλον της αγοράς μας.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης έχει κατά καιρούς εκφράσει τον προβληματισμό του και για την παρατηρούμενη συρρίκνωση ενός «ευρύτερου οικοσυστήματος» στη χρηματιστηριακή αγορά, με πολλούς εξειδικευμένους επαγγελματίες της αγοράς (π.χ. τμήματα αναδοχών, σύμβουλοι εξαγορών-συγχωνεύσεων, υπηρεσίες investment banking) είτε να έχουν αλλάξει αντικείμενο, είτε να έχουν φύγει στο εξωτερικό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v