Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόταση για φορολογικά κίνητρα στις εισηγμένες

Μπαράζ κινήσεων με στόχο την ανάταξη της επενδυτικής αγοράς προωθεί η ΕΚ. «Στο τραπέζι» κίνητρα για εισηγμένες, μείωση φορολογιών στα θεσμικά χαρτοφυλάκια, κλαδικές συμβάσεις για την προσέλκυση funds. «Επιτροπή σοφών» για τις δημόσιες προτάσεις.

Πρόταση για φορολογικά κίνητρα στις εισηγμένες

Μπαράζ κινήσεων και πρωτοβουλιών μέσα στο φθινόπωρο σχεδιάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με στόχο την ενδυνάμωση της εγχώριας επενδυτικής αγοράς που έχει πληγεί από την πολυετή ύφεση, τα capital controls και τις επαχθείς φορολογικές επιβαρύνσεις.

Η αλήθεια είναι ότι η εγχώρια επενδυτική αγορά -όπως και η οικονομία γενικότερα- αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με χαρακτηριστικά φαινόμενα τον αναιμικό όγκο συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, τα προβληματικά αποτελέσματα πολλών ΑΧΕ, την παρατηρούμενη συρρίκνωση των θεσμικών χαρτοφυλακίων και φυσικά την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας κατά τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικά στοιχεία της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι κατά την τελευταία πενταετία έλαβαν χώρα μόλις δύο εισαγωγές νέων εταιρειών στο ΧΑ (ΕΛΤΕΧ Άνεμος και International-Intercontinental ΑΕΠΕΥ) και πως ο αριθμός των ΑΧΕ μειώθηκε δραστικά (εξέλιξη που αναμένεται να συνεχιστεί στο μέλλον).

Με στόχο την τόνωση της επενδυτικής αγοράς αλλά και τη χρηματοδοτική στήριξη των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (εταιρικά ομόλογα, επενδυτικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών), η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επεξεργάζεται σειρά προτάσεων, τις οποίες θα προτείνει και θα διαβουλευτεί με φορείς και φυσικά με την κυβέρνηση.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λοιπόν, πέρα από κάποια ζητήματα εσωτερικής αναδιοργάνωσης που εξετάζει, φαίνεται να προωθεί σειρά προτάσεων και μέτρων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

• Η θέσπιση φορολογικών κινήτρων στις εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ, με στόχο την τόνωση του ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων για να εισέλθουν στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

• Η «εκλογίκευση» των αυξημένων φορολογιών που επιβλήθηκαν φέτος στα αμοιβαία κεφάλαια, τις ΑΕΕΧ (εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου) και τις εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ).

• Κίνητρα για την εγκατάσταση επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, όπου μάλιστα προτείνεται η θέσπιση κλαδικών συμβάσεων που θα περιλαμβάνει πέρα από τη φορολογία και μια σειρά άλλων ζητημάτων. Στα σχέδια επίσης είναι και η μελέτη του τρόπου εισαγωγής στην Ελλάδα των Equity Private Funds.

• Επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του Euro2day.gr της 27ης Ιουλίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προτίθεται να ανακινήσει το ζήτημα των Δημοσίων Προτάσεων, που τόσο έντονα έχει ταλαιπωρήσει τον χρηματιστηριακό θεσμό κατά την τελευταία οκταετία. Ειδικότερα, η Κεφαλαιαγορά όχι μόνο θα λάβει υπόψη της τις σχετικές εισηγήσεις φορέων, αλλά παράλληλα θα συστήσει και μια «Επιτροπή σοφών» που θα απαρτίζεται από βαθείς γνώστες του αντικειμένου και θα γνωμοδοτήσει σχετικά. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου βέβαια αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών.

• H ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου της Εταιρικής Διακυβέρνησης, μέσα από την εκμετάλλευση της ήδη υπάρχουσας εμπειρίας και της υποδομής που έχει δημιουργηθεί κατά τα τελευταία χρόνια.

Στις προθέσεις επίσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εντάσσεται και η άμβλυνση των περιορισμών των capital controls για κεφάλαια που θα επενδύονται σε εταιρικά ομόλογα (να θεωρούνται ως «νέο χρήμα»). Βέβαια, μια τέτοια κίνηση είναι πρωτίστως αρμοδιότητα της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ζητούμενο βέβαια στην όλη υπόθεση είναι η αντιμετώπιση που θα υπάρξει στις προτάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από την κυβέρνηση, καθώς θα απαιτηθεί η ψήφιση νόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά από τα παραπάνω ζητήματα αντιμετωπίζονται με θετική προδιάθεση από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ωστόσο παράγοντες της αγοράς φοβούνται πως πέρα από την κυβερνητική έγκριση, σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαστεί και η «βούλα της τρόικας».

Στο πλαίσιο αυτό -και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του Euro2day.gr-, γνωστοί χρηματιστηριακοί παράγοντες δηλώνουν πρόθυμοι να ξεκινήσουν μια κίνηση ενημέρωσης των «θεσμών», μέσω της οποίας θα επιχειρήσουν να πείσουν τους ξένους αξιωματούχους πως δεν μπορεί να ανακάμψει μια οικονομία, όταν επιβαρύνεται συνεχώς με αγκυλώσεις και νέους αντιαναπτυξιακούς φόρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v