Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δεδομένα στο ΧΑ από το rebalancing των δεικτών Stoxx

Τι εκροές αναμένονται σε Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ από τα χαρτοφυλάκια ανεπτυγμένων αγορών και γιατί το τελικό «ισοζύγιο» ενδέχεται να είναι θετικό. Το country weighting και τα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα στο Χρηματιστήριο.

Τα δεδομένα στο ΧΑ από το rebalancing των δεικτών Stoxx

Μετά τον ΟΠΑΠ, που είχε διαγραφεί στην προηγούμενη τακτική αναθεώρηση του δείκτη Stoxx Europe 600 στις 20 Ιουνίου, εκτός τίθενται και οι τραπεζικοί τίτλοι των Alpha Bank και Eurobank αλλά και του ΟΤΕ στις 19 Σεπτεμβρίου, όπως υπενθύμισε χθες ο Stoxx.

Οι δύο τραπεζικές μετοχές θα διαγραφούν επίσης και από τον δείκτη STOXX Europe 600 Banks και ο ΟΤΕ από τον δείκτη STOXX Europe 600 Telecommunications.

Οι ελληνικές μετοχές πλέον θα μπορούν να περιλαμβάνονται στους δείκτες STOXX Global 3000, STOXX All Europe 800, STOXX Eastern Europe 300, STOXX Sub Balkan TMI, STOXX Developed and Emerging Markets Total Market και STOXX Emerging Markets 1500.

Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι ποιες θα είναι οι πιθανές εκροές και εισροές σε αυτές τις μετοχές, αφού η εγχώρια συμμετοχή στον δείκτη Stoxx Europe 600 (country weighting) ήταν πάρα πολύ μικρή, σε βαθμό που να θεωρείται tracking error για τους παθητικούς διαχειριστές και επίσης σε ποιο βαθμό αυτές οι εκροές δεν έχουν ήδη πραγματοποιηθεί το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, αφού οι διαγραφές ήταν γνωστές από τις 10 Μαΐου.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούν τις εκροές στα 12-14 εκατ. μετοχές για την Alpha Bank, στα 15 -20 εκατ. μετοχές για τη Eurobank και στα 2 με 2,5 εκατ. μετοχές για τον τίτλο του ΟΤΕ. Παράλληλα όμως, εκτός από τις εκροές των ανεπτυγμένων διαχειριστών θα υπάρξουν και εισροές από τους διαχειριστές που ειδικεύονται στις αναδυόμενες.

Θεωρητικά, το αυξημένο βάρος της χώρας στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών, σε αντίθεση με το ελάχιστο βάρος που είχε η αγορά στους ανεπτυγμένους, μπορεί να κάνει το τελικό αποτέλεσμα του rebalancing να έχει θετικό πρόσημο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v