Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Σκέψεις για μείωση του ωραρίου συναλλαγών

Κάτω από το βάρος του πολύ χαμηλού όγκου συναλλαγών, εκφράζονται σκέψεις για τη μείωση του ημερήσιου ωραρίου συναλλαγών στο ΧΑ. Διιστάμενες οι απόψεις των ΑΧΕ. Κλίμα έντονου σκεπτικισμού στις τάξεις των χρηματιστών.

XA: Σκέψεις για μείωση του ωραρίου συναλλαγών

Σκέψεις για την ανάγκη μείωσης του ημερήσιου ωραρίου των χρηματιστηριακών συναλλαγών γίνονται μεταξύ των εγχώριων χρηματιστηριακών εταιρειών, καθώς σχετικός διάλογος φαίνεται να έχει ξεκινήσει στους κόλπους του ΣΜΕΧΑ.

Βασικό αίτιο αυτής της συζήτησης είναι ο κατά πολύ μειωμένος όγκος των συναλλαγών στο ΧΑ, με τους υποστηρικτές της συρρίκνωσης του ωραρίου να θεωρούν πως:

Πρώτον, ο υπάρχων μεγάλος χρόνος συναλλαγών διογκώνει το υπαρκτό πρόβλημα της χαμηλής εμπορευσιμότητας, και

δεύτερον, πως η μείωση του ωραρίου θα μπορούσε ως ένα βαθμό να περιορίσει το κόστος των ΑΧΕ.

Μεταξύ βέβαια των μελών του ΧΑ, φαίνεται να υπάρχει και η αντίθετη άποψη, που υποστηρίζει πως ο όποιος περιορισμός των εξόδων θα είναι πολύ μικρός, ενώ αντίθετα ορισμένες εταιρείες θα δυσαρεστήσουν κάποιους από τους μεγάλους πελάτες τους, κυρίως από το εξωτερικό. Ακόμη πιστεύουν πως κάτι τέτοιο θα επηρέαζε αρνητικά και το κύρος του ΧΑ.

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο διάλογος θα συνεχιστεί μεταξύ των μελών του ΣΜΕΧΑ μέσα στην εβδομάδα, ενώ πολύ πιθανόν να συνεκτιμηθεί και η θέση που θα εκφράσουν οι χρηματιστηριακές εταιρείες που είναι θυγατρικές τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το κλίμα μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών είναι βαρύ, καθώς οι πλείστες ΑΧΕ καταγράφουν φέτος μείωση εσόδων και ζημίες, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα αποτελέσματα εξαμήνου που έχουν μέχρι σήμερα εκδοθεί.

Ειδικότερα, μεταξύ των έντεκα ΑΧΕ που έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους τα εξαμηνιαία φετινά αποτελέσματά τους:

• Οι δέκα εμφανίζουν μείωση κύκλου εργασιών, ενώ η μόνη που σημείωσε άνοδο εσόδων το κατάφερε μέσω εργασιών (πλατφόρμα συναλλαγών) που κυρίως διακινεί στο εξωτερικό.

• Οι οκτώ εμφανίζουν ζημιογόνο αποτέλεσμα σε προ φόρων επίπεδο, ενώ επίσης σε ότι αφορά τις τρεις κερδοφόρες, τουλάχιστον στην μία είναι φανερό ότι το θετικό αποτέλεσμα οφείλεται σε αποτελέσματα χαρτοφυλακίου (μη επαναλαμβανόμενα).

• Το γεγονός ότι οι τέσσερις από τις οκτώ ζημιογόνες κατέγραψαν ζημία χαμηλότερη των 100.000 ευρώ και άλλες δύο μικρότερη των 200.000 ευρώ οφείλεται σε δραστικές κινήσεις περικοπών δαπανών που έλαβαν χώρα.

«Τα φετινά αποτελέσματα είναι συνέχεια των αρνητικών αποτελεσμάτων των προηγούμενων ετών» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστής, συμπληρώνοντας: «Οι περισσότεροι συνάδελφοι χρηματιστές δουλεύουν νυχθημερόν, χρησιμοποιούν τα κεφάλαιά τους και αντί να αμείβονται, βάζουν από την τσέπη τους. Αν αυτοί οι άνθρωποι δούλευαν ως υπάλληλοι σε άλλες εταιρείες του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού χώρου, θα αποκόμιζαν σημαντικότατες αμοιβές, επειδή πρόκειται για άτομα έμπειρα και εξειδικευμένα. Βλέπω σήμερα πρώην υπαλλήλους ΑΧΕ που πήγαν στο εξωτερικό και χωρίς να έχουν επενδύσει δικά τους κεφάλαια, αποκομίζουν πολύ σημαντικά ποσά. Μπράβο τους, αλλά το ζήτημα είναι πως η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν στην ελληνική αγορά».

Άλλος ιδιοκτήτης νοικοκυρεμένης ΑΧΕ υποστηρίζει: «Δουλεύουμε και αντί να εισπράττουμε, πληρώνουμε κι από πάνω. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο είναι πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει βάσιμα πως η κατηφόρα των τελευταίων ετών θα αναστραφεί σε ένα ή έστω σε δύο χρόνια. Πρέπει τουλάχιστον να ανακάμψει η ψυχολογία και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο μέτωπο της οικονομίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v