Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Χωρίς συστάσεις και τιμές-στόχους οι τράπεζες

Το πιο contrarian στοίχημα όλων των αγορών αποτελούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο. «Καταλύτες» οι πολιτικοί κίνδυνοι και τα επιτόκια. Πώς κινούνται οι αποτιμήσεις για Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank.

Citi: Χωρίς συστάσεις και τιμές-στόχους οι τράπεζες

Παρά την απόσυρση του σεναρίου Grexit από το προσκήνιο, η αμερικανική τράπεζα σε ειδικό report της για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο αποφεύγει να δώσει τιμές-στόχους ή συστάσεις για τις ελληνικές τράπεζες.

Η Citigroup επισημαίνει ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος αποτελεί το πιο contrarian στοίχημα όλων των αγορών, αφού οι τράπεζες στην ευρωζώνη είναι η κατηγορία επένδυσης με τη χειρότερη απόδοση την τελευταία 10ετία.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζονται φθηνές ακόμα και αν εξεταστούν πολλά μέτρα αποτίμησης. Είναι φθηνές με βάση τον δείκτη P/BV (δείκτης τιμής προς λογιστική αξία) τόσο σε απόλυτους όρους όσο και σε σχέση με την αγορά. Ο κλάδος διαπραγματεύεται πολύ κοντά στα χαμηλά επίπεδα που εμφάνισε στην πρόσφατη κρίση του ευρωπαϊκού χρέους», τονίζει η Citi.

Η σύσταση συνολικά για τον ευρωπαϊκό κλάδο στην Ευρώπη είναι ισχυρά ουδέτερη (strong neutral) και η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι δεν επιθυμεί να είναι underweight στον κλάδο, αλλά εξαιτίας των επιτοκίων (NIRP) και των πολιτικών κινδύνων βλέπει ακόμα ισχυρές αντιξοότητες που πρέπει να ξεπεραστούν.

Οι ελληνικές τράπεζες, βάσει των εκτιμήσεων της Citigroup, αποτιμώνται με 10,7 φορές τα κέρδη του 2016 και μόλις 4 φορές τα κέρδη του 2017, ενώ σε όρους λογιστικής αξίας (P/BV), 0,22 φορές φέτος και 0,20 φορές το επόμενο έτος.

Οι αντίστοιχοι δείκτες αποτίμησης των τραπεζών της Ευρωζώνης είναι 9,1 φορές φέτος και 8,5 φορές το 2017 και σε όρους P/ΒV 0,79 φορές και 0,76 φορές αντίστοιχα.

Πιο αναλυτικά για την Alpha Bank οι δείκτες P/E (δείκτης τιμής προς κέρδη) εκτιμώνται για τα έτη 2016 και 2017 στις 7,8 φορές και τις 4,5 φορές, αντίστοιχα, με την αποτίμηση σε όρους λογιστικής αξίας σε 0,25 φορές και 0,23 φορές.

Για τη Eurobank, οι δείκτες P/E (δείκτης τιμής προς κέρδη) εκτιμώνται για τα έτη 2016 και 2017 στις 10,5 φορές και τις 3,9 φορές, αντίστοιχα, με την αποτίμηση σε όρους λογιστικής αξίας σε 0,19 φορές και 0,18 φορές.

Για την Εθνική Τράπεζα, οι δείκτες P/E (δείκτης τιμής προς κέρδη) εκτιμώνται για τα έτη 2016 και 2017 στις 17,6 φορές και τις 4,6 φορές, αντίστοιχα, με την αποτίμηση σε όρους λογιστικής αξίας σε 0,23 φορές και 0,22 φορές.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, οι δείκτες P/E (δείκτης τιμής προς κέρδη) εκτιμώνται για τα έτη 2016 και 2017 στις 6,5 φορές και τις 2,9 φορές, αντίστοιχα, με την αποτίμηση σε όρους λογιστικής αξίας σε 0,14 φορές και 0,14 φορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v