Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εισηγμένες ανεβάζουν και πάλι τον... πήχη

Ποια συμπεράσματα προκύπτουν από τη μέχρι τώρα δημοσίευση των αποτελεσμάτων 61 εισηγμένων ομίλων. Η ανοδική τάση που ξεκίνησε από το 2013, τα turn around stories και τα πολλά έκτακτα αποτελέσματα. Αναλυτικοί πίνακες.

Οι εισηγμένες ανεβάζουν και πάλι τον... πήχη

Οι εισηγμένες εταιρείες φαίνεται πως βελτίωσαν τις οικονομικές τους επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο του 2016 συνεχίζοντας (έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς φέτος) την ανοδική πορεία που έχουν ξεκινήσει από το 2013.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, η σχέση των κερδοφόρων προς τις ζημιογόνες εισηγμένες εταιρείες ενισχύθηκε κατά την τριετία 2013-2015, μετά το «χαμηλό» του 2012.

Η φετινή συνέχιση της ανοδικής τάσης προκύπτει και από την εικόνα των μέχρι τώρα δημοσιευμένων εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων (βλέπε στοιχεία δεύτερου παρατιθέμενου πίνακα, στον οποίον δεν περιλαμβάνονται οι επιδόσεις των τραπεζών και των ΑΕΕΧ για λόγους συγκρισιμότητας).

Αν και μέχρι την Παρασκευή είχαν δημοσιεύσει τα αποτελέσματά τους μόλις περίπου η μία στις τρεις εισηγμένες (η προθεσμία λήγει στο τέλος του μήνα), τα συγκεντρωτικά στοιχεία που προκύπτουν είναι αρκετά ενδεικτικά, καθώς: α) Το δείγμα είναι μεγάλο και κυρίως β) Στο πίνακα περιλαμβάνονται οι πλείστες μεγάλες εταιρείες του ΧΑ (εξαιρούνται λίγες όπως η ΔΕΗ και η J&P Άβαξ).

Τι προκύπτει λοιπόν από την εξέταση των 61 αυτών εταιρειών;

• Παρατηρείται μείωση του κύκλου εργασιών κατά 7,1%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών, με αποτέλεσμα τις αντίστοιχες μειώσεις πωλήσεων (σε αξία και όχι σε όγκο) ορισμένων εταιρειών (πχ Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια).

Το EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) εμφανίζεται αυξημένο κατά 7%. Οι εισηγμένες που εμφάνισαν κερδοφόρο EBITDA ήταν 57 φέτος, έναντι 55 πέρυσι.

Τα καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας παρουσιάστηκαν βελτιωμένα κατά 14,6%. Οι εισηγμένες που εμφάνισαν κερδοφόρο τελικό αποτέλεσμα ήταν 44 φέτος, έναντι 40 πέρυσι. Επίσης, οι εισηγμένες που (ανεξαρτήτως αν είναι κερδοφόρες, ή ζημιογόνες) βελτίωσαν τα καθαρά τους αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι ήταν 40, ενώ αυτές που τα επιδείνωσαν 21.

• Αρκετές εισηγμένες κατάφεραν να κάνουν turn around, μετατρέποντας τις περυσινές ζημίες τους σε κέρδη. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις των Lamda Development, ΧΑΛΚΟΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Mevaco, Υγεία, Quest Holdings, Intrakat και Κλουκίνας-Λάππας.

Παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι συγκρίσεις δεν είναι απόλυτες λόγω της ύπαρξης εκτάκτων και μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων είτε φέτος, είτε πέρυσι, (π.χ. Ελλάκτωρ, Trastor, Quest Holdings, Ιχθυοτροφεία Σελόντα, Sarantis, ΤΙΤΑΝ, Grivalia, Lamda Development, Alpha Αστικά Ακίνητα) προκύπτει η γενικότερη εντύπωση πως τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου είναι βελτιωμένα, αν και:

• Η προαναφερθείσα σχέση μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων αναμένεται να επιδεινωθεί σε σχέση με την προαναφερθείσα όταν ολοκληρωθεί η δημοσίευση όλων των αποτελεσμάτων (οι ζημιογόνες εταιρείες συνηθίζουν να «στριμώχνονται κατά τις δύο τελευταίες ημέρες της προθεσμίας).

• Τα ποσοστά αύξησης των λειτουργικών (EBITDA) και των καθαρών κερδών ενδέχεται να αποκλιμακωθούν σε σχέση με τα προαναφερόμενα επειδή αναμένονται τα αποτελέσματα της ΔΕΗ και ορισμένων εταιρειών που θα προχωρήσουν σε προβλέψεις λόγω των εξελίξεων στην αλυσίδα Μαρινόπουλος.

• Παρά τη όποια βελτίωση παρατηρηθεί σε επίπεδο μέσων όρων, θα μιλάμε και πάλι για εισηγμένες εταιρείες τριών ταχυτήτων. Στην πρώτη ανήκουν αυτές που παρουσιάζουν ισχυρή κερδοφορία, άνετη ρευστότητα και υψηλή αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων. Στη δεύτερη συγκαταλέγονται εκείνες που θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα βιωσιμότητας στην περίπτωση που πιστωτές και μέτοχοι δεν «βάλουν πλάτη» (και κεφάλαια...). Και στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται εταιρείες που μπορεί μεν να έχουν «στριμωχθεί», αλλά σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να παλεύουν κόντρα στην κρίση και να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v