Ποιες μετοχές του ΧΑ αξίζουν την... τιμή τους

Οι δεκάδες εισηγμένες εταιρείες που όχι μόνο διαπραγματεύονται κάτω (ή και πολύ κάτω...) από τη λογιστική τους αξία, αλλά παράλληλα είναι κερδοφόρες. Η ισχυρή ρευστότητα και ο διεθνοποιημένος προσανατολισμός τους. Αναλυτικοί πίνακες.

Ποιες μετοχές του ΧΑ αξίζουν την... τιμή τους

Περισσότερες από έξι στις δέκα εισηγμένες διαπραγματεύονται στο ΧΑ με χρηματιστηριακές αξίες χαμηλότερες -ή και πολύ χαμηλότερες- των ιδίων κεφαλαίων τους και μάλιστα στις εταιρείες αυτές συγκαταλέγονται πολλές με κερδοφόρο αποτέλεσμα, ηγετικά μερίδια αγοράς, αναγνωρίσιμα brand names, ισχυρή ρευστότητα και διεθνοποιημένο προσανατολισμό.

Από γνωστά «κρατικόχαρτα» (π.χ. ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), έως μεγάλοι κατασκευαστικοί Όμιλοι (Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ), εταιρείες από τον χώρο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΤΕΧ Άνεμος), πολυεθνικά γκρουπ με εξωστρεφή προσανατολισμό (π.χ. Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, FF Group, Viohalco, Σωληνουργεία Κορίνθου-Ελληνικά Καλώδια, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Αφοί Καράτζη, Flexopack, Kleemann), αλλά και εταιρείες με πολύ ικανοποιητική κερδοφορία και ρευστότητα (π.χ. Autohellas, Κανάκης, Μύλοι Λούλη, Μύλοι Κεπενού, Ικτίνος Μάρμαρα, Αεροπορία Αιγαίου, Grivalia) συγκαταλέγονται στη σχετική λίστα.

Οι αναλυτές αποδίδουν την «υποτίμηση» αυτή στον αυξημένο κίνδυνο της χώρας και στη δυστοκία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς να προσελκύσει το ενεργό ενδιαφέρον πολλών διεθνών funds.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, υποστηρίζεται πως αν η οικονομία της χώρας μπορέσει μεσοπρόθεσμα να ανακάμψει και η αβεβαιότητα να καμφθεί, τότε είναι πιθανόν πως πολλές ελληνικές εταιρείες θα αποδειχτούν ελκυστικές, ή και πολύ ελκυστικές στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεών τους (να σημειωθεί πως το P/BV είναι μόνο ένας από τους πολλούς εξεταζόμενους δείκτες και ότι επίσης δεν στερείται μειονεκτημάτων. Επιπρόσθετα, υποτιμημένες μετοχές μπορούν να εντοπιστούν και σε τίτλους με τιμές μεγαλύτερες των λογιστικών τους αξιών).

Ενδεικτικό είναι το περιεχόμενο του πρώτου πίνακα, όπου από τις 178 εταιρείες του ΧΑ (δεν περιλαμβάνονται τράπεζες και ΑΕΕΧ):

α) Οι 25 είχαν υποχρεωθεί στις 30 Ιουνίου του 2016 σε αρνητικά ίδια κεφάλαια.
β) Οι 113 (63%) διαπραγματεύονταν κάτω -ή και πολύ κάτω- από τη λογιστική τους αξία.
γ) Οι υπόλοιπες 40 εισηγμένες είχαν αποτίμηση υψηλότερη σε σχέση με τα ίδια κεφάλαιά τους.

Από τη συνεκτίμηση του πρώτου και του δεύτερου παρατιθέμενου πίνακα, μεταξύ άλλων, προκύπτουν τα εξής:

• Η ΔΕΗ διαπραγματεύεται μόνο στο 10% της λογιστικής της αξίας.

• Με P/BV μεταξύ 0,11 και 0,2 (δηλαδή κατά 80%-89% κάτω από τη λογιστική τους αξία) εντοπίζονται εταιρείες όπως η Έλαστρον (leader στον κλάδο της), η J&P Άβαξ, η Inform Λύκος και η Intracom.

• Με P/BV μεταξύ 0,21 και 0,3 (από 70% έως και 79% κάτω από τη λογιστική τους αξία) υπάρχουν τέσσερις εταιρείες με θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα υψηλότερα από το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού) και αυτές είναι οι PROFILE, Epsilon Net, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων και ΕΚΤΕΡ. Επίσης στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι Ελλάκτωρ, ΙΑΣΩ, Viohalco και Μύλοι Λούλη.

• Με P/BV μεταξύ 0,31 και 0,4 περιλαμβάνονται δύο εισηγμένες με θετικό καθαρό ταμείο (Quest Holding και Ideal), όπως επίσης και οι MIG και ΧΑΛΚΟΡ.

• Με P/BV μεταξύ 0,41 και 0,5 συγκαταλέγονται επίσης δύο εισηγμένες με θετικό καθαρό ταμείο (AS Company και Envitec), όπως επίσης και τα Ελληνικά Καλώδια (θα συγχωνευθεί με τα Σωληνουργεία Κορίνθου), η Attica Group, η ΕΛΤΟΝ Χημικά και η ΕΛΤΕΧ Άνεμος.

• Με P/BV μεταξύ 0,51 και 0,6 εντοπίζονται πολλές γνωστές επιχειρήσεις (π.χ. Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Αφοί Καράτζη, Kleemann), ορισμένες εκ των οποίων (ΕΥΔΑΠ, Flexopack, Alpha Αστικά Ακίνητα) έχουν και θετικό καθαρό ταμείο.

• Με P/BV μεταξύ 0,61 και 0,7 διαπραγματεύονται τίτλοι όπως αυτοί των Ελληνικών Πετρελαίων και των Πλαστικών Θράκης, όπως επίσης και οι έχοντες θετικό καθαρό ταμείο ΜΕΤΚΑ, Nexans Hellas και Ευρωπαϊκή Πίστη.

• Με P/BV μεταξύ 0,71 και 0,8 περιλαμβάνονται αρκετές γνωστές εισηγμένες (π.χ. Autohellas, ΕΥΑΘ, Βογιατζόγλου, Entersoft), με τις τρεις τελευταίες να διαθέτουν θετικό καθαρό ταμείο.

• Με P/BV μεταξύ 0,81 και 0,9 (από 10% έως 19% έκπτωση σε σχέση με τη λογιστική τους αξία), υπάρχουν πολλές γνωστές εισηγμένες (π.χ. FF Group, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Ικτίνος Μάρμαρα, Grivalia, ΓΕΚΕ), εκ των οποίων οι δύο τελευταίες έχουν θετικό καθαρό ταμείο.

• Με δείκτη P/BV μεταξύ 0,91 και 1 εντοπίζονται τίτλοι με θετικό καθαρό ταμείο (π.χ. Πλαστικά Κρήτης, Κανάκης, Mediterra) αλλά και γνωστότατοι Όμιλοι όπως π.χ. αυτός των Μινωικών Γραμμών.

• Τέλος, λίγο πάνω από τη λογιστική τους αξία διαπραγματεύονται τίτλοι όπως η Lamda Development (μεταξύ άλλων συμμετέχει στο project του Ελληνικού), η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ και το Πλαίσιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v