Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ζητείται προϊόν» για το Χρηματιστήριο

Το μεγάλο πλήγμα που έχουν δεχτεί οι εισηγμένες εταιρείες από τη βαθιά και πολυετή οικονομική ύφεση. Κινήσεις για διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας. Οι αναζητήσεις και στο μέτωπο των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

«Ζητείται προϊόν» για το Χρηματιστήριο

«Ζητείται προϊόν». Αυτό είναι το σλόγκαν παραγόντων της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς η βαθιά και πολυετής οικονομική κρίση έχει αποδυναμώσει σε μεγάλο βαθμό τις περισσότερες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Έτσι, πέρα από τη «βιτρίνα» 20-30 μεγάλων ομίλων, οι πολλές δεκάδες εταιρειών με αρνητικά ή πολύ χαμηλά ίδια κεφάλαια και πενιχρές επιδόσεις που δεν δικαιολογούν νούμερα εισηγμένων ομίλων, θολώνουν την ευρύτερη εικόνα του ΧΑ.

«Θεωρητικά τουλάχιστον, κέρδη μπορούν να προκύψουν από όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και εμπορευσιμότητας, αλλά το βέβαιο είναι ότι το ΧΑ θα πρέπει να διευρύνει την γκάμα των προσφερόμενων επιλογών του.

Χρειάζονται νέες αξιόλογες επιχειρήσεις, αλλά και καινούρια προϊόντα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με μια σταδιακή οικονομική ανάκαμψη που ελπίζεται ότι θα έρθει, θα μπορέσουν να ανατάξουν σε βάθος χρόνου την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Άλλωστε δεν είναι τυχαία η έμφαση που δίνει κατά την τελευταία διετία η ΕΧΑΕ, τόσο στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων (έχουν ήδη καλυφθεί με επιτυχία αυτές των MLS και House Market), όσο και στην προσέγγιση αξιόλογων μη εισηγμένων επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων (βλέπε σχετική εκδήλωση που έγινε στο ΧΑ τον περασμένο Ιούλιο).

Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως έχει ήδη δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις εταιρείες και τα αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (ΕΚΕΣ και ΑΚΕΣ), δραστηριότητα όμως που δεν φαίνεται ότι θα ξεκινήσει στο ορατό μέλλον.

Ένα άλλο πεδίο δράσης για τις χρηματιστηριακές εταιρείες και για τη χρηματιστηριακή αγορά γενικότερα θα μπορούσε να προκύψει και από το μέτωπο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων -και μάλιστα υπάρχουν παράγοντες του κλάδου που αναμένουν με ενδιαφέρον το επικείμενο σχέδιο νόμου, που αυτή την περίοδο η κυβέρνηση διαβουλεύεται με την τρόικα.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα ενός μεγάλου τμήματος των εισηγμένων ομίλων (και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα) δεν είναι ενθαρρυντική και αυτό προκύπτει και από την παράθεση στοιχείων που προέκυψαν από την πρόσφατη δημοσίευση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εταιρειών.

Ειδικότερα:

Από τις 185 (πλην τραπεζών και ΑΕΕΧ) εισηγμένες που δημοσίευσαν λογιστικές καταστάσεις στις 30 Ιουνίου του 2016 (είτε ετήσιες, είτε κυρίως εξαμηνιαίες):

• Οι 29, δηλαδή το 15,6% του συνόλου, εμφάνισε αρνητικά ίδια κεφάλαια.

• 5 εταιρείες (2,7%) παρουσίασαν θετική καθαρή θέση μικρότερη των 2 εκατ. ευρώ.

• 16 εταιρείες είχαν ίδια κεφάλαια από 2 έως 5 εκατ. ευρώ.

• Άλλες 15 εισηγμένες διέθεταν ίδια κεφάλαια μεταξύ 5 και 10 εκατ. ευρώ.

• Με άλλα λόγια, 65 εισηγμένες (ή το 35% του συνόλου) είχαν στις 30 Ιουνίου ίδια κεφάλαια έως 10 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, 48 εταιρείες (το 26%) είχαν καθαρή θέση άνω των 100 εκατ., εκ των οποίων οι 8 άνω του 1 δισ. ευρώ.

Από τις 183 εταιρείες που δημοσίευσαν λογιστικές καταστάσεις α' εξαμήνου, οι 24 (13,1% του συνόλου) σημείωσαν κύκλο εργασιών χαμηλότερο των 2 εκατ. ευρώ, άλλες 12 μεταξύ 2 και 5 εκατ. ευρώ και επίσης άλλες 27 μεταξύ 5 και 10 εκατ. ευρώ. Συγκεντρωτικά δηλαδή, 63 εταιρείες (το 34,4% του συνόλου) εμφάνισαν εξαμηνιαίες πωλήσεις χαμηλότερες των δέκα εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, αντίστοιχους προβληματισμούς προκαλεί και η εικόνα της κερδοφορίας πολλών εισηγμένων Ομίλων. Ειδικότερα, από τις 183 προαναφερόμενες εταιρείες, οι 85 (το 46,4%) υποχρεώθηκε στο α' εξάμηνο σε ζημιογόνο αποτέλεσμα.

Από τις κερδοφόρες τώρα εταιρείες, 30 εμφάνισαν καθαρά κέρδη χαμηλότερα των 500 χιλιάδων ευρώ και άλλες 18 μεταξύ 500 χιλιάδων και ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Συγκεντρωτικά δηλαδή, μόνο 50 εισηγμένες (το 27,3% του συνόλου) κατάφεραν να πετύχουν κερδοφορία εξαμήνου ανώτερη του ενός εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v