Fitch: Παραμένουν υψηλά τα ρίσκα στο ελληνικό πρόγραμμα

Η εκταμίευση δείχνει πρόοδο, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν, σημειώνει ο οίκος. Βλέπει ανάκαμψη φέτος και αύξηση ΑΕΠ 1,8% το 2017. Μπορεί να κρατήσει ως την επόμενη χρονιά η β’ αξιολόγηση. Δίκοπο μαχαίρι οι αποφάσεις για την ελάφρυνση χρέους.

Fitch: Παραμένουν υψηλά τα ρίσκα στο ελληνικό πρόγραμμα

Η εκταμίευση δόσης για την Ελλάδα που συμφωνήθηκε χθες αντανακλά την πρόοδο στις σχέσεις με τους επίσημους πιστωτές φέτος, όπως επίσης και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις για την εφαρμογή του προγράμματος, τονίζει η Fitch σε ανακοίνωσή της.

Θυμίζει ότι το Eurogroup δήλωσε πως η κυβέρνηση υλοποίησε τα 15 προαπαιτούμενα και άνοιξε το δρόμο για την εκταμίευση 1,1 δισ. ευρώ από τον ESM. Επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να εκταμιευτούν σύντομα για να χρησιμοποιηθούν ώστε να συνεχιστεί η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων στηρίζει την ιδιωτική κατανάλωση, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, συμβάλλοντας στην εκτίμησή του για μέτρια ανάκαμψη του ΑΕΠ αργότερα φέτος και ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ το 2017.

Οι παραπάνω εξελίξεις δείχνουν ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και επίσημων δανειστών βρίσκονται σε ένα πιο σταθερό βηματισμό απ' ότι το 2015, κυρίως υπό το πρίσμα του εξαιρετικά εμπροσθοβαρούς προγράμματος του ESM.

Ωστόσο η πρόοδος στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ήταν πιο αργή απ’ ότι αναμένονταν, αν και ήταν λιγότερο απαιτητικά από προηγούμενα μέτρα που απαιτήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, όπως η ασφαλιστική και η φορολογική μεταρρύθμιση.

«Νομίζουμε ότι αυτό αντανακλά τις ανταγωνιστικές πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και την σχετικά «αδύναμη» πολιτική ιδιοκτησία του προγράμματος», σημειώνει.

Τα περισσότερα προαπαιτούμενα θυμίζει νομοθετήθηκαν τον προηγούμενο μήνα σε ένα νομοσχέδιο με την προηγούμενη καθυστέρηση να υπογραμμίζει την οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης και την ιδεολογική αντίθεση του κοινοβουλίου σε κάποιες μεταρρυθμίσεις του προγράμματος.

Η προσοχή τώρα, γράφει η Fitch, στην δεύτερη αξιολόγηση (αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα αυτό το μήνα) και τα εργασιακά αναμένεται να είναι το πλέον αμφιλεγόμενο μέτρο. Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση έχει αρκετά μαξιλάρια (περιλαμβανομένης της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων) για να χρηματοδοτηθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Αυτό αυξάνει την πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση να συνεχιστούν την επόμενη χρονιά. Το ρίσκο το πρόγραμμα να βγει εκτός τροχιάς παραμένει υψηλό, όπως σημείωσε η Fitch και στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου με την οποία διατήρησε την Ελλάδα σε «CCC». Οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα (1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018) θα είναι σταδιακά δυσκολότερο να επιτευχθούν.

Η προοπτική ανακούφισης χρέους μπορεί να γίνει ένας σημαντικός οδηγός για την τήρηση του προγράμματος αν δώσει κίνητρο στην ελληνική πλευρά να τηρήσουν τους όρους του. Ωστόσο, η Fitch, εκτιμά ότι μπορεί να έχει αντίθετο αποτέλεσμα αν η ελληνική κυβέρνηση και ο πληθυσμός θεωρήσουν ότι μια σημαντική μείωση χρέους είναι μακρινή ή απίθανη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v