Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Αρκεί μια μικρή αφορμή για βουτιά στις αγορές

Σε μια περίοδο που όλοι σχεδόν συμφωνούν στις εκτιμήσεις για ανάκαμψη, επιτόκια και πληθωρισμό, τα μεγάλα ρίσκα είναι λιγότερο ένας τελείως απροσδόκητος «μαύρος κύκνος» και περισσότερο ένα μη αναμενόμενο αποτέλεσμα σε κάτι που αναμένεται ευρέως.

Citi: Αρκεί μια μικρή αφορμή για βουτιά στις αγορές

Οι αγορές μετοχών μπορεί να βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και το volatility να παραμένει χαμηλά, αλλά αυτό δεν πρέπει να καθησυχάζει τους επενδυτές, υποστηρίζει η Citi. Οι παγκόσμιες αγορές ίσως απέχουν μόνο μια «μικρή αφορμή» μακριά από μια μεγάλη αναστροφή, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα. 

Παρά τις διαρκείς ανησυχίες για την πολιτική αναστάτωση και την οικονομική αβεβαιότητα, η Citi υποστηρίζει ότι η «οικονομική βεβαιότητα» είναι στην πραγματικότητα κοντά σε ιστορικά υψηλά, με μικρές διαφωνίες στις προβλέψεις γύρω από την ανάπτυξη, τα επιτόκια και τον πληθωρισμό.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, γράφει, τα μεγάλα ρίσκα είναι λιγότερο ένας τελείως απροσδόκητος «μαύρος κύκνος» και περισσότερο ένα μη αναμενόμενο αποτέλεσμα σε κάτι που αναμένεται ευρέως, κάνοντας τα παραδοσιακά μέτρα μέτρησης του volatility «έναν φτωχό δείκτη αλλαγής κλίματος».

Αντ’ αυτού, υποστηρίζει, πρέπει να κοιτάμε τις καμπύλες της μεταβολής των τιμών, μια μέτρηση του σχήματος κορυφώσεων των τιμών. Ουσιαστικά ένας μεγάλος αριθμός δείχνει σπάνιες αλλά ακραίες κινήσεις, αντί για περισσότερο συχνές αλλά ηπιότερες κινήσεις. Και τώρα, τα δεδομένα δείχνουν ακραία, όπως δείχνει το σχετικό γράφημα (παρουσιάζει τις καμπύλες από τις εβδομαδιαίες αλλαγές σε ένα μίγμα μετοχών, επιτοκίων, νομισμάτων και εμπορευμάτων. Τελευταία φορά που ήταν σε ανάλογα με τα σημερινά ύψη ακολούθησε τρίμηνη διόρθωση στις αγορές).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v