Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες παράγουν… μετρητά!

Οι εταιρείες του Χρηματιστήριου που κατάφεραν στη φετινή χρονιά να «βγάλουν» μετρητά υψηλότερα από τα λογιστικά τους κέρδη. Μια εναλλακτική προσέγγιση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Αναλυτικός πίνακας.

Ποιες εισηγμένες παράγουν… μετρητά!

Σημασία για την οικονομική πορεία μιας εταιρείας σε ένα εξεταζόμενο χρονικό διάστημα δεν έχει μόνο η εξέλιξη των πωλήσεων και των κερδών της, αλλά και το ποσό των μετρητών που «παρήγαγε» ή «έκαψε» κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Έτσι, στον παρατιθέμενο πίνακα εμφανίζονται όχι μόνο τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο (εξαιρούνται τράπεζες και ΑΕΕΧ), αλλά και άλλες επιδόσεις, όπως:

Το καθαρό χρέος κάθε εισηγμένης, δηλαδή το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεών της (μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων) μείον τα διαθέσιμά της.

• Οι λειτουργικές ταμειακές ροές που σημείωσε, δηλαδή το πόσα μετρητά κέρδισε ή έχασε από τη λειτουργική της δραστηριότητα.

• Οι επενδυτικές ταμειακές ροές που σημείωσε, δηλαδή το πόσα μετρητά κέρδισε ή έχασε από την επενδυτική της δραστηριότητα και

• τέλος, οι ελεύθερες ταμειακές ροές που προκύπτουν από το άθροισμα των λειτουργικών και των επενδυτικών ταμειακών ροών.

Το ποσό αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δείχνει την ταμειακή δυνατότητα που απέκτησε η εισηγμένη μέσα στο εξάμηνο, έτσι ώστε:

α) Να μειώσει τον καθαρό της δανεισμό σε ένα περιβάλλον αυξημένου κινδύνου και χαρακτηριστικής χρηματοπιστωτικής στενότητας.

β) Να δώσει χρήματα στους μετόχους της, μέσα από διανομές μερισμάτων και επιστροφές κεφαλαίου.

γ) Να προχωρήσει σε ένα συνδυασμό των δύο παραπάνω επιλογών.

Από την άλλη πλευρά πάντως, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως θετικά στοιχεία τόσο οι αρνητικές επενδυτικές ροές (αν δημιουργούν προοπτικές μελλοντικής κερδοφορίας), όσο και οι αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές αν είναι αποτέλεσμα αυξημένων πωλήσεων.

Επίσης, σημασία έχει κάθε φορά να συγκρίνεται το ύψος των παραχθεισών ταμειακών ροών με αυτό των καθαρών κερδών, καθώς μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο αυτών μεγεθών ενδεχομένως να οδηγεί σε σημαντικά συμπεράσματα (πχ ύπαρξη μεγάλων αποσβέσεων, υλοποίηση υψηλών επενδύσεων που επιδιώκεται να αποδώσουν στο μέλλον, ταχύτερη ή βραδύτερη είσπραξη απαιτήσεων από τους πελάτες, μικρότερη ή μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής των προμηθευτών, επηρεασμός των κερδών από μη ταμειακά γεγονότα όπως προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων και απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων).

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να προκύψουν τα σωστά συμπεράσματα για την πορεία μιας εταιρείας θα πρέπει να συνεξετάζονται όλα τα στοιχεία των λογιστικών καταστάσεων και φυσικά αυτά των κερδών και των ταμειακών ροών.

Από την εξέταση του παρατιθέμενου πίνακα, προκύπτει πως σε πολλές περιπτώσεις εισηγμένων εταιρειών, το κερδισμένο ταμείο του εξαμήνου είναι σαφώς υψηλότερο από το ύψος των λογιστικών κερδών της ίδιας περιόδου. Για παράδειγμα:

• Η ΔΕΗ με θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές 221,8 εκατ. ευρώ εμφάνισε λογιστικά κέρδη 57 εκατ. ευρώ.

• Η Coca-Cola HBC σημείωσε κέρδη 140 εκατ. και θετικές ταμειακές ροές 220,4 εκατ. ευρώ.

• Η Αεροπορία Αιγαίου αν και υποχρεώθηκε σε λογιστικές ζημίες 24,4 εκατ., παρήγαγε «μετρητά» ύψους 173 εκατ. ευρώ.

• Καλά τα νούμερα και για τον ΟΤΕ, με τις ταμειακές ροές (+127,5 εκατ.) να είναι σχεδόν διπλάσιες από τα λογιστικά κέρδη (67,5 εκατ.). Όλα δείχνουν πως ο Οργανισμός «τρέχει» φέτος με ένα δείκτη καθαρό χρέος προς EBITDA χαμηλότερο της μονάδας.

• Η ΕΥΔΑΠ με λογιστικά κέρδη 17,3 εκατ. μέσα στο πρώτο μισό του 2016, παρήγαγε μετρητά ύψους 49,6 εκατ. ευρώ.

• Ο όμιλος Ελλάκτωρ μπορεί μεν να υποχρεώθηκε σε ζημιογόνο αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε στο να σημειώσει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές (+44,7 εκατ.).

• Υπερδιπλάσιες οι θετικές ταμειακές ροές της ΜΕΤΚΑ (42,3 εκατ.) από τα λογιστικά της κέρδη (19,4 εκατ. ευρώ).

• Η Quest Holdings με λογιστικά κέρδη 4,6 εκατ., ενίσχυσε τη ρευστότητά της κατά 24,1 εκατ. ευρώ.

• Μεγαλύτερες ταμειακές ροές από κέρδη είχαν και πολλές άλλες εισηγμένες εταιρείες, όπως πχ η ΕΧΑΕ, οι Μινωικές Γραμμές και η Attica Group.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v