Πώς την πάτησαν οι επενδυτές με τον Τραμπ

Γιατί ο «μαύρος κύκνος» που προέβλεπαν οι αναλυτές κράτησε μόλις λίγες ώρες. Τα πέντε στοιχεία που άλλαξαν το κλίμα στις τάξεις των επενδυτών. Τα νέα διλήμματα για τη FED, μετά τις πολιτικές εξελίξεις.

Πώς την πάτησαν οι επενδυτές με τον Τραμπ
Η μεγάλη έκπληξη της επικράτησης του Donald Trump στις αμερικανικές εκλογές, κόντρα σε όλες τις εκτιμήσεις και τα polls που έδειχναν κυριαρχία της Hilary Clinton, έρχεται μάλλον σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την κατάσταση που επικράτησε στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές τελικά και σε σχέση πάντοτε με τις αρχικές προβλέψεις. Αναλυτές και οίκοι προέβλεπαν πτώση που θα έφθανε έως και το 15% στους αμερικανικούς δείκτες, μετά την επικράτηση του ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Ο «μαύρος κύκνος» ή ο «Αρμαγεδδών Trump» που θα έπληττε τις μετοχικές αγορές ειδικά και θα ωθούσε βίαια τις τιμές του χρυσού, του γεν και του ελβετικού φράγκου σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα και θα ξεπερνούσε σε μέγεθος τον αρνητικό αντίκτυπο του Brexit, κράτησε μόνο μερικές ώρες.

Ωστόσο, τα κοινά στοιχεία της νίκης του Trump σε αυτές τις εκλογές με αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για το Brexit τον Ιούνιο είναι πολλά. Όχι μόνο οι δημοσκοπήσεις έπεσαν εντελώς έξω στις προβλέψεις τους, αλλά ο αυξανόμενος πολιτικός λαϊκισμός και το «θυμωμένο» εκλογικό σώμα επικράτησαν κατά κράτος των επιλογών διατήρησης του υφιστάμενου status quo.

Πιο ειδικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού δείκτη-βαρόμετρο Dow Jones Industrial Average βρέθηκαν να υποχωρούν ως και 860 μονάδες από τη στιγμή που η επικράτηση του ρεπουμπλικανού υποψηφίου άρχισε να κερδίζει έδαφος. Τελικά ο δείκτης DJIA όχι μόνο κατάφερε να καλύψει τις αρχικές ζημίες αλλά και να κλείσει την ημέρα με κέρδη υψηλότερα των 255 μονάδων, πραγματοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα reversal των τελευταίων ετών.

Αντίστοιχη εικόνα για τον S&P 500, το συμβόλαιο του οποίου βρέθηκε να χάνει πάνω από 5%, για ολοκληρώσει τελικά τη συνεδρίαση με κέρδη άνω του 1%. Ο μεγάλος κερδισμένος της χθεσινής ημέρας ωστόσο ήταν ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000, με κέρδη που έφθασαν και το 3,5%, πριν υποχωρήσουν ελαφρώς στο 3,3%.

Το σημείο καμπής για την αλλαγή ρότας στις αγορές και που επέτρεψε οι συνθήκες διαπραγμάτευσης των μετοχών να βελτιωθούν ραγδαία ήταν η ομιλία του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ. Μια ομιλία αρκετά μετριοπαθής, η οποία καθησύχασε τους επενδυτές και φανέρωσε μια πολιτική πτυχή του Trump η οποία δεν ήταν ορατή σε όλη τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου.

Μόνο θεωρίες μπορούν να αναπτυχθούν σχετικά με το γιατί η αρχική αντίδραση της αγοράς στη νίκη Trump έδωσε τη θέση της σε τόσο υψηλά κέρδη στη χρηματιστηριακή αγορά.

· Το πρώτο στοιχείο που αναλύεται είναι η αντίδραση της αγοράς από το Brexit τον Ιούνιο: μια απότομη πτώση που ακολουθείται από μια ισχυρή ανάκαμψη είχε δημιουργήσει προηγούμενο στις προσδοκίες των επενδυτών.

· Το δεύτερο στοιχείο ήταν η ομιλία ευρύτερης αποδοχής του Trump, που δημιούργησε ελπίδες ότι οι ακραίες θέσεις του θα μείνουν στο παρασκήνιο.

· Το τρίτο στοιχείο είναι οι σχετικές ισορροπίες στο εσωτερικό των ρεπουμπλικανών. Αν και θεωρητικά ο Trump θα ελέγχει τον Λευκό Οίκο όσο και το Κογκρέσο, οι ακραίες πολιτικές επιλογές που μπορεί να προτείνει θα έρθουν σίγουρα αντιμέτωπες με το διασπασμένο εσωτερικό του κόμματός του, ειδικά στα θέματα της δημοσιονομικής πολιτικής και της μετανάστευσης.

· Το τέταρτο στοιχείο είναι η διαφορετική αξιολόγηση στα δυνητικά οικονομικά οφέλη από τα σχέδια του Trump να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει τις δαπάνες σε έργα υποδομής.

· Τέλος, το πέμπτο στοιχείο είναι ότι οι συνθήκες στις αγορές παραμένουν υποστηρικτικές για τα περιουσιακά στοιχεία που φέρουν κίνδυνο, οπότε η πτώση έφερε τοποθετήσεις.

Ένα ακόμα στοιχείο στο οποίο στηρίχθηκαν οι μετοχές στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο είναι οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Στο ερώτημα αν αλλάζουν οι εκτιμήσεις για την οικονομία το υπόλοιπο του 2016 και το 2017, οι περισσότεροι οικονομολόγοι και αναλυτές απαντούν ξεκάθαρα όχι.

Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν αλλάζουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ ενώ οι εκλογές από μόνες τους δεν προκαλούν ύφεση. Οι πολιτικές επιλογές μπορούν, όμως, και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιες πολιτικές του Trump θα προχωρήσουν καθώς και τα επιμέρους στοιχεία αυτών των πολιτικών. Η οικονομία των ΗΠΑ είναι σίγουρα σε καλύτερη κατάσταση από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση το 2012 και ο κίνδυνος για ύφεση το 2017 εμφανίζει πολύ χαμηλή πιθανότητα.

Τέλος, το θέμα της μεταβλητότητας λόγω του εκλογικού αποτελέσματος είναι κάτι που μπορεί να παραμείνει μπροστά μας παρά τη χθεσινή μεγάλη αντιστροφή στις τιμές των μετοχών. Η μεταβλητότητα της αγοράς είναι πιθανό να αυξηθεί, μιας και οι αγορές μετοχών έχουν βιώσει ασυνήθιστα χαμηλή μεταβλητότητα πρόσφατα, μείωση που δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό από τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και ειδικά της Fed. Καθώς αυτές οι παρεμβάσεις θα τείνουν να μειωθούν, η μεταβλητότητα θα πρέπει να αυξηθεί.

Ωστόσο, η αύξηση αυτή θα είναι ένα υγιές στοιχείο των μετοχικών αγορών. Όπως και στην οικονομία παραπάνω, ο βαθμός στον οποίο η μεταβλητότητα θα αυξηθεί δεν θα οφείλεται στις επιπτώσεις του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις όποιες πολιτικές επιλογές γίνουν από τον επόμενο πρόεδρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v