ΧΑ: Η διόρθωση και τα... ανεκτά όρια κίνησης

Ποια είναι τα θετικά στοιχεία από το ράλι των τελευταίων ημερών και τη χθεσινή διόρθωση. Τα κρίσιμα επίπεδα για τις τραπεζικές μετοχές. Τα δεδομένα για Γ.Δ. και FT 25 και τα περιθώρια οπισθοδρόμησης, που δεν ανατρέπουν την τεχνική εικόνα.

ΧΑ: Η διόρθωση και τα... ανεκτά όρια κίνησης

Με ηχηρό profit taking στον τραπεζικό κλάδο ήρθε η αναμενόμενη διόρθωση, με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να έρχεται σε πρώτη επαφή και με την επόμενη ζώνη αντίστασης στις 630 μονάδες. Η κίνηση του Γενικού Δείκτη σε νέα υψηλότερα επίπεδα μετά την ψήφο του Brexit, με αυξημένες συναλλαγές και με «μπροστάρη» τις τραπεζικές μετοχές, είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο για την αγορά.

Το επίπεδο των 600 μονάδων, το οποίο αποτελεί και ψυχολογικό «όριο», είναι το νέο τεχνικό βραχυπρόθεσμο επίπεδο που θα πρέπει να σεβαστεί η αγορά στη διορθωτική της κίνηση.

Οι ταλαντωτές των βασικών δεικτών στα ημερήσια διαγράμματα είχαν εισέλθει σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών και η αποφόρτισή τους ήταν θέμα χρόνου. Το γεγονός πάντως ότι το Χ.Α. έφτασε non stop από τις 580 ως τις 630 μονάδες είναι εξαιρετικά θετικό χαρακτηριστικό.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Η επόμενη ζώνη αντίστασης είναι οι 630 μονάδες, με τις οποίες ο δείκτης είχε το πρώτο αποτυχημένο τεστ. Η ανοδική διάσπασή τους φέρνει στο κάδρο τα υψηλά έτους τον Μάιο στις 660 μονάδες. Η ανοδική συνέχεια προϋποθέτει διατήρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε αυτά τα επίπεδα και όχι εκπλήξεις στα πολιτικά μέτωπα της 4ης Δεκεμβρίου στο εξωτερικό και επιβεβαίωση ότι η δεύτερη αξιολόγηση παραμένει εντός χρονοδιαγράμματος.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης διέσπασε δυναμικά την αντίστασή του στις 1.680 μονάδες (23,6% επίπεδο Fibonacci από τις 1.075 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.870 μονάδες του Μαΐου), ωστόσο δεν κινήθηκε όπως ο Γενικός Δείκτης σε νέα υψηλότερα επίπεδα στη μετά Brexit περίοδο. Αν η αγορά βρει στήριξη στις 1.640-1.680 μονάδες, τότε ο στόχος είναι τα υψηλά έτους στις 1.870 μονάδες, με μικρό break στα επίπεδα των 1.780 μονάδων (11,4% επίπεδο Fibonacci από τις 1.075 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.870 μονάδες του Μαΐου).

To διάγραμμα του δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Τεχνικά, η διάσπαση της σημαντικής ζώνης αντίστασης στην περιοχή των 760-770 μονάδων, επίπεδα στα οποία ο τραπεζικός δείκτης έβρισκε «τοίχο» σε όλες τις προσπάθειες ανόδου μετά το Brexit (38.2% Fibonacci από τις 359 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.240 μονάδες του Μαΐου) είναι εξαιρετικά θετικό, αρκεί η διόρθωση να σεβαστεί τα επίπεδα.

Το θετικό για τις εγχώριες τραπεζικές αξίες είναι ο συγχρονισμός τους με το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη, ενώ και το γεγονός ότι οι αμερικανικές αγορές συνεχίζουν στα ιστορικά τους υψηλά επίσης ευνοεί τις συνθήκες risk-on που επικρατούν.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Ο ευρωπαϊκός δείκτης βρίσκεται στην ισχυρή αντίστασή του στις 159-162 μονάδες, επίπεδα που αποτελούν και τα υψηλά του 2016 μετά την ισχυρή πτώση του Φεβρουαρίου.

Πλέον, από τα προ Brexit επίπεδα, οι μετοχές της Eurobank και της Πειραιώς απέχουν 24% και 22%, ενώ η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις με 21% και 24%, αντίστοιχα.

Τα νέα βραχυπρόθεσμα επίπεδα με σημασία για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές είναι:

Alpha Bank: το 1,85 ευρώ και τα 2,10 ευρώ ως αντίσταση και στον αντίποδα, το 1,69 ευρώ και το 1,61 ευρώ ως στηρίξεις.

ΕΤΕ: το 0,25 ευρώ ως αντίσταση και το 0,21 ευρώ ως στήριξη.

Eurobank: το 0,74 ευρώ και το 0,80 ευρώ ως αντίσταση και το 0,635 ευρώ και το 0,58 ως στηρίξεις.

Τράπεζα Πειραιώς: το 0,175 ευρώ ως στήριξη και το 0,215 ευρώ και 0,25 ευρώ ως αντίσταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v