Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρου: Η Αθήνα, το... Λονδίνο και οι διαφορές στο ταμπλό

Αν και τόσο ο CEO, όσο και το ΔΣ της Τράπεζας έχουν κατ' επανάληψη δηλώσει πως η ένταξη στο LSE είναι προς το συμφέρον τόσο της ΚΥΠΡ όσο και των μετόχων της, η τιμή του τίτλου στην κοινή πλατφόρμα ΧΑ-ΧΑΚ παραμένει «μουδιασμένη».

Κύπρου: Η Αθήνα, το... Λονδίνο και οι διαφορές στο ταμπλό

Οι παλαιοί επενδυτές θα θυμούνται ενδεχομένως το τρελό ράλι που είχε κάνει η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου κατά τη διετία 1999-2000, ενόψει της (τότε) επικείμενης εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Η είσοδος στη «Σοφοκλέους» αναμενόταν πως θα έδινε άλλη δυναμική στη μετοχή, καθώς αυτή θα έφευγε από τα στενά κυπριακά όρια και θα έμπαινε σε μια μεγαλύτερη αγορά, όπου παρουσία διέθεταν και ξένοι θεσμικοί.

Τελικά, η εισαγωγή της ΚΥΠΡ στο ΧΑ έγινε σε πολύ χαμηλότερη τιμή απ' ό,τι αρχικά αναμενόταν και μάλιστα στη συνέχεια ακολούθησε πτωτική πορεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επανερχόμενοι στο σήμερα, η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται πολύ κοντά στην εισαγωγή των μετοχών της (η σχετική γενική συνέλευση είναι προγραμματισμένη για τις 13 Δεκεμβρίου) στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE), μιας κεφαλαιαγοράς πολύ πιο δυνατής από την ελληνική, χωρίς ωστόσο ο τίτλος να παρουσιάζει ιδιαίτερη κινητικότητα.

Αν και τόσο ο CEO, όσο και το ΔΣ της Τράπεζας, έχουν κατ' επανάληψη δηλώσει πως η ένταξη στο LSE είναι προς το συμφέρον τόσο της ΚΥΠΡ όσο και των μετόχων της, η τιμή του τίτλου στην κοινή πλατφόρμα ΧΑ-ΧΑΚ παραμένει «μουδιασμένη», χάνοντας 9,5% μέσα στον τελευταίο μήνα, 18,5% κατά το τελευταίο τρίμηνο και γύρω στο 47% από τα τέλη του 2014, όταν η μετοχή άρχισε να επαναδιαπραγματεύεται.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία έχει βγει από το μνημόνιο και τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3%...

Aξίζει βέβαια να σημειωθεί πως τα ερωτήματα για τα πιθανά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι Έλληνες μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου δεν έχουν απαντηθεί ακόμη.

Η Τράπεζα επισημαίνει πως «είναι σημαντικό να συγκεντρωθούν όσες περισσότερες ψήφοι είναι δυνατόν στην ΕΓΣ, ώστε το Δικαστήριο να ικανοποιηθεί ότι υπάρχει δίκαιη και εύλογη αντιπροσώπευση της γνώμης των Μετόχων της Τράπεζας στο σύνολό της. Εάν το Σχέδιο τεθεί σε ισχύ, θα καταστεί δεσμευτικό για όλους τους Μετόχους, ανεξαρτήτως από το εάν συμμετείχαν ή όχι, ή εάν ψήφισαν υπέρ ή κατά του Σχεδίου ή των Ψηφισμάτων του Σχεδίου στην ΕΓΣ».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v