Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μποτόπουλος: Θα ενταθεί ο ανταγωνισμός Βρετανίας με ΕΕ

Η Ελληνική Ένωση CFA, ως εκπρόσωπος του CFA Institute, απένειμε τον τίτλο CFA σε 25 νέους Charterholders, οι οποίοι συμπλήρωσαν εντός του 2016 τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την απονομή του τίτλου. Τι είπαν στην εκδήλωση Μποτόπουλος, Καρύδας.

Μποτόπουλος: Θα ενταθεί ο ανταγωνισμός Βρετανίας με ΕΕ

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016 από την Ελληνική Ένωση CFA, η 14η απονομή των επαγγελματικών πιστοποιήσεων CFA (Chartered Financial Analyst).

Η Ελληνική Ένωση CFA, ως εκπρόσωπος του CFA Institute, απένειμε τον τίτλο CFA σε 25 νέους Charterholders, οι οποίοι συμπλήρωσαν εντός του 2016 τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την απονομή του τίτλου, ήτοι την επιτυχή εξέταση και στα τρία απαιτούμενα εκπαιδευτικά επίπεδα (Levels), καθώς και τη συμπλήρωση της απαιτούμενης εργασιακής εμπειρίας σε συναφές αντικείμενο.

Επίσημοι προσκεκλημένοι και ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι κ.κ Colin McLean, FSIP (Vice Chair of the Board of Governors of CFA Institute & CEO SVM Asset Management) και Κωνσταντίνος Μποτόπουλος (Σύμβουλος Διοίκησης της ΤτΕ και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς).

Ο κ. Colin McLean, απευθυνόμενους στους νέους Charterholders, μεταξύ άλλων επεσήμανε τα οφέλη της απόκτησης της πιστοποίησης CFA, μέσα στο ανταγωνιστικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον των διεθνών κεφαλαιαγορών. Τόνισε τη ραγδαία αύξηση των υποψηφίων Charterholders σε παγκόσμια κλίμακα και ειδικότερα στις αγορές της Ασίας καθώς επίσης εξήρε και τις θυσίες που πρέπει να κάνει κάποιος υποψήφιος για να επιτύχει τον πολύ απαιτητικό και δύσκολο στόχο της απόκτησης της πιστοποίησης.

Αναφέρθηκε στις αξίες που αντιπροσωπεύει η επαγγελματική πιστοποίηση CFA, με έμφαση στην ακεραιότητα και τις ηθικές αξίες που πρέπει να διέπουν έναν επαγγελματία στο χώρο των επενδύσεων, καθώς και στην ευκαιρία που θα έχουν οι νέοι Charterholders να αναπτύξουν ένα δίκτυο επαφών σε παγκόσμιο επίπεδο με συναδέλφους επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού χώρου, προάγοντας της διεθνή συνεργασία και την ακεραιότητα των αγορών.

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, αφού συνεχάρη τους επιτυχόντες, έκανε μια ανάλυση των τρεχουσών εξελίξεων στο κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο των ευρωπαϊκών αγορών κεφαλαίου. Μετά από μια αναδρομή στις κυριότερες αλλαγές που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στον τομέα της εποπτείας και της ρύθισης των αγορών, αναφέρθηκε στους στόχους και τα οφέλη του εν εξελίξει σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ένωση Αγορών Κεφαλαίου (Capital Markets Union) αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφαρμογή του.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε αναλυτικά στο σημαντικότερο θέμα που απασχολεί τελευταία τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ήτοι τις επιπτώσεις του Brexit. Εξέφρασε την άποψη ότι αποτελεί ένα θέμα με πολιτικές κυρίως διαστάσεις, στο οποίο δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή ούτε ενδιάμεσες, ούτε προσωρινές λύσεις. Μακροπρόθεσμα, οι συνέπειες φαντάζουν αρνητικές τόσο για την ολοκλήρωση των αγορών όσο και από πλευράς του ανταγωνισμού στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μεταξύ Μ.Βρετανίας και λοιπής Ευρώπης, ο οποίος αναμένεται να ενταθεί.

Τέλος, αναφέρθηκε στον αναμενόμενο περιορισμό της ισχύος του Λονδίνου ως του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού κέντρου και στις επιπτώσεις που θα έχει αυτό το γεγονός στην παροχή των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης CFA κ. Δημήτριος Καρύδας, CFA, συνεχάρη τους επιτυχόντες και ανέλυσε με τη σειρά του τα πλεονεκτήματα της απόκτησης αυτής της πιστοποίησης. Μεταξύ των άλλων, ο κ. Καρύδας δήλωσε: «Μετά από μια αναμφισβήτητα κοπιαστική διαδικασία ετών, έφτασε η στιγμή της ένταξής σας σε μια ενεργή παγκόσμια κοινωνία επαγγελματιών, η οποία αυτή τη στιγμή αριθμεί περί τους 140.000 CFA Charterholders. Όλοι αυτοί οι επαγγελματίες διέπονται από τις ίδιες ηθικές αξίες, τη συνέπεια και την υπευθυνότητα που πρέπει να διακρίνει κάθε έναν που εργάζεται στο χρηματοοικονομικό κλάδο. Σας δίνεται επίσης η ευκαιρία, μέσω της Ελληνικής Ένωσης CFA, στην οποία εφ εξής εντάσσεστε, να συμμετέχετε εθελοντικά στις δράσεις που διοργανώνει
για την επιμόρφωση των μελών, τη διάδοση των αξιών που διέπουν το CFA Charter και την ανάπτυξη και ενίσχυση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v