Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια μηνύματα έστειλαν οι εισηγμένες στο εννεάμηνο

Αύξηση λειτουργικών επιδόσεων κατά 7% και καθαρής κερδοφορίας κατά 29% εμφανίζουν οι 24 εταιρείες που δημοσιοποίησαν αποτελέσματα εννεαμήνου. Οι χαμένοι, οι κερδισμένοι και τα πέντε turn around stories. Αναλυτικός πίνακας.

Ποια μηνύματα έστειλαν οι εισηγμένες στο εννεάμηνο

Ανοδο λειτουργικών επιδόσεων και καθαρής κερδοφορίας σημείωσαν αθροιστικά οι 24 εισηγμένες εταιρείες που δημοσιοποίησαν τις οικονομικές τους επιδόσεις για το πρώτο εννεάμηνο του 2016.

Ειδικότερα (όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα), ο αθροιστικός κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 6,4%, ενώ αντίθετα αύξηση εμφάνισαν τόσο τα λειτουργικά (EBITDA) όσο και τα καθαρά κέρδη κατά 6,6% και 29% αντίστοιχα.

Ειδικότερα, από τις 24 εταιρείες (εκτός τραπεζών και ΑΕΕΧ) που δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματά τους:

• Οι 20 (15 πέρυσι) εμφάνισαν κέρδη και οι 3 (8 πέρυσι) ζημίες.

• Οι 14 βελτίωσαν τη λειτουργική τους κερδοφορία (EBITDA) και οι 9 την επιδείνωσαν.

• Οι 17 αύξησαν τα καθαρά τους αποτελέσματα, σε αντίθεση με άλλες 6 που τα είδαν να επιδεινώνονται.

• Είδαμε 5 εταιρείες (Fourlis, Lamda Development, Q&R, Εθνική-Πανγαία, Intralot) να μετατρέπουν τις περυσινές τους ζημίες σε κέρδη.

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των εταιρειών αυτών αποτελεί μόλις γύρω στο 12% του συνόλου των εισηγμένων, εκτιμάται ότι αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα καθώς:

α) Περιλαμβάνονται οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους Ομίλους του ΧΑ.

β) Η ανοδική τάση των κερδών των εισηγμένων εταιρειών είχε επιβεβαιωθεί και στα αποτελέσματα του εξαμήνου, όταν είχε εκδώσει λογιστικές καταστάσεις το σύνολο των εταιρειών του ΧΑ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως σε αρκετές περιπτώσεις, τα τελικά αποτελέσματα επηρεάστηκαν από έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα, είτε αρνητικά (π.χ. Νηρέας, Frigoglass, Grivalia), είτε θετικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v