Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάθηκαν $1,7 τρισ. από την αγορά ομολόγων τον Νοέμβριο

Η βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας και η εκλογική νίκη Τραμπ οδήγησαν σε μαζική στροφή των επενδυτών στις μετοχές, με αποτέλεσμα να "εξαϋλωθούν" 1,7 τρισ. δολάρια από την αξία της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Χάθηκαν $1,7 τρισ. από την αγορά ομολόγων τον Νοέμβριο

Η επί τριάντα χρόνια άνοδος της αγοράς ομολόγων φαίνεται πως τελειώνει με... πάταγο. Ο δείκτης Bloomberg Barclays Global Aggregate Total Return «έγραψε» απώλειες 4% τον Νοέμβριο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από τη δημιουργία του δείκτη το 1990.

Η αύξηση της δυναμικής της αμερικανικής οικονομίας σε συνδυασμό με την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ –ο οποίος έχει υποσχεθεί μειώσεις φόρων και δαπάνες 1 τρισ. δολαρίων για υποδομές- οδήγησε τους επενδυτές να «αδειάσουν» χρέος που προσφέρει αποδόσεις κοντά σε ιστορικά χαμηλά και να στραφούν μαζικά στις μετοχές.

Εν τω μεταξύ, η Fed αναμένεται να αρχίσει την αύξηση των επιτοκίων της –μάλιστα εκτιμάται πως οι αυξήσεις θα γίνονται συχνότερα από μια φορά το χρόνο- οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό αυξάνονται και υπάρχουν ενδείξεις πως οι κεντρικές τράπεζες ίσως περιορίσουν τον αριθμό των κρατικών τίτλων που θα αγοράζουν στο εξής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι επενδυτές απέσυραν 10,7 δισ. δολάρια από τα funds αμερικανικών ομολόγων σε διάστημα δυο εβδομάδων μετά την εκλογή Τραμπ –η μεγαλύτερη «έξοδος» από το 2013- ενώ οι αμερικανικοί δείκτες μετοχών εκτινάχθηκαν σε ύψη-ρεκόρ.

Η «έξοδος» αυτή «εξαΰλωσε» 1,7 τρισ. δολάρια από την αξία του παγκόσμιου δείκτη τον Νοέμβριο –ποσό ρεκόρ- σε έναν μήνα που είδε την κεφαλαιοποίηση των παγκόσμιων αγορών μετοχών να σκαρφαλώνει στα 635 δισ. δολάρια.

Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 56 μ.β. τον Νοέμβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2009, και διαμορφώνεται αυτήν την ώρα στο 2,4%. Η μέση απόδοση του δείκτη Bloomberg Barclays Global αυξήθηκε στο 1,61% στις 23 Νοεμβρίου, έχοντας υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 1,07% στις 5 Ιουλίου.

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων δείχνει τους περιορισμούς στις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών, σύμφωνα με τον Roger Bridges της Nikko Asset Management. Κατά τον ίδιο, τα ομόλογα θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα αν η ΕΚΤ συζητήσει το ενδεχόμενο περιορισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v